7 fördelar med gurkmeja under klimakteriet

Gurkmeja hjälper inte bara mot de fysiska effekterna under klimakteriet, utan förbättrar även humöret.
7 fördelar med gurkmeja under klimakteriet
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Känner du till fördelarna med gurkmeja under klimakteriet?  Klimakteriet är en viktig fas i en kvinnas liv, speciellt gällande hennes möjlighet att ha barn; det är när äggstockarna slutar producera östrogen och progesteron, och uppstår vanligtvis i slutet av 40-årsåldern och under 50-årsåldern.

Under klimakteriet kan olika hälsoproblem uppstå från en nedsatt hormonproduktion. Du har som tur är möjligheten att begränsa detta obehag. Vi ska här prata om fördelarna med gurkmeja för att behandla just det.

Antikoagulerande effekt

Rör-med-blodprov

Den första fördelen med gurkmeja under klimakteriet och efteråt har att göra med den kardiovaskulära hälsan. Det är välkänt att din hjärthälsa påverkas under och efter klimakteriet, speciellt av koaguleringen. Det finns olika mediciner som kan hjälpa, men de kan ge upphov till överdriven blödning. Gurkmeja har en antikoagulerande effekt utan några bieffekter.

Gurkmeja är rikt på fytoöstrogener

Fytoöstrogener kommer från växter som stimulerar de östrogenaktiviteter som kroppen utsöndrar. En av fördelarna med gurkmeja är att den har ett högt innehåll av fytoöstrogener. Om din läkare redan har gett dig östrogensubstitut är det möjligt att de är fytoöstrogenbaserade tillskott. Ett fantastiskt alternativ, och för att dra nytta av dessa fördelar naturligt, är att ha lite gurkmeja i kosten.

Lindrar smärta

Kvinna-vid-soffa

Klimakteriet kommer ofta med olika smärtor och inflammationer. De vanligaste typerna är muskelsmärta och huvudvärk, men de är inte de enda. En av fördelarna med gurkmeja är att den hjälper att lindra smärtan från inflammation. De smärtlindrande effekterna gör gurkmeja perfekt för att återhämtning utan kravet på extra medicinering i vardagen.

Bland de smärtor som gurkmeja lindrar hittar vi:

 • Migrän
 • Ledsmärtor
 • Muskelstelhet

Lindra depression med gurkmeja under klimakteriet

Även om du har varit en väldigt glad person under hela ditt liv finns det alltid en risk för depression under klimakteriet. Om du upplever förändringar i ditt humör ska du veta att en annan fördel med gurkmeja är att den förbättrar ditt humör.

För vissa kvinnor är denna förändring väldigt allvarlig och direkt kopplad till klimakteriet. I andra fall är det inte lika mycket en biologisk förändring och har istället mer att göra med en anpassning till den nya livsfasen. I vilket fall som helst borde du uppmärksamma klimakteriets symptom för att kunna ta de nödvändiga åtgärderna. Bland symptomen att leta efter hittar vi:

 • Svårigheter att somna
 • Stress
 • Värmevallningar
 • Konstant önskan att vilja gråta
 • Känsla av att vara underlägsen

Motverka värmevallningar

Kvinna-med-minifläkt

De flesta kvinnor som går igenom klimakteriet upplever värmevallningar minst en gång. Det är en känsla av extrem värme som varar en liten stund. Det ger dig hjärtklappningar och får dig att svettas mycket. Orsaken till det är en minskad östrogennivå.

En av gurkmejans fördelar är att den är rik på antioxidanter och fytoöstrogener som motverkar uppkomsten och frekvensen av värmevallningar.

Gurkmeja minskar risken för vaginala infektioner och urininkontinens

Den minskade östrogenproduktionen och vaginal atrofi ökar risken för vaginala infektioner. Både under klimakteriet och livet efteråt är det vanligt att man upplever irritation, klåda och onormala vaginala utsöndringar. Du kan även börja få urininkontinens.

Gurkmeja är antimikrobisk, motverkar svamp och är anti-inflammatorisk. Faktum är att gurkmeja är en av de mest använda huskurerna för att motverka problemet.

Minskar bröstsmärta och risken för bröstcancer

Kvinna-med-hand-över-bröst

Hormonnivåer kan påverka utvecklingen av bröstcancer under och efter klimakteriet. En av gurkmejans fördelar är att den minskar risken för att drabbas. Kom ihåg att tänka på följande symptom:

 • Bröstsmärtor
 • Du känner dig obekväm
 • Små knölar

Gurkmeja kan bidra till att begränsa spridningen av cancercellerna. Det rekommenderas därför att du äter lite gurkmeja om du går igenom en cancerbehandling. Vissa faser av behandlingen kan även orsaka illamående. Det kan också lindras med hjälp av gurkmeja.

Dra nytta av fördelarna med gurkmeja under klimakteriet och efteråt

Nu när du känner till fördelarna har du ännu större anledning att inkludera gurkmeja i kosten. Det finns många alternativ, och en av dem kommer garanterat fungera för dig:

 • Lägg en tesked gurkmeja i en grön smoothie.
 • Ta en kapsel med gurkmeja på morgonen.
 • Mixa en bit gurkmeja (ca 3 cm) i dina smoothies.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Aggarwal BB, Harikumar KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology 2009; 41 (1): 40-59. Available at: https://doi.org/10.1016/j.biocel.2008.06.010. Accessed 01/27, 2019.
 • Kim DC, Ku SK, Bae JS. Anticoagulant activities of curcumin and its derivative. BMB reports 2012; 45 (4): 221-226. Available at: https://doi.org/10.5483/BMBRep.2012.45.4.221. Accessed 01/27, 2019.
 • Liu D, Chen Z. The effect of curcumin on breast cancer cells. Journal of Breast Cancer 2013; 16 (2): 133-137. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3706856/. Accessed 01/27, 2019.
 • Lopresti AL, Maes M, Maker GL, Hood SD, Drummond PD. Curcumin for the treatment of major depression: a randomised, double-blind, placebo controlled study. Journal of Affective Disorders 2014; 167: 368-375. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.06.001. Accessed 01/27, 2019.
 • Salmazi R, Calixto G, Bernegossi J, dos Santos Ramos MA, Bauab TM, Chorilli M. A curcumin-loaded liquid crystal precursor mucoadhesive system for the treatment of vaginal candidiasis. International Journal of Nanomedicine 2015; 10: 4815. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525803/. Accessed 01/27, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.