8 bra antiseptiska medel för din hud

8 bra antiseptiska medel för din hud
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Huden är kroppens största organ och det är även det organ som är mest utsatt för olika faktorer som kan ändra, infektera eller orsaka olika typer av problem. I dagens läge finns det många behandlingar som garanterar en hälsosam hud som är mjuk och fri från infektioner. Det finns dock antiseptiska medel i form av huskurer som är ett fantastiskt alternativ för att ta hand om huden och många av de problem som kan påverka den.

Huden utsätts ofta för många typer av mikroorganismer som finns i olika typer av miljöer. Då vi har små sår på huden och inte får den nödvändiga behandlingen kan detta resultera i att mikroorganismer orsakar infektioner, både externa och interna.

Ett sätt att motverka infektioner är att behandla småsår med naturliga antiseptiska medel.

Vitlök är ett av våra bästa antiseptiska medel

Vitlök är antiseptisk

Denna medicinska ingrediens är ett av de bästa antiseptiska medel du kan hitta. Vitlök hjälper till att motverka infektioner på alla nivåer. Det rekommenderas att du äter vitlök för att motverka respiratoriska infektioner och den är även bra för att behandla sår, svamp på naglar och fötter, och andra typer av hudinfektioner.

Röd solhatt

Rötterna från växten ‘röd solhatt’ (echinacea) rekommenderas för att behandlar sår och motverka infektioner. Det är ett antiseptiskt medel som du även kan använda som ett avkok för att sedan använda direkt på det drabbade området.

Honung

Antiseptisk honung

Honung har sagts vara ett av våra bästa antiseptiska medel. Denna kraftiga ingrediens har antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper som hjälper till att motverka sjukdomar och regenerera huden.

Honung används ofta inom olika typer av skönhetsbehandlingar för huden, eftersom den gör huden mjuk och motverkar infektioner samt återfuktar. För att dra nytta av dess fördelar rekommenderas det att du blandar honung och citron, som du sedan applicerar direkt med en gasväv.

Kittvax

Kittvax (även kallat propolis) är binas tätningsmaterial för sina bikupor, vilket hindrar inkräktare från att ta sig in. Denna substans består av vitaminer, mineraler och mycket flavonoider, vilket gör den till ett av våra främsta naturliga antiseptiska medel som kan bota sår på huden och lindra magsår. Denna ingrediens har även många andra bra fördelar för hälsan.

Timjan

Timjan i knippe

Timjan är ett annat av våra antiseptiska medel som känts till sedan antiken. Enligt en historia från det forna Egypten använde man timjan för att rena luften och eliminera mikroorganismer. Timjan används ofta för att läka sår, samt infektioner i olika organ, bl.a. tarmarna.

Det rekommenderas att du dricker ett avkok på timjan två gånger per dag. Ifall du använder det för utvärtes bruk rekommenderas det att du doppar bomull i detta avkok och applicerar direkt på såret.

Lök

Precis som med vitlök är vanlig lök ett av våra naturligt antiseptiska medel som kan motverka och eliminera olika typer av bakterier, virus och svamp. Det finns olika typer av användningsområden för externt bruk. Vi kan därför koka den eller använda den rå för att applicera direkt på sår. Det kan göra lite ont i början men resultatet blir bra.

Lavendel

antiseptiska medel

Lavendel används mycket på grund av sin goda arom och sina avslappnande egenskaper då vi känner oss stressade. Men lavendel är även ett av våra naturligt antiseptiska medel och det är dessutom antiinflammatoriskt. Du kan använda en essentiell lavendelolja eller göra ett avkok på växten för att behandla sår. Applicera direkt på det drabbade området.

Se dock till att göra ett prov med oljan i förväg för att säkerställa att du inte får en allergisk reaktion.

Morot

Detta livsmedel är rikt på antioxidanter och tack vare dess många fördelar kan du applicera den på olika sätt. Morot är mycket effektivt för att desinficera sår och motverka infektioner. Vi rekommenderar att du gör en massa av krossad kokad morot och applicerar direkt på det drabbade området.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lu X, et al. (2011). Investigating antibacterial effects of garlic (allium sativum) concentrate and garlic-derived organosulfur compounds on Campylobacter jejuni by using fourier transform infrared spectroscopy, raman spectroscopy, and electron microscopy. DOI:                                                                              dx.doi.org/10.1128%2FAEM.02845-10
  • Mandal MD, et al. (2011). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. DOI:
    dx.doi.org/10.1016%2FS2221-1691(11)60016-6
  • Sienkiewicz M, et al. (2011). Antibacterial activity of thyme and lavender essential oils.
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22313307
  • Echinacea. (n.d.) Retrieved from
    umm.edu/health/medical/altmed/herb/echinacea

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.