9 fördelar med majssilke: ett spännande tillskott
Majs har använts i över 10,000 år som en basföda. De odlas för nuvarande i varmare klimat runtom i världen, och man uppskattar att plantan kan nå upp till tre meter i höjd. De flesta äter själva majskornen eftersom smaken är ett bra komplement till soppor, tårtor, chiligrytor och andra recept. Men vad de flesta inte vet är att majssilke, som finns på utsidan av skalet, har koncentrerade egenskaper som kan användas i medicinskt syfte.
Även om vi tenderar att kasta majssilket, på grund av okunnighet och stigma, är sanningen att det kan tjäna som en kur mot en rad olika åkommor.
Idag vill vi dela med oss av några av de huvudsakliga fördelarna samt hur man bereder ett te med majssilke för att dra nytta av dess egenskaper.
1. Skydda urinvägarna
De antiseptiska och vätskedrivande egenskaperna hos denna produkt gör den utmärkt mot infektioner som drabbar urinvägarna. När du dricker teet hjälper det till att minska inflammation, lindra irritation och minska tillväxten av bakterier.
2. Bekämpa ledsmärta med majssilke
De antiinflammatoriska och alkaliska egenskaperna är utmärkta för att behandla ledsmärta. Te på majssilke sänker kroppens surhetsnivåer, bekämpar vätskeretention och minskar risken för en inflammatorisk reaktion.
3. Reglera högt blodtryck
Majssilke är utmärkt för de som kämpar med högt blodtryck. Innehållet av flavonoider förbättrar cirkulationen och reglerar blodtrycket i hela kroppen. Det hjälper även till att kontrollera mängden natrium i kroppen – höga natriumnivåer kan leda till högt blodtryck.
4. Bekämpa igentäppning
Te på majssilke hjälper till att rensa luftvägarna, vilket minskar inflammation i halsen och kontrollerar de huvudsakliga symptomen på förkylning och influensa. Det har även slemlösande och lugnande egenskaper, vilket avtäpper bröst och näsa.
5. Hjälper till att avgifta kroppen
Antioxidanterna i denna produkt är utmärkta för att stimulera elimineringen av gifter i kroppen. Det har direkta fördelar för leverhälsan, vilket optimerar din utsöndringsfunktion och minskar risken för fettlever.
6. Reglera blodsockret
Patienter med typ 2-diabetes som dricker te gjort på majssilke kan avsevärt minska sina blodsockernivåer. Det verkar som att det hjälper till att reglera insulinproduktionen och bekämpar kroppens resistens mot det.
7. Lindra huvudvärk
Tack vare sina antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper kan te på majssilke hjälpa till att lindra kronisk huvudvärk. Genom att dricka det lugnar du spänningar, förbättrar din cirkulation och minskar stelhet i axlar, nacke och käke.
8. Kontrollera muskelspänningar
Te på majssilke rekommenderas för atleter eftersom det hjälper till att lindra muskelspänningar efter intensiv fysisk aktivitet. Det är även väldigt kalorisnålt samtidigt som det hjälper till att återställa vätskebalansen i kroppen och håller elektrolytnivåerna i balans.
9. Stödjer viktnedgång
Eftersom det har så få kalorier och har vätskedrivande egenskaper kan te på majssilke ge stöd åt de som försöker tappa vikt. Genom att dricka teet förlänger du mättnadskänslan, förbättrar din ämnesomsättning, kontrollerar inflammation och möjliggör borttagning av avfallsprodukter.
10. Hur gör man te på majssilke?
Te på majssilke är det mest rekommenderade sättet att dra nytta av alla egenskaperna.
Ingredienser
- 3 matskedar majssilke
- 1 liter vatten
Beredning
- Koka upp vattnet, sänk värmen och tillsätt majssilket.
- Låt sjuda i två minuter, ta bort från värmen och låt dra.
- När det når en drickbar temperatur silar du vätskan och dricker den.
- Drick 3-4 koppar om dagen.
Kontraindikationer
Gravida kvinnor eller personer som lider av njursjukdomar ska inte dricka detta te. Om du tar läkemedel för högt blodtryck ska du tala med din läkare innan du dricker det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Guo J, Liu T, Han L, Liu Y. 2009. The effects of corn silk on glycaemic metabolism. Nutrition & Metabolism. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930631
- Hasanudin, K., Hashim, P., & Mustafa, S. (2012). Corn silk (Stigma maydis) in healthcare: a phytochemical and pharmacological review. Molecules (Basel, Switzerland), 17(8), 9697–9715. https://doi.org/10.3390/molecules17089697
- A.A. Adedapo, O.S. Babarinsa, A.A.O. Ogunshe, A.A. Oyagbemi, T.O. Omobowale, A.D. Adedapo. Evaluation of some biological activities of the extracts of corn silk and leaves. Tropical Veterinarian.
- Kim, H.Y. & Lee, M.-J & Seo, W.D. & Choi, S.-W & Kim, S.L. & Jung, G.-H & Kang, H.J.. (2017). Anti-inflammatory and anti-atopic effects of corn silk (Zea mays L.) ethanol extracts. Korean Journal of Food Science and Technology. 49. 710-713. 10.9721/KJFST.2017.49.6.710.
- CORN SILK. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-140/corn-silk