8 symptom att uppmärksamma i äldre människor

Bröstsmärtor och problem att andas är inte ett normalt ålderstecken. Lär dig om det och andra viktiga symptom som inte får ignoreras.
8 symptom att uppmärksamma i äldre människor

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du inte är uppmärksam är det lätt att missa viktiga symptom som visar på att något inte står rätt till med en närstående äldre.

Även om det är normalt att uppleva “krämpor” när man blir äldre betyder inte det att man ska ignorera alla tecken som kroppen ger.

Vissa kan trots allt vara symptom på allvarliga hälsoproblem. Det är väldigt viktigt att du talar med en läkare om du upplever konstiga eller återkommande symptom, även om du tror att det inte är något att oroa sig över.

Att vänta på att de ska försvinna på magiskt manér kan vara väldigt kostsamt för din hälsa.

Ovanlig andfåddhet

Bröstsmärta är bara ett av de många symptomen på en hjärtattack. De kan variera från person till person.

Om du finner det svårt att hämta andan efter en kort promenad kan det till exempel vara ett tidigt tecken på att en av dina artärer delvis eller helt är igentäppt. Det kan leda till en hjärtattack.

Om du märker att det är väldigt svårt för dig att andas ska du boka tid hos din läkare. Andra tecken kan vara en tryckande känsla i bröstet eller yrsel.

Plötslig yrsel eller problem med koordination och balans

Symptomen på en stroke kan vara väldigt subtila, men om du känner till dem är risken mindre att du ignorerar dem.

Plötsliga svårigheter att gå och en plötslig förlust av balans och koordination är tecken på en stroke både för äldre och yngre människor.

Uppmärksamma även dessa tecken:

  • En extrem känsla av yrsel.
  • Talsvårigheter.
  • Dåligt uttalade ord.
  • Synförändringar.
  • Svaghet eller bortdomnad i ansikte, ben eller armar.

Dessa är tecken på att du omedelbart måste söka vård.

Vaginala blödningar efter klimakteriet

Om du upplever vaginala blödningar efter klimakteriet är det bäst att gå till en gynekolog så snart som möjligt, för det inte är normalt.

Vissa blödningar är mindre allvarliga än andra, men de kan vara ett symptom på allvarliga sjukdomar, såsom cancer.

Ta det inte med en klackspark. På samma sätt är det viktigt att du genomgår rutinundersökningar, även om du inte upplever vaginala blödningar.

Erektil dysfunktion

Det är ett tillstånd som är väldigt vanligt hos äldre, och som har högre chans att dyka upp ju äldre de blir.

Runt 22% av alla män som fyllt 60 är faktiskt impotenta. Utöver att vara ett uppenbart orosmoln för sexuell njutning kan det även associeras med hjärtsjukdom, diabetes och andra tillstånd.

Även om uppkomsten vanligtvis är åldersrelaterad kan det även bero på ökade stressnivåer eller depression.

Var uppmärksam på det, eftersom det kan peka på något mer än bara ålder.

Förstoppning

Förstoppning tvingar dig till att jobba hårdare än du behöver när du går på toaletten, och det ökar risken för att utveckla hemorrojder.

Tillfällig förstoppning kan anses vara normalt, men äldre kan uppleva det oftare än väntat.

Det kan också vara ett tecken på att något blockerar din avföring. Det kan vara en tumör, polyp eller någon annan blockering. När förstoppningen är kronisk är det svårt att bli av med avföring, vilket gör den hård.

Det får tarmen att fyllas, varpå du helt enkelt inte kan gå på toaletten. Det kallas för fekal impaktion.

Om du eller en närstående upplever frekvent förstoppning är det en god idé att träffa en läkare.

Färg i avföringen

Det kan variera i enlighet med vad du äter. Järntillskott och läkemedel mot diarré kan göra din avföring mörkare, till exempel.

Brunt eller grönt i avföringen anses vara normalt.

Men om du märker av närvaron av blod i avföringen kan det vara ett symptom på blödning i den övre delen av mag-tarmkanalen.

Det kan bero på sår, hemorrojder, divertikulit och andra gastrointestinala åkommor som kräver mer vård på ålderns höst.

Abnormiteter i brösten

Även om du kan upptäcka bröstcancer genom att lägga märke till specifika knölar finns det andra symptom som är mindre kända:

  • Inflammation
  • Ömhet eller missfärgning
  • Flytningar från bröstvårtan
  • Förändringar i hudtonen på brösten

Bröstcancer är mindre vanligt bland män än bland kvinnor, men det betyder inte att de inte kan drabbas. Det är därför viktigt för både män och kvinnor som upplever dessa symptom att ofta undersöka sig själva.

Hudskador

Utvecklingen av hudcancer är väldigt vanligt bland äldre.

Var väldigt uppmärksam på plötsliga skador på huden eller uppkomsten av leverfläckar, eftersom hudskador som inte läker helt kan bli cancerösa.

Det finns många åkommor som kan sätta ditt liv i riskzonen om du ignorerar dem. Det är viktigt att du konstant uppmärksammar de små tecknen som din kropp ger dig.

Kom ihåg att du alltid ska tala med din läkare innan du drar några slutsatser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.