8 nyttiga frukter du bör inkludera i din kost

För att hålla kroppen stark och frisk är det viktigt att du äter minst 5 nyttiga frukter och grönsaker per dag. Det säkerställer att du får i dig viktiga vitaminer och näringsämnen.
8 nyttiga frukter du bör inkludera i din kost
José Gerardo Rosciano Paganelli

Skriven och verifierad av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Enligt näringsexperter bör du äta en mängd nyttiga frukter varje dag om du vill upprätthålla god hälsa. Även om alla frukter är hälsosamma sticker vissa ut med fler hälsofördelar än andra. Det är just dessa som du i första hand bör införliva i din kost. I den här artikeln kikar vi närmare på åtta nyttiga frukter som starkt bidrar till att upprätthålla god hälsa och lång livslängd.

8 nyttiga frukter

Avokado

1. Avokado

Den första av våra nyttiga frukter är avokado. Många människor ignorerar det faktum att avokado är en frukt, men det är det! Och det är inte bara en av de sundaste frukterna som finns; den innehåller också de flesta näringsämnen som kroppen behöver varje dag.

Vissa äter dem inte eftersom de tror att det kommer leda till viktökning. Men fetterna i avokado är hälsosamma och de hjälper dig faktiskt att bibehålla en balanserad vikt. Ät en halv avokado varje dag för att få i dig en hälsosam mängd vegetabiliskt protein, fibrer, vitaminer, mineraler och fettsyror.

2. Kokosnöt

Det är ett av naturens under, och det blir allt populärare. Både kokosvatten och fruktköttet från kokos är mycket näringsrikt, och dessutom smakar det gott. Fruktköttet kan användas för att göra kokosmjölk och de överblivna fibrerna kan användas för att göra till exempel kakor eller andra bakverk. Extra jungfrukokosolja äts också som ett kosttillskott och kan användas som en utmärkt kosmetisk kur för hud och hår.

3. Ananas

Ananas

Ananas har rensande och vätskedrivande egenskaper, och det förbättrar också matsmältningen av fett och proteiner. Det bidrar till att förebygga vätskeretention samtidigt som det eliminerar gifter. Ananas innehåller matsmältningsenzymer som hjälper till att bekämpa problem som sura uppstötningar, matsmältningsbesvär och förstoppning. Det är därför en bra “kur” efter att du ätit kött eller fisk.

4. Papaya

Papaya är en tropisk frukt som ger matsmältningsenzymer. Det är en perfekt kur mot tarmparasiter, särskilt om du äter fröna. Det är också en stor antioxidant tack vare papayans höga C-vitamin- och betakaroteninnehåll, vilket bidrar till att förebygga cellernas åldrande. Mixa gärna papaya och ananas tillsammans med lite vatten för att göra en läcker smoothie. Du kan dricka denna varje dag före frukost för att förebygga inflammation i matsmältningssystemet.

5. Äpplen

Äpplen

Äpple: Alla frukters drottning. Trots att de är “enkla” har läkarna länge rekommenderat att äta ett äpple om dagen för att du ska slippa besöka dem. Äpplen bidrar till att balansera och reglera kroppen, och de är lätta att hitta till ett rimligt pris.

Äpplen är en naturlig antacida, och de har antiinflammatoriska effekter på urinvägarna och mag-tarmkanalen. Nyckeln är att köpa ekologiska äpplen så att du också kan äta skalet, som är rikt på fibrer.

6. Citron

Citrusfrukter är oumbärliga för att öka kroppens försvar och rengöra den. Citron, den främsta av dem alla, är avgörande för att bli av med gifter och vätskor, främja lever- och njurfunktion och, viktigast av allt, hålla kroppen alkalisk. Citroner hjälper till att förebygga nästan alla typer av sjukdomar. Citronskal innehåller också en hel del hälsofördelar, under förutsättning att det är ekologiska citroner.

Du bör dricka ett glas vatten med citronsaft före frukost varje morgon.

7. Grapefrukt

Grapefrukt

Många ogillar grapefrukt på grund av dess sura, bittra smak. Men denna smak är precis vad som visar på att det finns näringsämnen i frukten, som är till stor nytta för levern. Detta organ är ansvarigt för att hålla blodet fritt från gifter. Grapefrukt är också mycket effektivt på att bekämpa vätskeretention och förbättra njurfunktionen.

Ät en halv eller en hel grapefrukt varje kväll innan du går till sängs, och inom några dagar kommer du att märka skillnaden.

8. Vindruvor

Vindruvor tillhör de fördelaktigaste frukterna. Idag kommersialiseras druvkärneolja och resveratrol som hälsoelixir. Det är dock mycket billigare att äta ekologiska vindruvor med skalet och fröna. Du kan också mixa dem med vatten för att göra god, färsk druvsaft.

Vindruvor är mycket renande. De sänker kolesterolet och förebygger även cancer. De är också utmärkta för att reglera tarmarna.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.