7 sätt nagelbitning skadar dig och din hälsa
Nagelbitning är inte bara ett estetiskt problem, utan kan även resultera i hälsokomplikationer såsom bakterier och deformerade fingrar. Onykofagi, allmänt känd som nagelbitning, är en vanligt förekommande ovana i alla åldrar.
I den här artikel kommer vi att förklara varför det är dåligt att bita på naglarna och varför du bör avstå från att göra det.
Varför man biter på naglarna
Att bita på naglarna är en mycket vanlig ovana som ofta utvecklas under barndomen, och vissa behåller denna vana även i vuxen ålder. En av de mest framstående egenskaperna med denna vana är att vi inte märker att vi har den. Med andra ord biter vi omedvetet på naglarna medan vi tittar på tv, reser i tunnelbanan eller står i kön på snabbköpet.
Det är inte lätt att sluta bita på naglarna. Även om vi vet att det är oattraktivt att göra det fortsätter vi. I många fall erbjuder det våra sinnen en flykt från våra problem, vår oro och våra negativa känslor. Ångest och stress tenderar också att vara skäl till nagelbitning. I längden liknar denna vana ett tics, som en okontrollerbar daglig rutin.
Hur kan jag sluta bita på naglarna?
När kvinnor försöker sluta bita på naglarna väger många in den estetiska aspekten. När det gäller män är problemet lite mer komplicerat, men inte omöjligt att lösa. Kanske du har provat nagellack med bitter smak eller plåstrat naglarna, men inget verkar fungera.
Även om vi vet att vanan orsakar problem behöver vi många gånger andra typer av incitament för att stoppa den, precis som är fallet med att sluta röka eller dricka alkohol. Nagelbitning påverkar naglarnas tillväxt lika mycket som deras struktur. Detta resulterar i små sprickor i de olika lagren av naglarna. Därför blir de ojämna.
Vilka effekter har nagelbitning?
Bland konsekvenserna kan vi nämna två grupper: den fysiska och den psykiska eller känslomässiga. I båda fallen är det värt att ta hänsyn till dessa konsekvenser om du vill sluta bita naglarna en gång för alla:
Försämrad nageltillväxt
När naglarna är bitna långt ner växer de tillbaka ganska långsamt och det påverkar händernas utseende radikalt.
Smärta
Smärtan är outhärdlig när vi plockar upp föremål, öppnar kuvert, använder verktyg, skriver på datorn eller knappar på mobiltelefonen. Vi kan inte sköta våra dagliga sysslor på ett effektivt sätt. När vi vidrör något med våra fingrar blir vi som paralyserade.
Bakteriella sjukdomar
Naglarna är en perfekt plats för bakterier. Fingrarna rör ständigt vid saker som kan vara kontaminerade och smutsiga. De vanligaste typerna av bakterier som utvecklas under naglarna är salmonella och E. coli, vilka båda överförs genom råa livsmedel.
När vi sätter fingrarna i munnen överförs mikroorganismerna automatiskt till våra slemhinnor och passerar direkt in i kroppen där de orsakar skada. Vissa som biter på sina naglar har faktiskt ett starkare immunförsvar tack vare intaget av dessa bakterier. Kroppen har lärt sig att försvara sig mot dem och inte bli sjuk.
Tandproblem
Det är främst framtänderna som används vid nagelbitning. Det försliter kanterna på tänderna och gör dem känsligare. Det tär också på tandemaljen. Utöver det kan det också orsaka bettavvikelser, tuggproblem och sömnsvårigheter.
Känslomässiga faktorer
En typisk vana hos nagelbitare är att dölja sina händer. Ingen vill att andra ska se ens bitna eller sköra naglar. Bland de känslomässiga konsekvenserna finns skam, låg självkänsla, frustration och sorg.
Ledvärk
Även om det låter konstigt orsakar vanan också smärta i nacken och käken på grund av den kraft som musklerna måste utöva för att avlägsna nagelfragment.
Infektioner
När du biter på naglarna är du mer mottaglig för en sjukdom som kallas paronyki. Det är en fingersjukdom som orsakar svullnad, rodnad och varproduktion. Sjukdomen utvecklas när bakterier kommer in i sprickor och revor i huden. Svamp är också frekvent förekommande när naglarna är försvagade och inte skyddar huden ordentligt.
Som du ser finns det många risker med nagelbitning, vilket gör det väl värt besväret att sluta med ovanan.