8 tips & behandlingar för hängiga bröst

För att hålla dina bröst fasta är det viktigt att utöver styrketräning välja en lämplig BH och undvika dåliga vanor som negativt påverkar brösten.
8 tips & behandlingar för hängiga bröst
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Oavsett vilken form eller storlek dina bröst har kan de vara ett av dina mest framstående och förföriska feminina attribut. Det må vara naturligt att de med tiden förlorar sin fasthet, vilket leder till hängiga bröst. Många kvinnor vill dock senarelägga denna process.

Därför har det framkommit otaliga produkter, tekniker och kirurgiska procedurer. Dessvärre är de flesta av dem väldigt dyra.

Det finns dock gott om tips och naturliga tekniker som kan hjälpa dig att stärka dina bröst och hålla dem både fasta och tonade.

Idag vill vi dela med oss av de åtta bästa behandlingarna för hängiga bröst.

1. Träning för att undvika hängiga bröst

Styrketräning på gymmet

Att träna musklerna runt din byst är ett av de bästa naturliga sätten att hålla bysten vacker. Det finns många olika rutiner som tagits fram för detta syfte, och vi ska dela med oss av tre enkla övningar du kan prova:

Armhävningar

Att göra armhävningar hjälper dig att stärka musklerna under bysten. Det hjälper till att göra brösten fastare och minskar överflödigt fett som hittas i den omkringliggande vävnaden.

Övningar med hantlar

Övningar med handvikter stärker inte bara din byst, utan förebygger även hängig hud runt armarna. Med en i varje hand gör du olika övningar i 5-10 minuter.

Ett exempel är att hålla ut dina hantlar framför dig med armbågarna böjda. Sträck ut armarna framför bröstet och återgå sedan till startpositionen. Gör tre set om 5-10 repetitioner.

2. Bibehåll god hållning

Bra och dålig hållning

Fördelarna med att ha bra hållning går långt bortom att bara undvika muskelskador. Dina bröst blir omedelbart fastare och din figur ser slankare ut.

3. Isbehandling

Isbehandling är ett utmärkt sätt att tona huden och göra hängiga bröst fastare. Slå in isen i tyg så att den inte kommer i direkt kontakt med din hud.

Massera varsamt med isen på brösten i cirkelrörelser och applicera försiktigt tryck. Gör det i fem minuter varje dag för att få bäst resultat.

4. Massage med olivolja

Att använda olivolja tonar inte bara din hud, utan återfuktar och förbättrar även cirkulationen i områden där den används.

När du använder den regelbundet stärker du muskelfibrerna och bryter ner bristningar.

5. Naturlig inpackning för brösten

Inpackningar för brösten

Denna inpackning med helt naturliga ingredienser kan ge näring åt din hud och förhindra hängiga bröst i tidig ålder. Den är dock endast menad som ett komplement till regelbunden träning och bra näringsintag!

Ingredienser

 • 1 matsked naturell yoghurt
 • 1 matsked av en olja med mycket vitamin E
 • 1 ägg

Hur gör man?

 • Tillsätt alla ingredienser i en skål och blanda dem väl med en sked.
 • Bred ut denna inpackning på varje bröst med varsam massage.
 • Låt sitta i 30 minuter innan du sköljer med kallt vatten.
 • Försök att använda inpackningen en gång per vecka.

6. Välj rätt BH

Det finns gott om olika BH:ar som har designats för att hjälpa dina bröst, men det är viktigt att du väljer rätt storlek och passform, och undviker BH:ar som är för tajta eller lösa.

7. Lerinpackning för brösten

Lerinpackning för hängiga bröst

Ytterligare en behandling du kan prova hemma involverar att nyttja de fantastiska egenskaperna hos lera.

Ingredienser

 • 2 matskedar lerpulver
 • 62 ml vatten

Hur gör man?

 • Blanda vattnet och lerpulvret tills du får en tjock smet.
 • Bred ut inpackningen på brösten i ett tunt lager och låt sitta i 30 minuter.
 • Skölj med kallt vatten. Använd behandlingen upp till två gånger per vecka.

8. Undvik dåliga vanor

Det finns flera ohälsosamma vanor som har kopplats till högre risk för hängiga bröst.

Några av de vanligaste är:

Kom ihåg att du för att se positiva resultat måste vara konsekvent med dina ansträngningar. Inget kommer att hända om du bara provar tipsen en gång och sedan glömmer dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mohrbacher, N., and Stock, J. (2003). The Breastfeeding Answer Book. Chapel Hill (NC): La Leche League International.

 • Taylor, C. B.; J F Sallis, J. F., and Needle, R. (1985). “The relation of physical activity and exercise to mental health”, Public Health Rep, 100 (2): 195-202.

 • Yalom, M. (1998). A History of the Breast. London: Pandora.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.