7 trick för att motverka dålig lukt i skorna

Det är bra med god hygien för att inte skorna ska lukta. De behöver rengöras ofta för att förhindra ansamling av odörer.
7 trick för att motverka dålig lukt i skorna

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är väldigt vanligt med dålig lukt i skorna om personen ifråga har dålig fothygien eller har en hektisk livsstil som gör att han eller hon svettas mycket. De som regelbundet har dålig lukt i skorna har ofta också problem med självkänslan och allt vad det innebär.

Det finns dock idag lyckligtvis många åtgärder man kan ta till. Även om det finns många kommersiella produkter för att motverka problemet vill vi dela med oss av några naturliga knep.

Citronskal

citrus

Vem tycker inte om den läckra doften av citrus? Ta några skal från en citron, apelsin eller grapefrukt och lägg dem i illaluktande skor. De måste ligga där hela natten för att ha tillräckligt med tid för att neutralisera lukten.

Essentiell tea tree-olja

Tea tree-olja rekommenderas för att motverka svamp och bakterier samt ta bort odörerHäll två till tre droppar på skorna och låt stå under natten för att ta bort bakterier.

Lavendel

Lavendel är känd för sin goda arom och har även en antibakteriell verkan som kan motverka de mikroorganismer som ger upphov till dålig lukt. Lägg några blommor i skorna eller applicera några droppar eterisk olja.

Bikarbonat mot dålig lukt i skorna

bikarbonat

Bikarbonat är en jättebra ingrediens för att motverka överproduktion av svett. Lägg lite i skorna och låt verka under natten, då det har antibakteriella egenskaper.

Kattsand

Vi är övertygade om att du aldrig tänkt på det! Den sand man använder i kattlådan kan också absorbera lukter i dina skor. Fyll ett par strumpor med sanden och lägg i dina skor. Nästa dag ställer du dem i solen för att avsluta jobbet.

Byt ut sulorna

En snabb och effektiv lösning för att motverka dålig lukt i skorna är att regelbundet byta ut sulorna. Det är oftast den delen som absorberar all svett och de bakterier som utlöser problemet.

Frys ner skorna

frys

Har du någon gång fryst ner dina skor? Det kan låta tokigt men sanningen är att det kan vara ganska bra. För att göra det lägger du dem i påsar i frysen. Det tar bort den dåliga lukten. Lägg dem i frysen under natten och låt dem torka nästa dag i solen.

Vad kan man göra för att få bra fothygien?

skor

Bra fothygien är det viktigaste för att inte förstöra skorna. Du kan följa dessa rekommendationer:

  • Använd inte slutna skor varje dag. Det är inte bra för hälsan eller dina fötter. Bristande ventilation är en perfekt miljö för svampar och bakterier, som orsakar torrhet, smärta och odörer.
  • Lufta skorna: När du kommer hem ska du ställa dina skor på en plats med ventilation.
  • Tvätta skorna regelbundet: Håll dem rena med samma rengöringsmedel som du använder för dina kläder och torka dem i direkt solljus.
  • Du kan även använda en antiperspirant: Om du har problem med överdriven svettning är det bäst att använda en antiperspirant för att motverka dålig lukt.

Om inget av det fungerar för dig är det bäst att konsultera en läkare.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50–62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
  • Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1103
  • Lookabill, S. K., Dulaney, A. R., Shepherd, G., & Kerns, W. P. (2017). Sodium bicarbonate. In Critical Care Toxicology: Diagnosis and Management of the Critically Poisoned Patient(pp. 2967–2986). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-17900-1_169

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.