8 användningar och fördelar med äppelcidervinäger

8 användningar och fördelar med äppelcidervinäger

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Det finns många fördelar med äppelcidervinäger, utöver att vara en användbar rengöringsprodukt i ditt hem. Den innehåller över 30 viktiga näringsämnen, höga nivåer av vitamin A och B, nödvändiga fettsyror, mineraler och många andra ämnen som förbättrar kroppens generella prestationsförmåga samt motverkar olika sjukdomar. 

Sedan antiken har små mängder äppelcidervinäger använts för att motverka många åkommor, bota sjukdomar och även avgifta kroppen. Under årens lopp har studier visat att äppelcidervinäger balanserar kroppens metabolism, förbättrar huden, motverkar allergier, lindrar respirationssjukdomar, mm.

Du har antagligen redan hört om äppelcidervinäger, men vi kan slå vad om att du inte känner till alla de fördelar den kan ha för din hälsa. Vill du veta mer om några fantastiska användningsområden och fördelar med äppelcidervinäger?

Matsmältningsproblem

Äppelcidervinäger har egenskaper som ökar kroppens enzymproduktion, och detta främjar i sin tur eliminering av skadliga bakterier samt regleringen av magsyror. Äppelcidervinäger är perfekt för matsmältningsproblem som gaser, kramper och förstoppning, och hjälper generellt till med att matsmältningssystemet fungerar ordentligt.

Det rekommenderas att du konsumerar en tesked äppelcidervinäger en halvtimme innan varje måltid.

Äppelcidervinäger för viktminskning

magfett

Under årens lopp har äppelcidervinäger visat sig vara fantastiskt för viktminskning. Produkten innehåller bland annat ättiksyra, som hjälper kroppen att minska i vikt, speciellt när det gäller fettet runt magen, midjan och benen.

För att dra fördel av detta kan du lösa upp två matskedar äppelcidervinäger i vatten. Drick det helst på en tom mage.

Diabetes

Enligt viss forskning kan du lägga till äppelcidervinäger i din kost för att kontrollera blodsockernivåerna. För att uppnå denna fördel kombinerar du intaget av äppelcidervinäger med en balanserad kost som har en låg nivå av mättat fett, och kom ihåg att undvika raffinerat socker.

För att motverka diabetes kan du späda ut två matskedar äppelcidervinäger med ett glas vatten. Drick det innan du går till sängs på kvällen.

Hudsvamp

hudsvamp

 

Äppelcidervinäger är perfekt för att motverka en svamptyp känd som Candida albicans, som i sin tur orsakar hudinfektioner. Ättiksyran i äppelcidervinägern kan eliminera denna svamp helt. Lös upp 4-5 dl äppelcidervinäger i ett varmt bad och lägg dig i detta i 15 minuter. Du kan även blanda en tesked vinäger med en matsked vatten och applicera detta direkt på det drabbade området.

Ledproblem

Äppelcidervinäger är perfekt för att motverka artrit och osteoartrit. Den hjälper till att reducera stress, smärta och de obehag som dessa åkommor kan orsaka. Den är även användbar för att läka sår, lindra kramp i benen, mm.

Äppelcidervinäger innehåller äppelsyra som motverkar bakterieinfektioner och löser upp urinsyra som formas i lederna och orsakar smärta. Det rekommenderas att du blandar två matskedar äppelcidervinäger i ett glas varmt vatten. Du kan även lägga till en matsked honung strax innan du dricker det.

Hår

Främja hårhälsan

Applicera tre matskedar äppelcidervinäger på fuktigt hår för att stoppa mjäll och ge ditt hår en naturlig lyster. Produkten hjälper till att kontrollera din skalps pH-värde, motverkar irritation och är utmärkt för användning på oljigt hår. Se dock till att bara använda den ibland eftersom den annars kan orsaka klåda och/eller en brännande känsla.

Akne och hudfläckar

De antiseptiska och antibakteriella egenskaperna hos äppelcidervinäger är perfekta för användning inom hudvård. När det kommer till akne och hudfläckar är den utmärkt för att återställa hudens naturliga syrabalans, vilket kan hjälpa till att motverka oljiga lagringar och torrhet i huden.

För att använda den bereder du bara en lotion genom att kombinera lika stora delar äppelcidervinäger och vatten. Applicera detta direkt på huden.

Fördelar med äppelcidervinäger i hemmet

Förutom hälso- och hudvård har äppelcidervinäger många användningar i hemmet, som följande:

  • Du kan göra en sprej med produkten och applicera den på dina fönster, dörrar och andra ställen där myror kommer in i huset – det stoppar dem.
  • Att späda ut äppelcidervinäger med vatten är fantastiskt för att motverka insektsbett.
  • Motverka att dina husdjur får löss. Du kan lägga till lite äppelcidervinäger i badet för dina husdjur och även placera en liten skål med vinägern på platser där löss brukar förekomma.
  • Äppelcidervinäger är toppen för rengöring. Späd bara ut lite i vatten och använd en mjuk trasa för att torka av ytor med det.
  • Produkten är även perfekt för att rengöra köksredskap, då den tar bort fett och bakterier.

Hade du hört talas om dessa fördelar med äppelcidervinäger?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beheshti, Z., Huak Chan, Y., Sharif Nia, H., Hajihosseini, F., Nazari, R., Shaabani, M., & Salehi Omran, M. T. (2012). Influence of apple cider vinegar on blood lipids. Life Science Journal.
  • Author, C., Adel Moallem, S., Iman, M., & Barahoyee, A. (2015). Effect of Apple Cider Vinegar on Blood Glucose Level in Diabetic Mice. Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.5681/PS.2015.006
  • Mota, A. C. L. G., de Castro, R. D., de Araújo Oliveira, J., & de Oliveira Lima, E. (2015). Antifungal Activity of Apple Cider Vinegar on Candida Species Involved in Denture Stomatitis. Journal of Prosthodontics. https://doi.org/10.1111/jopr.12207

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.