8 livsmedel som inte är så nyttiga som du tror
Har du bestämt dig för att börja leva en hälsosam livsstil? För vissa kan det komma från en önskan att äta hälsosamt, andra vill ha en bättre figur och vissa vill motverka en sjukdom. Det är dock viktigt att veta att det finns vissa livsmedel som inte är lika nyttiga som du kanske tror, och som till och med kan sabotera dina ansträngningar. Detta beror ofta på felinformation och marknadsföringsstrategier.
Vi kommer här att ge dig en lista över mat som du tror är hälsosam, men som egentligen inte är det.
Färdigförpackade sallader
Förpackade sallader är mat vi vanligtvis köper i affären, och vi tror att de är nyttiga. Även om de är gjorda på en grönsaksbas så har de ofta ett lågt näringsvärde. Det är också vanligt att dessa sallader är frusna i flera veckor. Det innebär att maten inte är färsk och att konserveringsmedel har använts.
Och som om det inte vore nog kommer majoriteten av dessa sallader med dressingar som har mycket salt, sötningsmedel och konserveringsmedel. Det bästa är att tillreda salladen själv. Det sparar dig inte bara pengar, utan du går också ner i vikt.
Kommersiella smoothies
Det är inte alla smoothies som är lika. Ibland tror vi att de är nyttiga, men bara för att något har etiketten smoothie innebär det inte nödvändigtvis att de är hälsosamma.
Kommersiella smoothies har oftast:
- Raffinerat socker
- Fett
- Extra, onödiga kalorier
- Kemikalier
Det är mycket billigare och enklare att göra din egen smoothie på morgonen. På så sätt ser du till att du använder färska frukter och grönsaker. Du har även kontroll över portionerna.
Nötblandningar är livsmedel som inte alltid är nyttiga
Du har säkert köpt torkad frukt och nötblandningar mer än en gång. De säljs i affären och vi köper dem eftersom vi tror att de är nyttiga. Om du köper torkade frukt- och nötblandningar i stora mängder ska du veta att de oftast har:
- Sulfiter som konserveringsmedel
- Stort fettinnehåll
- För mycket salt
Om du äter torkade frukter som mellanmål, välj torkade frön eller färska frukter och grönsaker istället.
Müslikakor och energi-bars
Många kommersiella müsli- och energi-bars innehåller mycket majssirap, raffinerat socker och både mättade fetter och transfetter. Det är mycket hälsosammare att göra egna energibars. Prova flera recept tills du hittar din favorit.
Produkter med låg fetthalt
Mat som är gjord helt utan fett garanterar inte den viktminskning du kanske letar efter. Faktum är att hälsosamma fetter ger en mättnadskänsla. Var väldigt försiktig med livsmedel som säger att de inte innehåller något fett alls. De kan ge dig tomma kalorier. Det bästa du kan göra är att antingen göra maten själv eller äta ekologisk mat 80% av tiden.
Frusen yoghurt
Frusen yoghurt, också kallad yoghurtglass, är det mest vilseledande som finns. Många tror att de väljer ett hälsosammare alternativ genom att äta den, men det stämmer inte. Den innehåller stora mängder raffinerat socker. Frusen yoghurt innehåller även konstgjorda smakämnen.
Om du verkligen vill ha äta frusen yoghurt kan du göra din egen med hjälp av naturlig yoghurt. Söta med stevia och lägg till frukter.
“Hälsosamma” drycker
Light-drycker eller liknande bör undvikas. Det beror på att de egentligen inte är bättre än att dricka ett glas vanlig läsk. De är oftast fulla av syntetiska sötningsmedel som har kopplats till cancer. Drick istället kokosnötsvatten eller blanda riktig frukt i ditt vatten.
Fullkornsvetebröd
Fullkornsbröd är ett annat livsmedel som inte är så nyttigt som vissa tror. Etiketten på dessa bröd säger oftast att de är väldigt hälsosamma och att man kan äta dem varje dag. Men att äta dessa bröd är egentligen precis samma sak som att äta vitt bröd.
Många bröd säger att de innehåller många sädesslag, men de är generellt gjorda med raffinerade spannmål. Du får därför inte så många näringsämnen som du kanske tror från s.k. “fullkornsbröd”.
Se till att alltid läsa ingredienserna eller baka själv med glutenfritt bröd, vilket är ännu bättre. Det är inte svårt och du kommer att älska det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rippe JM., Angelopoulos TJ., Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. Eur J Nutr, 2016. 55: 45-53.
- Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.