Akta dig för morgonvanor som gör dig fet
För att undvika fetma och övervikt måste man hålla sig till en hälsosam kost och undvika vissa vanor. Här ingår bland annat morgonvanor som gör dig fet som vi ska presentera nedan. Dessutom bör du följa en träningsplan anpassad till dina behov.
Dessa olika komponenter i det vardagliga livet har en effekt på ämnesomsättningen och hormonella aktiviteten, och en positiv verkan på deras kapacitet att eliminera överflödigt fett.
Trots att vi ibland följer goda vanor får vi ändå inte uppleva några goda resultat. Vi kan till och med gå upp några kilo i vikt istället.
Denna situation kan upplevas som väldigt frustrerande och vår attityd kan bli negativ, vilket hindrar oss från att följa en hälsosam livsstil. Det som händer är att många av morgonvanorna som vi inte upplever som negativa för hälsan kan faktiskt orsaka en liten viktuppgång.
Du kanske inte är medveten om dessa morgonvanor som gör dig fet. De kan faktiskt vara ett stort hinder för att du ska uppnå en idealvikt.
Visste du detta? Om inte så är dags att ta reda på vilka de är.
Akta dig för dessa morgonvanor som gör dig fet
1. Att skippa frukosten
En lång tid trodde man att man kunde dra ner på dagens kaloriintag och gå ner i vikt genom att skippa frukosten.
Denna myt blev dock avslöjad som falsk några år sedan. Den första måltiden för dagen är faktiskt essentiell för att ämnesomsättningen ska fungera väl.
Därför brukar folk som skippar frukost ofta byta ut det mot livsmedel som har lågt näringsvärde. Detta tenderar att bidra till viktökning.
- Frukost är huvudmåltiden under dagen och bör inte bytas ut mot en enkel kopp kaffe och kakor.
- Det borde innehålla kolhydrater, fibrer och aminosyror.
- Dess totala kaloriinnehåll bör vara 25% av dagens kaloribehov.
2. Äta en sen frukost
Det är viktigt att lära sig att upprätthålla en regelbundenhet för måltider. Det är ingen fara om man ändrar tiderna nu och då men det ideala är om en av morgonvanorna är att man äter frukost direkt efter att man stiger upp från sängen.
Kroppen behöver energikällor för att upprätthålla optimal funktion av de viktigaste organen. Även om kroppen har reservenergi brukar dessa minska medan man vilar.
Å andra sidan ökar utsöndring av magsyror då magen känns tom och detta kan orsaka inflammation.
- För att undvika detta är det idealt att äta frukost inom en timme från det att man har vaknat.
- Innan man äter frukost och minuter innan man stiger upp från sängen kan man dricka en hälsosam dryck så som varmt vatten med citron eller te.
3. Att äta industriellt bearbetade snacks
Industriellt bearbetade snacks har tagit över matbutikernas hyllor med påståenden om att vara “hälsosamma” mellanmål för att lindra hunger som brukar överraska mitt på dagen.
Trots att vissa alternativ är goda innehåller de flesta tillsatta kemikalier, socker och andra komponenter som gör att man går upp i vikt.
Om man tar en titt på förpackningarnas näringsvärden kan man se att de innehåller en hel del kalorier och fett.
- Undvik industriellt bearbetade livsmedel och välj istället naturliga alternativ så som frukt, grönsaksbitar och naturell yoghurt.
- Det är också bra att äta en handfull torkade frukter eller hemgjord smoothie utan tillsatt grädde eller glass.
4. Att sova för mycket
En studie som publicerades 2014 visade att folk som sover mer än 10 timmar om natten har det svårt att tappa fettmassa.
- En lämplig mängd sömn är mellan 7 och 9 timmar per dag utan uppehåll.
5. Drick mycket vätskor
Även om det kan verka som att det inte är kopplat till detta så är morgonens vattenintag en av de viktigaste vanorna för att optimera god ämnesomsättning.
Att dricka för lite vatten eller inte dricka något vatten alls gör kroppsliga processer som eliminerar och bränner fett långsammare.
- Det är rekommenderbart att starta dagen med att dricka ett glas ljummet vatten, helst med citron.
- Man kan även välja te med honung istället.
- Efter frukost och under morgonen är det en god idé att dricka mellan 3 och 4 glas vatten.
Har du identifierat dig med någon av ovanstående vanor? Om det är så, så kan det vara svaret till varför du går upp i vikt trots många hälsosamma vanor.
Nu är det dags att korrigera de misstag som du gör och dra nytta av morgonen för att ge dig och din ämnesomsättning en god start på dagen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Léger, D., Beck, F., Richard, J.-B., Sauvet, F., & Faraut, B. (2014). The Risks of Sleeping “Too Much”. Survey of a National Representative Sample of 24671 Adults. PloS One, 9(9), e106950. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0106950
- ▷ FRECUENCIA DE COMIDAS – ¿SON NECESARIAS 5 COMIDAS? (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from http://www.fitnessreal.es/frecuencia-de-comidas/
- ¿Pocas comidas grandes, o muchas pequeñas? ⋆ Fitness Revolucionario. (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from https://www.fitnessrevolucionario.com/2013/05/27/pocas-comidas-grandes-o-muchas-pequenas/
- Desayunos para volver al cole de forma saludable | EROSKI CONSUMER. (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/aprender_a_comer_bien/2017/09/20/225551.php
- Sánchez, A. (n.d.). “No pasa nada si no desayunamos.” Retrieved January 8, 2019, from https://www.lavanguardia.com/vivo/20180417/442623691931/entrevista-aitor-sanchez-mi-dieta-ya-no-cojea.html
- Arroyo Campo, A. (2016). Analysis of intermittent fasting and its effect on health, in weight loss and in sport performance. Retrieved from http://buleria.unileon.es/xmlui/bitstream/handle/10612/6745/ARROYO CAMPO_ANDRÉS_2016_GCAFD.pdf?sequence=1
- Mosley, M., & Spencer, M. (2013). La dieta FastDiet : baje de peso y aumente su longevidad con el simple secreto del ayuno intermitente. Atria Español. Retrieved from https://books.google.co.uk/books?hl=es&lr=&id=PVomPs7lMqUC&oi=fnd&pg=PP8&dq=ayuno+intermitente+obesidad&ots=JDCbs0JAMF&sig=zxmLI04o_xacmRdh_z1Xy4LbwDM#v=onepage&q=ayuno intermitente obesidad&f=false
- ¿Qué le pasa al cuerpo cuando dejas de beber agua? – BBC News Mundo. (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from https://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/04/160401_salud_alimentacion_deshidratacion_efectos_no_beber_agua_lb