9 faror med att ha på sig tajta kläder

Visste du att tajta kläder kan skada din hälsa? Även om de ser bra och snygga ut är sanningen att de kan leda till många hälsoproblem. Lär dig allt om dem här.
9 faror med att ha på sig tajta kläder

Senaste uppdateringen: 20 april, 2019

Du kanske tycker om hur du ser ut, det kanske är mode eller så har du gått upp lite i vikt och dina kläder är för tajta just nu… Problemet är att det inte är bra för hälsan att ha på sig tajta kläder och det är viktigt att man undviker det till så stor utsträckning som möjligt.

Varför? Det kommer vi att förklara i dagens artikel.

När dina kläder definierar din figur

Ett par jeans som visar din figur och får dig att känna dig sexig, en skjorta som visar upp dina kvinnliga attribut eller en tajt minikjol som du älskar att ha på dig… Det kan se bra ut men faktumet är att tajta kläder faktiskt kan vara dåliga för hälsan.

Det är speciellt fallet om du har på dig “tunga” textilier (som exempelvis denim), eftersom det stoppar upp cirkulationen och främjar uppkomsten av åderbråck. Det är inte heller en lösning att ha på sig elastiska tyger eftersom de också trycker ihop kroppen och inte tillåter ett bra blodflöde.

Det finns även andra problem relaterade till tajta kläder:

Tajta kläder försvårar för blodblödet

jeans

I dina lägre extremiteter är blodflödet viktigt för att inte dina vader ska svälla upp. Om blodet inte flödar ordentligt kan det påverka hälsan eftersom det också får dig att känna dig trött och utmattad. När dina kläder sitter tajt runt dina ben och din midja måste hjärtat arbeta hårdare för att pumpa blod.

Det främjar uppkomsten av åderbråck

Det är ett väldigt vanligt problem för kvinnor. När dina kläder är för tajta påverkas din cirkulation och det kan ge dig åderbråck. Enligt en studie hade 31% av den kvinnliga befolkningen åderbråck. Det kan förvärras av att använda p-piller, tajta byxor eller om man står upp en längre stund.

Främjar utvecklingen av celluliter

Åtsittande jeans

Tajta kläder orsakar inte celluliter, men de snabbar upp uppkomsten. Anledningen är för att de blockerar blodflödet och främjar utvecklingen av fettknölar i låren.

Låter dig inte “andas”

Tryck i lungorna kan bero på tajta kläder som gör att du inte kan andas ordentligt. När du inte får i dig tillräckligt med syre kan celloxidationen snabbas upp, och det kan resultera i för tidigt åldrande. Som om det inte vore nog får du inte tillräckligt med syre till hjärnan. Det kan leda till stress och en brist på koncentration.

Så tajta kläder gör dig inte mer avslappnad – raka motsatsen.

Ger dig ryggsmärtor

jeans

Du kanske tänker att det inte kan vara relaterat, men det räcker att du gör ett litet test för att se att tajta kläder faktiskt kan ge dig ryggsmärta. Att bära kläder som försvårar dina rörelser gör att du måste sträcka på vissa muskler och din ryggrad tvingas arbeta mer än vanligt.

Dina höfter trycks ihop mer och får problem med att bära din kroppsvikt, som de annars inte hade haft problem med. Om dina armar och ben inte har rörelsefrihet kommer du att sluta dagen med att känna dig tung och ha värk.

Tajta kläder gör din matsmältning långsammare

När dina byxor eller ditt bälte sitter för tajt kan inte magen expandera när du äter. Magen expanderar under matsmältningsprocessen tack vare de syror som produceras. Därför är tajt klädsel ett matsmältningsproblem och kan leda till reflux, förstoppning, magsmärtor och uppsvälld mage.

Främjar uppkomsten av vaginala bakterier

Att ha på sig kläder så nära intill kroppen ökar temperaturen och fuktigheten. I könsområdet leder det till uppkomsten av svamp och bakterier, som i sin tur kan orsaka lukt och svampinfektion. För män kan tajta underkläder och byxor påverka kvaliteten på sperman, och även ge testikelsmärtor.

Tajta kläder ger hudproblem

kvinna

Din hud kan också lida när den inte kan “andas”.

Mycket kan hända om byxorna eller kjolen du har på dig inte bara sitter väldigt tajt utan också är gjort av ett material som inte andas. Det kan leda till rödhet, klåda och till och med inåtväxande hår på benen (eftersom håren inte kan växa lika lätt).

Du svettas mer om du bär tajta kläder

Dålig lukt i underarmarna, på fötterna eller vid könsområdet kan bero på tajt klädsel.

Kläder som är gjorda av exempelvis nylon är ännu värre eftersom de kan utgöra en grogrund för olika bakterier.

Lägg undan de tajta jeansen och välj något mer bekvämt. Din kropp kommer att tacka dig!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.