9 medicinska fördelar med aloe vera-gel

Visste du att aloe vera-gel är utmärkt för att rensa kroppen och till och med hjälper till att kontrollera kolesterolet? Gelen har även antiinflammatoriska egenskaper som förbättrar cirkulationen.
9 medicinska fördelar med aloe vera-gel

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Aloe vera är en av de mest välkända och använda växterna i världen. Aloe vera-gel har inte bara ett högt näringsvärde, utan erbjuder även flera medicinska och kosmetiska fördelar.

De många antioxidanterna, vitaminerna och mineralerna har använts i tusentals år som ett tillskott för att förebygga och behandla flera olika sjukdomar. De farmaceutiska och kosmetiska industrierna har faktiskt använt aloe som en basingrediens i hundratals produkter som nu finns på marknaden.

De flesta föredrar dock att använda aloe i dess naturliga tillstånd, eftersom det är det bästa sättet att dra nytta av egenskaperna utan att riskera oönskade bieffekter.

Idag vill vi ta upp nio medicinska fördelar med aloe vera.

1. Bekämpar förstoppning

Undvik förstoppning med aloe

Gelen är en uråldrig kur för att kontrollera förstoppning och matsmältningsproblem.

Den höga koncentrationen av fibrer och vatten agerar milt laxerande. Därmed stimulerar gelen rörelser i tarmarna för att uppnå optimal eliminering av avfall.

2. Tillhandahåller essentiella näringsämnen

Att inkludera aloe vera i dina juicer och smoothies kan ge dig essentiella näringsämnen, inklusive:

 • Vitaminer (A, B, C, E)
 • Mineraler (natrium, mangan, kalium, järn, kalcium, magnesium, zink)

3. Aloe vera-gel främjar kolesterolkontroll

Blodkroppar i ven

De antioxidativa beståndsdelarna och vätskan i aloe vera-gel kan bidra till att reglera kolesterolnivåer hos patienter med hyperkolesterolemi.

Vitaminerna och mineralerna främjar även rensning av artärerna och har en antiinflammatorisk effekt som hjälper till att förbättra blodcirkulationen.

4. Hjälper dig att tappa vikt

Små doser av aloe vera hjälper dig att tappa vikt på ett hälsosamt sätt.

 • Fibrerna, antioxidanterna och vatteninnehållet bidrar även till att ta bort skadligt avfall från kroppen och förbättrar ämnesomsättningen.
 • Aloe vera kan även göra att du känner dig mätt och minska tendensen att äta för många kalorier.

5. Förbättrar munhälsan

Upprätthåll munhälsan

Aloe vera-gel innehåller antimikrobiella och antiinflammatoriska beståndsdelar som hjälper till att skydda tänder och tandkött från skadliga mikroorganismer. Både att konsumera och applicera gelen direkt hjälper till att ta bort bakterier. Det förebygger både infektioner och dålig andedräkt.

6. Hjälper till att avgifta kroppen

Näringsämnena i aloe vera-gel är bra för att stimulera rensningen av utsöndringsorganen i kroppen, såsom levern och njurarna. De förbättrar aktiviteten i dessa organ, vilket möjliggör rensning av blodet och minskar risken för cellskada.

7. Förebygger diabetes

Aloe kan förebygga diabetes

Aloe vera har hyperglykemiska egenskaper som bidrar till att minska risken för att utveckla typ 2-diabetes eller plötsliga toppar i blodsockernivåerna. Dess fibrer och en substans vid namn glukomannan stödjer processerna som konverterar socker till energi och förebygger därför att det kvarhålls i blodet.

8. Förbättrar hudhälsan

Både att konsumera aloe vera och applicera den direkt på huden kan hjälpa dig att avsevärt förbättra hudens utseende och hälsa. Dess ingredienser reglerar pH-värdet och förebygger torrhet samt obalanser i talgkörtlarna.

De hjälper dessutom till att ta bort döda celler samtidigt som det främjar regeneration av vävnader. Det betyder att aloe är perfekt för att förebygga ärr, märken och rynkor om gelen används regelbundet.

Vill du veta mer? Läs: Huskurer för att motverka rynkor

9. Agerar antiinflammatoriskt

Aloe vera-gel är antiinflammatorisk

Aloe vera-gel innehåller antiinflammatoriska substanser såsom kampesterol, lupeol och betasitosterol, som väl i kroppen minskar svullnad och smärtan som associeras med den.

Dessa egenskaper är fördelaktiga för patienter med kroniska åkommor kopplade till inflammation.

Vidare rekommenderas aloe vera-gel för patienter med:

 • Artrit och artros
 • Irritabel tarm
 • Brännskador på huden
 • Magsår
 • Kardiovaskulära sjukdomar
 • Crohns sjukdom

Kände du till alla dessa medicinska fördelar med aloe vera-gel?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599
 • Ramachandra, C. T., & Srinivasa Rao, P. (2008). Processing of Aloe vera leaf gel: A review. American Journal of Agricultural and Biological Science.
 • Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.