7 hälsosamma fördelar med gröna kokbananer

Tack vare deras höga innehåll av kalium är gröna kokbananer utmärkta för din hjärthälsa. Lär dig mer i den här artikeln!
7 hälsosamma fördelar med gröna kokbananer

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gröna kokbananer används runtom i Latinamerika och kan beredas på en rad olika sätt. Kokta, ugnsbakade eller stekta – de är ett utmärkt tillbehör till många rätter.

Näringsmässigt är gröna kokbananer en utmärkt källa till fibrer, kalium, vitamin C och betakaroten, såväl som vitaminer såsom B6 och mineraler som järn.

Vidare ger de kroppen massor av energi och tillhandahåller även hälsofördelarna vi listar nedan.

1. Gröna kokbananer kan förbättra och reglera hjärtrytmen

Gröna kokbananer kan förbättra och reglera hjärtrytmen

Tack vare deras höga innehåll av kalium får du hjälp att reglera hjärtrytmen genom att äta gröna kokbananer.

Detta eftersom deras innehåll av kalium hjälper till att reglera blodtrycket för att skydda hjärtat från skador som kan uppstå av oregelbunden hjärtrytm.

En medelstor grön kokbanan kan innehålla runt 400 mg kalium – en väldigt stor daglig dos om man tänker på att det rekommenderade dagliga intaget för vuxna är 3100-3500 mg (och för barn 1800-3300 mg).

2. Bekämpa gastrit och andra magproblem

De kan bekämpa gastrit och andra magproblem

Gröna kokbananer är väldigt rika på stärkelse. De är utmärkta beskyddare av magslemhinnan. Det är därför det är bra mat när du lider av något av följande problem:

I dessa fall är det dock viktigt att du tillreder dem på rätt sätt och undviker att steka dem.

Fettet som vanligtvis är involverat i stekning kommer nästan helt förstöra eventuella fördelar de kan ha.

Att äta dem kokta och kryddade med lite salt och olivolja är det mest rekommenderade alternativet.

3. De bekämpar tarmsjukdomar

Innehållet av stärkelse i kokbananer – en typ av mycket jäsbara fibrer – är väldigt fördelaktigt för de goda bakterier som hjälper till att förbättra funktionen hos tarmen, eftersom det producerar en reglerande och prebiotisk effekt.

Att äta gröna kokbananer kommer hjälpa dig att regenerera din tarmflora.

Det är en god idé att inkludera detta livsmedel i din kost om du precis avslutat en antibiotikakur som kan ha försvagat din tarmflora.

De är också hjälpsamma i fall av tarmsjukdomar, såsom Crohns eller kolit.

4. De höjer dina försvar

Precis som vitlök är gröna kokbananer perfekta källor till vitamin B6. Detta näringsämne är viktigt för att immunförsvaret ska fungera som det ska, speciellt hos äldre människor.

Många sjukdomar som blir vanligare med åldern kan orsaka inflammation, så B6 är viktigt för att kroppen ska kunna hålla sig frisk.

Eftersom vitamin B6 är vattenlöslig är det en god idé att ånga kokbananer och bevara detta näringsämne i så stor utsträckning som möjligt.

Gröna kokbananer höjer immunförsvaret

5. De reglerar ditt blodtryck

Kalium är väldigt viktigt för hälsan, inte bara tack vare fördelarna för artärerna, utan även för att hjälpa med muskelsammandragningar, vilket är väldigt viktigt när det kommer till hjärtat.

När du lider av högt blodtryck är det bästa du kan göra att öka ditt intag av kalium, magnesium och kalcium.

Gröna kokbananer innehåller stora mängder kalium och magnesium, så att få i dig dem är en utmärkt idé.

Var speciellt uppmärksam om du redan tar medicin för högt blodtryck, eftersom de vanligtvis också höjer din kaliumnivå.

6. Gröna kokbananer minskar kolesterolet

En kokbanan på 200 g kan tillhandahålla upp till 5 g protein, vilket gör den till ett utmärkt val för att minska kolesterolnivåerna.

Det är viktigt om du vill undvika problem såsom fetma, sjukdomar associerade med typ 2-diabetes och vissa typer av cancer.

7. De kan hjälpa dig att förebygga fetma

Förebygg fetma

Stärkelsen i gröna kokbananer tillhandahåller en lång mättnadskänsla när man ätit dem, och dessutom är de ett livsmedel som är naturligt snålt på fett.

Om du försöker gå ner i vikt kan du lägga till måttliga mängder av gröna kokbananer i dina måltider (kom ihåg att de även är rika på kolhydrater).

Du kan äta dem kokta, mosade eller även ångade.

Att komma ihåg när man äter gröna kokbananer

Kom ihåg att konsumtion av gröna kokbananer må komma med många fördelar för hälsan, men att du bör undvika dem om du lider av leverproblem eller njursvikt.

Det är viktigt att komma ihåg eftersom tillräckligt med kalium inte kan tas bort i tid om dina njurar är skadade.

Detta ökar kaliumnivåerna och risken för hyperkalemi, vilket kan leda till:

  • Hyperventilation
  • Illamående
  • Svag puls
  • Allvarlig skada på hjärtat

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chandler, S. (1995). The nutritional value of bananas. In Bananas and Plantains. World Crop Series. https://doi.org/10.1007/s10298-008-0296-0
  • Crepaldi, G & Allegri, G & De Antoni, A & Costa, Carlo & Muggeo, Michele. (1975). Relationship between tryptophan metabolism and vitamin B6 and nicotinamide in aged subjects. Acta vitaminologica et enzymologica. 29. 140-4.
  • D’Elia, L., Barba, G., Cappuccio, F. P., & Strazzullo, P. (2011). Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease: A meta-analysis of prospective studies. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.09.070
  • Granado Cassettari, V. M., Machado, N. C., Lourenção, P. L., Carvalho, M. D., & Ortolan, E. P. (2015). Mo1187 Green Banana Biomass Supplement Produces Healthy Bowel Performance and Reduces Laxative Requirement in Children With Chronic Constipation: An Interventional Study. Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0016-5085(15)32132-6
  • Qian, B., Shen, S., Zhang, J., & Jing, P. (2017). Effects of Vitamin B6 Deficiency on the Composition and Functional Potential of T Cell Populations. Journal of immunology research2017, 2197975.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.