8 viktiga tecken på njurproblem du måste känna till

Även om njurproblem vanligtvis inte visar upp symptom förrän de nått avancerade skeden finns det vissa tecken som kan tjäna som varningar, såsom vätskeretention eller förändringar i urinen.
8 viktiga tecken på njurproblem du måste känna till

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Dina njurar ansvarar för att filtrera ut avfall från blodomloppet och ta bort dem från kroppen via urinen. I snitt är de runt 30 centimeter långa och kan bearbeta upp till 190 liter blod om dagen, samtidigt som de eliminerar runt två liter vatten. Precis som andra delar av kroppen kan dock för mycket gifter påverka deras funktion och leda till allvarliga njurproblem.

Njurarna spelar även en viktig roll i regleringen av blodtrycket och ansvarar för produktionen av flera hormoner som är fundamentala för ditt välmående.

Något som är än mer oroväckande är att dessa njurproblem ofta inte har några symptom alls, eller har sådana som kan blandas ihop med vanligare hälsoproblem.

De goda nyheterna är att det finns ett fåtal väldigt tydliga tecken som kan varna dig om ett problem.

Eftersom de flesta förmodligen inte känner till dem ska vi idag dela med oss av de åtta viktigaste.

1. Förändringar i dina urineringsvanor

kissnödig tjej

Förändringar i dina urineringsvanor inträffar när något inte står rätt till med njurarna.

Att ha behovet att urinera jämt – eller motsatsen, ett minskat behov att urinera – kan indikera att dessa organ inte fungerar som de borde.

2. Förändringar i själva urinen

Förändringar av färg, lukt eller konsistens på din urin är väldigt hjälpsamma tecken på ett möjligt problem med njursystemet. Kontakta en läkare om du lägger märke till att urinen är gulare än normalt, innehåller blod eller har en oangenäm doft.

Även om dessa tecken nästan alltid är närvarande vid fall av urinvägsinfektion är det en god idé att genomgå några tester för att utesluta ett allvarligare njurproblem.

3. Vätskeretention

vätskeretention i benen

Eftersom njurarna är menade att reglera mängden vätskor i kroppen kan ett fel leda till vätskeretention eller ödem. När de förlorar sin förmåga att filtrera ut vätskor och avfall störs kroppens inflammatoriska processer, vilket leder till svullnad av ansikte, fötter, anklar och andra områden.

4. Utmattning och trötthet

Njurarna producerar ett hormon vid namn erytropoietin, vars funktion är att ingripa i bildandet av röda blodceller. Det betyder även att de spelar en väldigt viktig roll i transporten av syre till kroppens celler. Därför kan ett fel i njurarna leda till anemi och konstanta känslor av utmattning och trötthet.

När cellerna inte får tillräckligt med syre orsakar detta yrsel, trötthet och koncentrationssvårigheter.

5. Smärta i rygg eller njurar

smärta i ländryggen

För patienter med njurproblem, speciellt äldre människor, dyker smärta vanligtvis upp i ländryggen eller ett område nära dessa organ. Det kan visserligen röra sig om ett muskelproblem, men ibland är det direkt kopplat till utvecklingen av njurproblem.

Njursten och urinvägsinfektioner kan orsaka allvarlig ryggsmärta som strålar ned mot ljumsken.

6. Konstig smak i munnen

När gifter byggs upp i blodomloppet som ett resultat av njurproblem kan det leda till dålig andedräkt och en metallisk smak i munnen. Vissa förlorar faktiskt sin förmåga att känna smak på kött och minskar mängden mat de äter under dagen.

7. Utslag kan vara ett tecken på njurproblem

kvinna med akne

Även om många ignorerar det så är frisk hud också beroende av god syretillförsel och rensning av blodomloppet. När njurarna slutar filtrera avfall är det vanligt för hudutslag och andra dermatologiska problem att dyka upp.

Ibland kan dessa förändringar komma med en okontrollerbar känsla av klåda eller allergi.

8. Högt blodtryck

Det är ett problem som kan utlösas av flera faktorer som påverkar artärerna och det kardiovaskulära systemet. Bland dem är det viktigt att veta att retention av vätskor och natrium kan leda till avsevärda höjningar av blodtrycket.

Både kronisk leversvikt och njurinflammation (glomerulonefrit) ökar risken för att utveckla högt blodtryck. Det kan även dyka upp under utvecklingen av ett tillstånd vid namn njurartärstenos, som orsakas av en delvis blockering av njurartären, som ansvarar för att transportera blod till njurarna.

Misstänker du att du har njurproblem? Kolla med din läkare så snart som möjligt för att utesluta allvarliga komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hemstreet GP. Sistemas renal y urinario. Encicl Salud Y Segur En El Trab. 2012.
  • Kidneyurology. Los Riñones y su Funcionamiento. Fundación Norteamericana de Riñón y Urología. 2001.
  • National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse. Los riñones y cómo funcionan. Natl Inst Heal. 2009.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.