Är det farligt att tatuera sig?

juli 20, 2015

En snygg bild på huden kan verka attraktivt för många personer, men det finns bieffekter med att tatuera sig som vi inte alltid informeras om och som kan vara farliga.

Innan du skaffar den där fantastiska tatueringen så bör du ta reda på vad det innebär och vilka konsekvenser det kan ha på din hälsa.

Tatueraren använder vanligtvis en elektrisk maskin med engångsnålar som injicerar färgat bläck i det lägre lagret av din hud, dermis. Det övre lagret, epidermis, behåller inte färgen utan tappar den när huden fjällar bort. Det är därför bläcket läggs i det undre lagret. Det stannar där permanent och är anledningen till att det kan vara svårt att ta bort en tatuering.

Varför är det farligt?

Först och främst så bör du använde en studio som är pålitlig. Du bör vara säker på att instrumenten och produkterna som används är av bästa kvalitet och att de använder god hygien för att förhindra smittning av HIV, stelkramp, hepatit och andra blodinfektioner.

Tatueringar kan orsaka en rad hudkomplikationer, såsom granulom (en inflammation som orsakas av en autoimmun reaktion) och keloidärr, som plötsligt kan dyka upp på grund av inflammatoriska eller allergiska reaktioner åratal efter att du skaffat tatueringen. Du bör även undvika att skaffa en tatuering som täcker en leverfläck eftersom den kan förhindra ordentlig analys av huden om risken finns att du har cancer.

Hur kan jag förhindra komplikationer?

Även om du väljer en fullt auktoriserad studio så är det viktigt att se till att de tar till åtgärder för att förhindra kontaminering. Du ska till exempel se till att studion använder engångsnålar för varje klient och även bekräfta att de på ett ordentligt sätt gör sig av med använt bläck och bläckbehållare, eftersom de kan vara farliga infektionskällor.

Du bör även se till att inrättningen har en autoklav för att sterilisera sina verktyg och att alla ytor regelbundet görs rent med desinfektionsmedel. Tatueraren bör tvätta händerna med antibakteriell tvål och använda engångshandskar av latex. När tatueringen är klar så bör de tillhandahålla dig med en guide om hur du sköter tatueringen för att undvika infektion och hålla motivet intakt. Det ligger i ditt bästa intresse att diskutera alla dessa problem innan du bokar tid.

Ha i åtanke:

Innan du får något permanent tatuerat på din hud så bör du ta dig tid att komma ihåg att om du blir trött på den så är det mycket dyrt och extremt smärtsamt att ta bort den. Du kan även få dras med ett ärr där din tatuering satt. Det finns så många personer som går till hälsocenter för att bli av med gamla tatueringar på grund av komplikationer som har dykt upp under tidens gång.

Du bör även ha i åtanke att du en vacker dag kan gå upp i vikt, vilket kan resultera i att din tatuering tänjs ut och förvrängs. Samma sak kan sägas om graviditet, vilket är anledningen till att kvinnor bör undvika att tatuera sitt bröst- och magområde.

Moderna alternativ

Om du vill ha en tatuering men inte är säker på om du kommer gilla den senare så har du tur. Bionedbrytbara bläcktyper är mindre giftiga och mycket enklare att göra sig av med än traditionellt bläck, och de håller i skrivande stund på att utvecklas. Det enda problemet med dessa bläck är att de är mycket dyrare än vanligt bläck och även kan vara svårt att få tag på.

Det är väldigt viktigt att komma ihåg att kolla bläckkvaliteten eftersom pengar som sparas in på billigt bläck kan resultera i dyra sjukvårdsräkningar när du senare får problem. Det finns flera orsaker som bläck och pigment kan vara kontaminerade på:

  • Användning av kontaminerade ingredienser under produktion.
  • Tillverkningsprocessen introducerar kontaminering.
  • Antihygieniska processer som kontaminerar behållarna.
  • Användning av vatten som inte är steriliserat för att späda ut bläcket.
  • Användning av bläck vars datum har gått ut.

Bilder från Renato och Luis Fernandez.

MER FÖR DIG