7 hemgjorda lösningar för husflugor

Problemet med flugor är inte bara att de är irriterande. De kan även bära på sjukdomar, så det är bäst att hålla dem borta. Lär dig om 7 enkla, naturliga sätt att bli av med dessa irriterande insekter.
7 hemgjorda lösningar för husflugor

Senaste uppdateringen: 22 december, 2018

Husflugor är irriterande. Du kan försöka hålla dem borta, men de hittar alltid sätt att komma tillbaka – och det värsta är att de är skadliga för din hälsa. Husflugor bär på mikroorganismer som kan infektera dig om de kommer i kontakt med din mat.

Det bästa sättet att bli av med dem är att använda naturliga produkter så att du undviker aggressiva kemikalier.

Idag kommer vi att dela med oss av sju intressanta naturliga lösningar du kan prova nästa gång flugorna invaderar ditt hem.

Vodkapåsar

påse med vodka

Att hänga ett par påsar med vodka hemma är ett intressant sätt att göra sig av med flugor som surrar runt vissa platser. Utöver att flugorna inte gillar lukten får de genomskinliga påsarna solljuset att forma en prisma, och den optiska effekten är obekväm för flugorna så de undviker det.

Basilika mot husflugor

Basilika har också en lukt som insekterna inte tycker om. Det enklaste sättet att hålla flugorna borta är att plantera basilika i din trädgård. Du kan även göra ett te på bladen och spraya på själva flugan.

Eterisk lavendelolja

olja av lavendel

Lavendelolja har en genomträngande arom som får oss människor att slappna av, men som insekter undviker. Lavendel är bra för att lindra stress och ångest, men du kan även använda den mot flugor. Du kan använda en sprayflaska för applicering, vilket motar bort insekterna men också får det att lukta gott hemma.

Eterisk eukalyptusolja

Eukalyptusolja har många fördelar för luftrören, då den starka doften hjälper till att rensa luftvägarna vid förkylning, astma eller bronkit. Det är också perfekt för att desinficera ditt hem eftersom oljan tar bort mikroorganismer och motverkar kolonisering av insekter som flugor och myror.

Häll bara lite olja i en burk med varmt vatten och applicera på de områden som tenderar att bli invaderade.

Vitlök

vitlök mot husflugor

Vitlök avger komponenter som håller flugor borta, och det har även en säregen lukt. Lägg några vitlöksklyftor i matrummet eller häll lite vitlökspulver i maten, så kommer inte flugorna att vilja landa där.

Du kan även krossa några vitlöksklyftor och lägga på strategiska platser.

Äppelcidervinäger

Syrakomponenterna i äppelcidervinäger är en alternativ lösning istället för affärernas kemikalier och bekämpningsmedel mot flugor och andra insekter. Vinägerns egenskaper och arom stöter bort dem och desinficerar även ytor för att ta bort orenheter.

Det kan ge bra resultat att spraya direkt på flugorna, men det du kan också hälla lite på några små fat och ställa dem runtom i huset.

Kryddnejlika och apelsin

apelsin med kryddnejlika

Den naturliga doften av apelsin är både en huskur för flugor och en naturlig luftrenare. Den penetrerande doften av kryddnejlika tillsammans med lukten av citrus är väldigt irriterande för insekter.

Tryck in några kryddnejlikor i en apelsin och lägg i matrummet eller där flugorna ofta surrar omkring.

Prova lösningen som passar bäst för dig för att driva bort dessa ovälkomna inkräktare.

Detta kanske intresserar dig
8 ekologiska sätt att bli av med myror
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
8 ekologiska sätt att bli av med myror

Som tur är finns det naturliga alternativ till kemiskt baserade produkter som tar bort myror utan negativ påverkan på din hälsa och miljön.  • Palacios, S. M., Bertoni, A., Rossi, Y., Santander, R., & Urzúa, A. (2009). Efficacy of essential oils from edible plants as insecticides against the house fly, musca domestica L. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules14051938