8 goda vanor för att ha friska bröst

Även om det kan vara ansträngande eller till och med tråkigt så är det rekommenderat att träna regelbundet för att ha friska bröst eftersom det underlättar elimineringen av gifter och förebygger eventuella hinder i lymfsystemet.
8 goda vanor för att ha friska bröst

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Dina bröst är en viktig del av din feminina siluett och fysiska attraktionskraft. Under puberteten utvecklas bröstvävnaden som så småningom blir en viktig del i sexuell attraktion och njutning. Men precis som är fallet med alla andra delar av kroppen finns det vissa sjukdomar som kan påverka dina brösts hälsa genom hela livet. Det är därför en bra idé att se till att du gör vad du kan för att ha friska bröst, och att du är uppmärksam på eventuella förändringar eller problem.

I tillägg till detta är det en bra idé att anamma en rad hälsosamma vanor som skyddar dem.

1. Massage för friska bröst

Brösthälsa

Att regelbundet massera dina bröst är ett utmärkt sätt att aktivera ditt lymfsystem och öka cirkulationen i bröstvävnaden. Du startar under varje arm, fortsätter längs sidan av kroppen och avslutar med ett lätt tryck mot bröstvårtan.

Förväxla inte massagen med den månatliga bröstundersökning du gör på egen hand. Det senare är viktigt för att upptäcka eventuella avvikelser.

2. Bibehåll en hälsosam vikt

Kvinnor som är överviktiga eller feta löper dubbelt så stor risk att utveckla bröstcancer än de som upprätthåller en hälsosam, stabil vikt. Din vikt kan du hålla under kontroll genom att äta en balanserad kost, få daglig motion och anamma andra hälsosamma rutiner.

3. Träna

Bröstträning

Att träna dagligen är det effektivaste sättet att förebygga att lymfsystemet utvecklar blockeringar eftersom det underlättar eliminering av eventuella gifter som cirkulerar genom dess vätska. National Cancer Institute har sagt att denna vana kan minska risken för cancer mellan 20% och 80%.

Det frisätter också hormoner som kan skydda dig mot utvecklingen av maligna celler i bröstvävnaden och bidra till upprätthållandet av en hälsosam vikt.

4. Svettas

Vätskorna som frisätts när du svettas innehåller avfallsämnen som kroppen inte behöver och som om de inte avlägsnas kan orsaka allvarliga sjukdomar. Att svettas i samband med träning, bastande eller annan aktivitet stöder immunförsvaret och främjar friska bröst.

5. Drick inte för mycket alkohol

Undvik alkohol

Hög konsumtion av alkohol bidrar till ansamling av gifter i kroppen och minskar prestandan hos dina utsöndringsorgan. Det ger ökad vätskeretention som ett resultat, vilket ökar risken för cancer tillsammans med andra sjukdomar orsakade av kroppens inflammationssvar.

Det har visat sig att hög konsumtion av alkohol kan öka risken för bröstcancer med 20%. Kvinnor som dricker ett glas rött vin om dagen kan dock skydda sina bröst genom effekterna av resveratrol.

6. Känn till din familjehistoria

Det uppskattas att det i mer än 15% av de diagnostiserade fallen av bröstcancer finns en familjehistoria av sjukdomen. Om en nära familjemedlem har haft denna typ av cancer är risken att ärva den två till fem gånger högre jämfört med resten av befolkningen.

Anledningen till att det är viktigt att du vet din familjehistoria är att du ska genomgå fler regelbundna kontroller för att upptäcka eventuella avvikelser så tidigt som möjligt.

7. Gå på regelbundna kontroller

Undersökning av brösten

Eftersom det finns många faktorer som kan leda till utveckling av cancer, cystor och andra problem i brösten bör du gå på en läkarundersökning minst en gång vart tredje år. När du passerat 40, särskilt om du har en genetisk predisposition för denna typ av cancer, visar studier att du bör gå på en undersökning en gång om året.

Det är viktigt att du påbörjar regelbundna kontroller när du är runt 10 år yngre än vad din familjemedlem var när hon fick diagnosen.

8. Drick vatten

Daglig konsumtion av vatten fungerar som bränsle för dina celler och spelar en viktig roll i transporten av vitaminer, mineraler och alla näringsämnen som de behöver. Naturligt vatten bidrar till att avgifta kroppen och stöder optimal funktion av dina cirkulationssystem.

Hur mycket uppmärksamhet ger du dina bröst? Om du tenderar att försumma dem en aning, börja med att komma ihåg dessa enkla tips för friska bröst.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Svahn, T. M., Chakraborty, D. P., Ikeda, D., Zackrisson, S., Do, Y., Mattsson, S., & Andersson, I. (2012). Breast tomosynthesis and digital mammography: A comparison of diagnostic accuracy. British Journal of Radiology. https://doi.org/10.1259/bjr/53282892
  • Merritt, C. R. B. (2005). Diagnostic accuracy of mammography, clinical examination, US, and MR imaging in preoperative assessment of breast cancer. Breast Diseases. https://doi.org/10.1016/S1043-321X(05)80190-0
  • Kerlikowske, K., Zhu, W., Tosteson, A. N. A., Sprague, B. L., Tice, J. A., Lehman, C. D., & Miglioretti, D. L. (2015). Identifying women with dense breasts at high risk for interval cancer a cohort study. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/M14-1465

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.