Alkoholism hos ungdomar: Vad bör du tänka på?

Alkoholkonsumtion hos ungdomar blir allt vanligare, men det kan få allvarliga konsekvenser. Vi berättar hur du förhindrar problematisk konsumtion hos dina barn.
Alkoholism hos ungdomar: Vad bör du tänka på?
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Alkoholkonsumtion ses som ganska normalt i vårt samhälle, till och med uppfattas som en önskvärd aktivitet. Alkoholhaltiga drycker finns i många olika typer av situationer och är ett måste på många fester och sammankomster av familj och vänner. Om alkohol utgör risker för vuxna, föreställ dig då hur mycket allvarligare alkoholism hos ungdomar kan vara.

Det uppskattas att mer än 76 % av alla ungdomar har konsumerat alkohol någon gång i livet och nästan 28 % har varit berusade under den senaste månaden. Att konsumera alkoholhaltiga drycker är mycket vanligt bland ungdomar och den första konsumtionen sker i allt yngre åldrar.

Med tanke på dessa uppgifter är det absolut nödvändigt att föräldrar vidtar förebyggande åtgärder för att säkerställa att deras barn inte drabbas av konsekvenserna på kort och lång sikt. Om du inte vet hur du ska lösa problemet, här är allt du behöver veta om det.

Vilka är orsakerna till alkoholism hos ungdomar?

För att förebyggande ska bli effektivt är det viktigt att förstå orsakerna som får unga människor att konsumera alkohol. För det första råder det ingen tvekan om att normalisering av konsumtionen och enkel åtkomst är nyckelpunkter.

Det leder till att unga inte bara underskattar riskerna, utan de kan också lätt få tag i alkoholhaltiga drycker. Därtill kan själva tonårens natur bidra till konsumtion av flera skäl:

  • Den unge försöker bryta sig från föräldrarnas värderingar och uppvisar frekvent en trotsig attityd. I detta fall skulle konsumtion av alkohol kunna betraktas som en upprorisk handling.
  • Behovet av att bli accepterad av kamrater och att vara en del av gruppen växer. På grund av detta utövar det sociala trycket ett stort inflytande.
  • Tonåren är en tid av stora förändringar som kan överväldiga den unga personen. Alkohol kan vara ett sätt att försöka glömma lidande, samt att övervinna rädslor och begränsningar.
  • En känsla av osårbarhet uppstår ofta, vilket kan få tonåringar att tro att de inte kommer att påverkas av några konsekvenser av alkohol.

Men det finns dessutom vissa fenomen som gör att alkoholismen bibehålls och kan bli kronisk. Det har visat sig att unga människor är mycket mindre känsliga för alkoholens lugnande och aversiva effekter. Däremot upplever de de förstärkande effekterna i större utsträckning än vuxna.

Av samma anledning har de inte de barriärer som vuxna som begränsar hur mycket de dricker. För dem överväger fördelarna på kort sikt nackdelarna.

Alkoholism hos ungdomar.
Alkohol är normaliserat i samhället, vilket leder till ökad konsumtion på grund av den vida acceptansen.

Riskerna och hälsokonsekvenserna av alkoholism hos ungdomar

Skadan som överdriven alkoholkonsumtion kan orsaka på kroppen är välkänd. Men när vi pratar om ungdomar, eftersom de fortfarande utvecklas och växer, kan konsekvenserna bli mycket allvarligare.

Först och främst förändrar alkohol pubertetens hormonella verkan och påverkar tillväxten. Men framför allt inträffar de främsta konsekvenserna på den psykosociala nivån.

Hjärnans utveckling är ännu inte fullständig under tonåren, varför alkoholism hos ungdomar påverkar deras kognitiva förmågor. Den prefrontala cortexen (ansvarig för resonemang, planering och beslutsfattande) fortsätter att mogna i flera år till.

Som en effekt av alkohol kan uppmärksamhet, minne och inlärning bli allvarligt försämrade, och ju oftare och mer långvarig alkoholkonsumtion, desto större konsekvenser. Dessutom kan i dessa fall vissa psykologiska tillstånd (ångest, depression och låg självkänsla) uppträda i större utsträckning.

Som om detta inte vore nog har det visat sig att åldern vid vilken alkohol konsumeras är väsentligt relaterad till risken att utveckla problematisk konsumtion eller missbruk. Alltså, ju tidigare drickandet börjar, desto större är risken för beroende.

Andra problem som kan utlösas av alkoholkonsumtion

Förutom de direkta effekterna på ungdomars fysiska och psykiska hälsa kan alkoholkonsumtion utlösa en rad indirekta problem som härrör från bristande förmåga att kontrollera impulser.

  • Ökad sannolikhet för riskfyllt sexuellt beteende och, som ett resultat, sjukdomsöverföring (könssjukdomar) eller oönskade graviditeter.
  • En ökad aggressivitet och våldsamt beteende mot familjemedlemmar, vänner eller romantiska partners.
  • Ökad risk för bilolyckor eller andra olyckor.
  • En ökad sannolikhet för att konsumera andra substanser, såsom droger, och utveckla ett beroende av dem.
En tonåring med alkohol.
Problematisk alkoholkonsumtion är mer sannolikt hos de ungdomar som börjar i tidig ålder.

En annan intressant artikel för dig: Dricka alkohol på tom mage: vad händer i kroppen?

Uppgifter om alkoholkonsumtion hos ungdomar

Över hela världen konsumerar mer än 25 % av alla ungdomar alkoholhaltiga drycker, vilket enligt Global Status Report on Alcohol and Health 2018 motsvarar 155 miljoner tonåringar. Europa har den högsta andelen alkoholkonsumtion bland ungdomar, 43,8 %. Amerika följer det med 38,2 % och länderna kring västra Stilla havet med 37,9 %.

Alkoholkonsumtionen börjar före 15 års ålder och är nästan lika utbredd bland flickor och pojkar, mellan 50 och 70 %.

Med avseende på den totala befolkningen är överdriven alkoholkonsumtion lägre hos unga mellan 15 och 19 år, men oroande nog är det personer mellan 20 och 24 år som konsumerar mest alkoholdrycker. I världen som helhet, förutom i östra Medelhavsregionen, är kraftigt episodiskt drickande högre bland 15-24-åringar än i den totala befolkningen.

När det gäller kvinnor är antalet längre i många regioner, förutom i Sydostasien och området kring västra Stilla havet. Det totala antalet kvinnor som dricker har dock ökat.

I en artikel i Gaceta Sanitaria från 2021, Trender i alkoholkonsumtion bland ungdomar i skolåldern i Spanien (artikel på spanska, abstrakt på engelska) är resultaten mer uppmuntrande och visar en övergripande nedgång mellan 2010 och 2018. Den nedåtgående trenden är betydande, “men det bör noteras att mellan 2014 och 2018 bibehålls liknande nivåer av frekvent alkoholkonsumtion i alla grupper utom pojkar i åldern 15-16 år.”

Varningstecken på alkoholkonsumtion hos ungdomar

Tonåren är ett skede som kännetecknas av förändringar och utveckling. Därför är vissa förändringar i en ung persons beteende i viss mån att vänta.

Det kan dock finnas beteenden eller handlingar som inte motsvarar den normala utvecklingsprocessen och som kan tyda på problem med alkohol. Därför bör föräldrar, vårdgivare och lärare vara uppmärksamma på varningstecken som kan indikera att minderåriga dricker.

De vanligaste är:

  • Förändringar i humör, med frekvent irritabilitet
  • Upproriskhet och olydnad
  • Låga energinivåer
  • Mindre omsorg om utseendet
  • När den unge dricker alkohol kan man vanligtvis märka lukten av alkohol i andningen, koordinationsproblem och sluddrigt tal
  • Att hitta alkohol i ungdomens tillhörigheter
  • Deras kompisgäng konsumerar också alkohol

Hur man förhindrar alkoholism hos ungdomar

För att förhindra alkoholism hos ungdomar är det viktigt att vissa åtgärder vidtas hemma. Även om det förekommer förebyggande kampanjer i media eller i skolor har föräldrar ett ansvar som inkluderar följande punkter:

  • Att stärka tonåringens självkänsla och trygghet från de första åren så att de kan fatta beslut utifrån sina egna värderingar.
  • Arbeta med sociala färdigheter och självsäker kommunikation, så att alkohol inte är nödvändigt som ett sätt att umgås.
  • Att prata med ungdomen om hälsoriskerna med att dricka alkohol. Istället för att förbjuda och demonisera det, förklara för dem varför det är viktigt att vänta med konsumtionen åtminstone tills deras kropp och hjärna är färdigutvecklade.
  • Erbjuda hälsosamma fritidsalternativ och främja umgänget med andra tonårsvänner som delar samma värderingar. Sport eller konst är exempel på några mer lämpliga aktiviteter att ägna sin fritid åt.
  • Att föregå med gott exempel med ditt eget beteende. Det är inkonsekvent att förklara för en ung person de allvarliga riskerna med alkohol samtidigt som man själv som förälder konsumerar det dagligen eller utan måttlighet.

Föräldrarnas roll när det gäller alkoholkonsumtion

Föräldrar och vårdgivare spelar ofta en mycket viktig roll för att forma attityder kring alkoholkonsumtion. Därför är det viktigt för föräldrar och vårdgivare att spela en viktig roll:

  • Att vara förebilder. Försök därför att ta ansvar i din alkoholkonsumtion så att barnet eller ungdomen inte upplever det som något normalt.
  • Förhindra att alkohol är lättillgängligt för minderåriga.
  • Övervaka sammankomster och fester för att undvika alkoholkonsumtion.
  • Uppmuntra minderåriga att delta i hälsosamma och roliga aktiviteter som inte involverar alkohol.

I slutändan kan tonårsdrickande vara extremt skadligt, vilket leder till allvarliga långsiktiga konsekvenser. Så om du har barn som är på väg in i puberteten, utnyttja alla möjligheter du får att börja prata med dem. Att ha rätt information hjälper dem att fatta bättre beslut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ahumada-Cortez, J. G., Gámez-Medina, M. E., & Valdez-Montero, C. (2017). El consumo de alcohol como problema de salud pública. Ra Ximhai13(2), 13-24.
  • Gómez, O. G., Vázquez, Y. E. G., Ojeda, M. A. R., Guerrero, J. L. P., González, E. H., & Carralero, W. J. R. (2019). Comportamiento del alcoholismo en adolescentes. Acta medica del centro, 13(3), 315-327. https://www.medigraphic.com/pdfs/medicadelcentro/mec-2019/mec193d.pdf
  • Leal-López, E., Sánchez-Queija, I., Rivera, F., & Moreno, C. (2021). Tendencias en el consumo de alcohol en adolescentes escolarizados en España (2010-2018). Gaceta Sanitaria, 35, 35-41. https://www.gacetasanitaria.org/es-pdf-S0213911119302237
  • Organización Panamericana de la Salud 2019 Informe sobre la situación mundial del alcohol y la salud 2018. Resumen OPS/NMH/19-012 https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/51352/OPSNMH19012_spa.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Sánchez, L. (2002). Consumo de alcohol en la población juvenil. Adicciones, 14 (Supl. 1), 99-114.
  • Pautassi, R. M. (2013). Consumo de alcohol durante la adolescencia y el desarrollo temprano, causas y consecuencias.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.