Allt du behöver veta om psoas major – "själens muskel"

Även om många av oss inte ens vet var den sitter är det viktigt att ta ordentligt hand om din psoas major med stretchningar och övningar som hjälper dig att undvika samt lindra många smärtor, och till och med förbättra din hjärthälsa.
Allt du behöver veta om psoas major – "själens muskel"

Senaste uppdateringen: 27 december, 2018

Det som kallas “själens muskel”, psoas major, är en muskel som går längsmed ländryggsdelen av ryggraden och i bäckenet.

Det är även den största och starkaste av alla muskler, och går också under namnet höftböjare.

Dessa muskler möjliggör för oss att kunna gå, cykla, ligga ned, kliva upp, dansa, stretcha, göra knäböj samt majoriteten av alla klassiska yogaövningar.

Det finns en intressant förklaring till varför psoas major även kallas för “själens muskel”.

Anledningen till denna både suggestiva och poetiska term baseras på två nyckelfaktorer:

 • Den första är att muskeln är en av de djupaste musklerna i kroppen. Den främjar rörelse, men låter oss framförallt vara stabila.
 • Den andra aspekten, som är lika intressant, är att den har mycket att göra med vår känslomässiga värld, med funktioner såsom spänningslindring och kanalisering av stress och ångest.

Om du aldrig hört talas om psoas major, själens muskel, kommer du säkert finna denna artikel intressant.

Psoas major och vår emotionella värld

Muskeln bidrar till vår balans och förmåga att göra breda rörelser.

Vi är inte medvetna om den, och har vi aldrig hört talas om den kan vi troligtvis inte säga var den sitter. Men egentligen känner vi alla av den varje gång vi ägnar för lång tid sittandes och med ryggen böjd.

Vi märker av den när vi har ländryggssmärta, när bäckenet gör ont och i den huggande smärtan mellan ryggradens diskar.

Mellan diafragman och bäckenbotten: Skydd, stabilitet och välmående

Psoas major sitter i det innersta området av kroppen, sammankopplad med diafragman och bäckenbotten, uppdelad i två delar:

 • En djup del som går från den första till den femte ländryggskotan.
 • En ytlig del i bröstkotan.

Det är även värt att nämna att den inte bara hjälper till att stabilisera ryggraden, utan att den även är viktig för att ge bra “fäste” till bukorganen.

 • Utöver att vara en muskel agerar psoas major som en budbärare för det centrala nervsystemet för många av de känslor vi känner intensivt i magen (ibland kallad den “andra hjärnan”) eftersom den är kopplad till diafragman genom bindväv eller fascia.
 • Så själens muskel är ofta involverad i aspekter så pass grundläggande som andning, samt reflexer kopplade till rädsla, stress och ångest.
 • Därför får en stressad och snabb livsstil, karaktäriserad av höga doser kortisol och adrenalin i blodet, psoas major att spännas.
 • Den förbereder oss på att fly från saker som hjärnan tolkar som hotfulla eller farliga.
 • Om vi känner ångest eller stress i flera veckor eller månader hårdnar muskeln.

När psoas major eller själens muskel hårdnar uppstår ryggsmärta, ischias och matsmältningsproblem, och vi kan även drabbas av mer smärtsamma menstruationer.

Behovet att ta hand om och uppmärksamma själens muskel

Negativa känslor som upprätthålls under lång tid är inte det enda som påverkar muskelns motståndskraft och elasticitet.

 • En stillasittande livsstil och dålig hållning påverkar också psoas major och ger upphov till ryggsmärta och andra vanliga medicinska tillstånd.

Vad kan vi göra för att ta hand om själens muskel?

Lämpliga övningar

Ta hand om psoas major – "själens muskel"

Många yogaövningar balanserar, tar hand om och stärker själens muskel.

 • Alla stretchövningar som involverar området vid ljumsken och midjan låter spänningarna fly från denna fantastiska muskel.
 • En “befriad” psoas hjälper oss att stärka musklerna, och gör våra ben lättare och vårt bäcken mer flexibelt och spänstigt.
 • Så det bästa är att utöva lämpliga stretchövningar minst en timme om dagen.

För upp knäna till bröstet eller ligg med ansiktet nedåt medan du roterar höfterna och för ditt knä till en sida och sedan den andra.

Som sagt är alla yogaövningar positiva och fördelaktiga för dig, och du underlättar även funktionerna för dina bukorgan och tar hand om din andning, matsmältning samt hjärta.

Du kan aldrig ta hand om dessa muskler för mycket. De gör så otroligt mycket för oss utan att vi ens inser det.

För många orientaliska principer är psoas, eller själens muskel, organet som kanaliserar energi och sammankopplar oss till marken; det är strukturen som ger oss balans och vitalitet.

Så varför inte ta hand om den lite bättre?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sajko, S., & Stuber, K. (2009). Psoas Major: a case report and review of its anatomy, biomechanics, and clinical implications. The Journal of the Canadian Chiropractic Association.

 • Wettstein, M., Jung, J., & Dienst, M. (2006). Arthroscopic Psoas Tenotomy. Arthroscopy – Journal of Arthroscopic and Related Surgery. https://doi.org/10.1016/j.arthro.2005.12.064

 • Mannion, S. (2007). Psoas compartment block. Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care and Pain. https://doi.org/10.1093/bjaceaccp/mkm029


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.