App för att kommunicera med patienter med Alzheimers

Tack vare appen som skapades av en 12-årig flicka kan patienter med Alzheimers använda mobilteknologi för att komma ihåg familjeband och andra saker.
App för att kommunicera med patienter med Alzheimers

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2019

Emma Yang är en speciell tjej. Vid tolv års ålder lever hon redan i en känslig verklighet som miljontals människor kan identifiera sig med. Hon har nära och kära som är patienter med Alzheimers. Emmas farmor blev diagnostiserad för nästan fem år sedan och lever för tillfället i Hong Kong. Emma har på avstånd och via besök sett hur hennes farmor sakta men säkert glömt viktiga saker.

Hon började glömma sitt barnbarns ålder och kunde ibland inte förstå varför hon inte kom över på middag eller befann sig så långt borta. Senare hände det mest smärtsamma för denna unga flicka: hennes egen farmor började blanda ihop henne med andra släktingar. Det är inte lätt att leva på det sättet. Att vara nära en person som drabbats av Alzheimers är en väldigt svår och också känslomässig utmaning.

Det är svårt för den som lider, för familjen och speciellt för den grupp som man vanligtvis inte nämner: barn. Emma Yangs berättelse är värd uppmärksamhet av en speciell anledning. Det är något som inte bara kommer hjälpa hennes egen farmor, utan även många andra som lider av Alzheimers.

“Timeless” – en mobilapp för patienter med Alzheimers

Emma Yangs största rädsla är att hennes farmor inte ska känna igen henne längre.

 • Förr eller senare kommer det hända. Det kommer komma en dag när stunderna av klarhet blir små inbjudningar till den verkliga världen, där hon sammankopplar med sina närstående. Men det händer bara någon gång ibland.
 • Det är fortfarande viktigt att komma ihåg att patienter med Alzheimers reagerar positivt på något väldigt konkret: kärlek, tecken på tillgivenhet samt omvårdnad.
 • För en flicka på tolv år var det uppenbarligen inte tillräckligt. Hon vägrade släppa taget om sin farmor för alltid, vägrade låta hennes hjärna radera alla minnen av barnbarnen och klippa de speciella band de brukade ha.

För att kämpa mot glömskans kedjor skapade Emma därför en mobilapp vid namn “Timeless”, vars syfte var att förhindra att dessa viktiga saker tynade bort. Den gör de vackraste och mest meningsfulla sakerna i ditt liv “eviga”.

emma-yang

En app för patienter med Alzheimers

Emma Yang har samarbetat med Dr Melissa Kramps – en läkare som specialiserar sig på Alzheimers – för att skapa en mobilapp med två väldigt specifika syften.

 • Den första funktionen kallas “uppdateringar”, och syftet med den är att försäkra att patienter med Alzheimers alltid kan hålla kontakten med sina släktingar.
 • Deras barn, barnbarn, vänner och andra närstående kan interagera med dem genom bilder och även meddelanden. Applikationen informerar sedan patienten om vem han eller hon kommunicerar med, och påminner denne om bandet de delar.
 • Den andra funktionen kallas “identifiera”. Här kan patienten se över sitt släktträd, komma ihåg fakta, se foton och ta del av händelser när som helst.
 • Tack vare mobilkameran behöver de bara rikta den mot en specifik person för att  bli påmind om vem det är.

En annan sak som är både användbar och intressant är kopplad till tider och också kalendrar. Den drabbade får en varning varje gång de försöker ringa en familjemedlem fler än två gånger (de får en påminnelse om att de redan ringt). Appen kan även påminna patienter om kommande datum att komma ihåg, inklusive speciella händelser såsom påsk och jul.

mobilapp för patienter med Alzheimers

Ett ungt underbarn med en tydlig dröm

Emma Yang gav värdefull hjälp i att utveckla mobilappen. Utöver att assistera Dr Kramps mottog hon även finansiering för projektet genom ett stipendium.

 • Emmas föräldrar är datorkunniga och arbetar för ett företag som specialiserar sig på att skapa teknologi för ansiktsigenkänning.
 • Hennes passion för teknologi kommer från hennes familj. När Emma bara var åtta år gammal var hon redan en expert i HTML och CSS Web, Java samt applikationer för MIT App Inventor.
 • Hennes professionella karriär har bara börjat, men Emma Yang har bara ett syfte: att använda teknologi och till slut även virtuell verklighet för att hjälpa de med Alzheimers skydda sina minnen.
 • Kanske kommer dessa strategier kombineras med andra för att i framtiden uppnå detta mål. I dagsläget är appen bara användbar för patienter som fortfarande kan använda mobila enheter.

Appen erbjuder ett sätt att sakta ned förlusten av kognitiva förmågor. Men när patientens åkomma väl nått ett sent skede kommer denne även behöva dagligt stöd från sitt nätverk av familjemedlemmar och experter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Anand, R., Gill, K. D., & Mahdi, A. A. (2014). Therapeutics of Alzheimer’s disease: Past, present and future. Neuropharmacology. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2013.07.004
 • Kumar, A., Singh, A., & Ekavali. (2015). A review on Alzheimer’s disease pathophysiology and its management: An update. Pharmacological Reports. https://doi.org/10.1016/j.pharep.2014.09.004
 • Landy, J. S. (2015). Aplicación móvil para personas con Alzheimer en etapa inicial. Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay.
 • Pastor Diez, G. (2018). Alzheimer Platform. Universidad de Valladolid. Escuela de Ingeniería Informática de Valladolid
 • Schneider, L. S. (2012). Pharmacological treatment of alzheimer’s disease. In Alzheimer’s Disease: Modernizing Concept, Biological Diagnosis and Therapy. https://doi.org/10.1159/000335407

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.