9 tidiga tecken på hypotyroidism du bör känna till

Även om de individuellt kanske inte indikerar några sköldkörtelproblem är det en bra idé att prata med en specialist för att utesluta hypotyreos om du märker av flera av dem samtidigt.
9 tidiga tecken på hypotyroidism du bör känna till

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hypotyroidism, eller hypotyreos, är en sjukdom som påverkar funktionen hos din sköldkörtel. Denna körtel reglerar din ämnesomsättning, utsöndrar flera hormoner och kontrollera några av din kropps viktiga processer. Det finns flera tecken på hypotyroidism, och det är viktigt att känna till dem.

Det är en vanlig åkomma som främst drabbar kvinnor. Den dyker upp när mängden sköldkörtelhormon minskar, vilket gör det svårt att behålla en stabil och hälsosam vikt. Den primära orsaken är ändringar i kroppens inflammatoriska processer, som får cellerna i sköldkörteln att försämras.

Åkomman utvecklas olika för alla, så diagnosen kan vara svår att ställa på grund av frånvaron av tydliga symptom. Det finns behandlingar, men effektiviteten och biverkningarna ifrågasätts av många. I bland annat Norge försöker man därför att ta fram nya, individanpassade behandlingsmetoder.

Därför är det som sagt viktigt att vara medveten om följande tecken på hypotyroidism, som kan verka normala, men som faktiskt kan vara relaterade till dess utveckling.

1. Trötthet

En trött kvinna

Kroppsliga och mentala svagheter kan bero på flera olika åkommor och hälsoproblem. Om du kontinuerligt har trötta episoder borde du dock inte utesluta hypotyreos.

2. Viktuppgång

Viktuppgång kan vanligtvis tillskrivas dålig kost och en ohälsosam livsstil. Men om du har goda vanor och fortfarande går upp i vikt är det förmodligen på grund av ett problem med sköldkörteln. Sjukdomen ändrar nämligen din ämnesomsättning så att du inte kan bränna energi ordentligt.

3. Minnesförlust

Problem med minnet kan vara sköldkörtelproblem

När din sköldkörtel inte fungerar som den ska kan det orsaka problem med din kognitiva funktion. Hormonobalanser som utvecklas på grund av hypotyreos kan förändra dina mentala färdigheter och ditt minne. När hormonproduktionen minskar tenderar din hjärna att bli trött lättare, och senare kan du utveckla allvarliga åkommor.

4. Högt kolesterol

Även om läkare vanligtvis inte misstänker att sköldkörtelproblem är boven i dramat efter att ha upptäckt högt kolesterol är det viktigt att komma ihåg att det faktiskt kan vara en effekt av hypotyreos. Detta eftersom kroppen förlorar sin förmåga att ta bort kolesterol från artärerna, vilket gör att det börjar ansamlas.

5. Minskad libido

Minskad sexlust kan vara ett tecken

En minskning av libidon och brist på sexuellt intresse rent generellt kan vara en indikation på sköldkörtelsjukdom, då mindre hormonproduktion kan dämpa din lust. Utöver det är sköldkörtelfunktionen och binjurarna starkt kopplade, och dessa är nyckeln till produktionen och regleringen av könshormon.

6. Förändringar i humöret

En av bieffekterna av minskad produktion av sköldkörtelhormon är plötsliga humörsvängningar, vilket gör dig benägen att drabbas av depression och stress. Humörsvängningar må kunna utlösas av andra faktorer, men du ska inte utesluta hypotyroidism som den möjliga boven.

7. Torr hud kan vara ett tecken på hypotyroidism

Sköldkörtelproblem och torr hud

Ytterligare ett tecken på hypotyroidism eller andra problem med sköldkörteln är en oförmåga att hålla huden återfuktad och fri från märken. Hud som är torr och grov kan vara resultatet av låg sköldkörtelfunktion.

Problemet kan bli ännu värre när det kommer med sköra naglar, håravfall och svårigheter att läka mindre sår.

8. Långsam ämnesomsättning

Långsam ämnesomsättning eller förstoppning kan inträffa som ett resultat av minskad produktion av sköldkörtelhormon. Eftersom sköldkörteln ansvarar för att reglera din ämnesomsättning kan alla minskningar i aktivitet göra det svårt för din mag-tarmkanal att göra sitt arbete.

Det får musklerna i mag-tarmkanalen att försvagas när de drar sig samman, vilket ökar tendensen för ansamling av substanser i grovtarmen.

9. Muskelspänningar

Man med muskelspänningar

Stress och muskelspänningar tenderar att vara vanliga bland folk som tränar eller arbetar högintensivt. När det dock inte beror på det har det förmodligen något att göra med ett fel i sköldkörteln. Hormonerna som reglerar din ämnesomsättning kan minska avsevärt och försvaga muskler och leder. Beroende på hur allvarligt det är kan du kanske kontrollera smärtan med lågintensiv träning och vissa livsmedel som stimulerar sköldkörteln.

Kom ihåg att alla dessa symptom kan visa sig annorlunda från person till person.

Det är kritiskt att vara uppmärksam på alla tecken på hypotyroidism, speciellt om du upplever fler än ett samtidigt.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.