7 tips för att motverka viktökning när du blir äldre
Vi tenderar alla att dra på oss några extra kilon när vi blir äldre. Det är inte hälsosamt, men du kan motverka viktökning om du följer en serie rekommendationer. Om du har upplevt viktökning under åren, dra nytta av dessa tips märk skillnaden. Du måste också tänka på att det som verkligen får dig att gå upp i vikt inte har så mycket att göra med åldrande, utan med förändringarna i våra livsvanor.
Träna regelbundet för att motverka viktökning
Det är viktigt att du håller din kropp i rörelse. Glöm inte att din metabolism saktar ner under åren, så det blir enklare att gå upp i vikt. För att undvika det är det viktigt att du håller dig aktiv med regelbunden fysisk aktivitet. Du blir då starkare och får yngre muskler och leder, vilket motverkar effekterna av åldrande på din kropp.
Tro inte att det behöver ta för mycket tid: tre 10-minuterssessioner om dagen räcker. Du kan uppnå fantastiska resultat med liten ansträngning. Prova det och du kommer att märka skillnaden.
Håll också sinnet aktivt
Du måste även hålla sinnet aktivt, precis som du gör med kroppen. Försök att utöva aktiviteter som:
- Korsord
- Schack
- Sudoku
De stimulerar olika områden av hjärnan för att förbättra ditt minne och din koncentration. De motverkar också stress och depression, och förhindrar att du äter för mycket på grund av stress.
Var försiktig med lågkaloridieter
Många lågkaloridieter kan sakta ner din metabolism permanent. Anledningen till det är för att din kropp försöker spara energi genom att bränna färre kalorier. Om du ofta följer dessa strikta dieter kan det resultera i en permanent sänkt metabolism. Om du följer en diet som består av mindre än 1200 kalorier kan din metabolism börja förstöra muskelvävnad.
‘Därför måste du vara väldigt försiktig. Håll dig till dieter som har ordentligt med hälsosamma näringsämnen och allt som din kropp behöver.
Ät mat som innehåller flavonoider
Mat som är rik på flavonoider är dina bästa allierade för en balanserad och hälsosam diet. Faktum är att du kan bibehålla vikten och även minska den något genom att öka din konsumtion av flavonoider.
De bästa livsmedlen för att motverka viktökning är:
- Bär (blåbär, jordgubbar, körsbär)
- Druvor
- Te
- Äpplen
- Lök
- Purjolök
- Broccoli
Du behöver bara lägga till lite av dessa i din dagliga diet för att de ska ha en positiv påverkan på din hälsa.
Håll koll på hälsan
Tidens gång ökar risken för tillstånd som hypertoni och osteoporos, som kan begränsa din fysiska aktivitet. Om du håller koll på hälsan kommer du att kunna njuta av livet med mer energi. Det är en positiv cykel. Att ha kontroll över hälsan ger dig mer energi till träning, vilket är fördelaktigt för att du ska kunna känna dig frisk. Det hjälper dig också att följa en balanserad diet.
Håll koll på vikten från början
Var vaksam på att motverka viktökning redan från början. Vänta inte tills kilona läggs på hög innan du försöker bli av med dem, för då blir det betydligt svårare både fysiskt och känslomässigt. Försök att anamma hälsosamma vanor så snart som möjligt för att undvika viktökning under åren.
Etablera scheman
En kropp med stabila scheman är en frisk kropp. Denna enkla vana motverkar viktökning och förbättrar din metabolism.
Detta stöds av olika studier som har funnit att personer som äter inom en period på 8 till 12 timmar upplever fler hälsofördelar än de som låter sig själva äta hur mycket de vill när som helst.
Bilder: wikiHow.com
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bertoia, M. L., Rimm, E. B., Mukamal, K. J., Hu, F. B., Willett, W. C., & Cassidy, A. (2016). Dietary flavonoid intake and weight maintenance: Three prospective cohorts of 124 086 US men and women followed for up to 24 years. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.i17
- Frontiers in Public Research. Breakfast: to skip or not to skip?. (2014). Recuperado el 1 de junio de 2020. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2014.00059/full