Bröstsmärtor - de 7 vanligaste orsakerna

Bröstsmärtor - de 7 vanligaste orsakerna
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Många kvinnor relaterar bröstsmärtor till bröstcancer, något som förstås kan kännas oroväckande. Men de flesta fall med bröstsmärtor är inte kopplade till denna sjukdom. Därför är det bra att känna till andra orsaker som kan leda till smärtor i brösten.

De flesta kvinnor har bröstsmärtor många gånger i livet eftersom det är ett vanligt symtom på hormonella förändringar vid menstruation och graviditet. Inflammation och känslighet i brösten under menstruationen är mycket vanliga problem som inte är relaterade till något allvarligt och som helt enkelt kan bero på hormonella förändringar.

Om du inte hittar avvikelser när du själv undersöker dina bröst, men ofta får ont i dem, är det möjligt att andra godartade sjukdomar påverkar dem. Här nedan berättar vi om de vanligaste orsakerna till bröstsmärtor.

Hormonella orsaker

I allmänhet brukar tonåringar som precis börjat få mens känna en viss smärta i brösten. PMS kan även orsaka smärta före menstruationen.

Många kvinnor lider av bröstsmärtor under sina fertila år och då oftare halvvägs genom menstruationscykeln, i samband med ägglossningen och dagarna före menstruationen. Dessa två cykelfaser sammanfaller med mer plötsliga förändringar i kvinnors hormonnivåer.

Dessutom kan användning av p-piller och hormonbehandling leda till detta problem.

Graviditet

Graviditet

Ett av de första symtomen på graviditet är bröstsmärtor. En kvinna brukar uppleva mer känslighet om hon är gravid vid ung ålder eller under sin första graviditet. I allmänhet upplever dessa personer smärta under sin första trimester när deras bröst växer i storlek och blå ådror börjar synas, vilket betyder att blodflödet ökar.

Amning

När en kvinna just fått barn brukar hon uppleva bröstsmärtor oberoende om hon väljer att amma eller inte. Detta på grund av ökningen av mjölk. Men du bör vara särskilt uppmärksam på om smärtan är frekvent, intensiv eller inte lindras eftersom det kan tyda på möjlig mastit.

Mastit

Det finns flera orsaker till varför man kan ha bröstsmärtor

Detta är en inflammation av brösten som kommer från obstruktion av mjölkgångarna. Tillståndet uppkommer på grund av en infektion i brösten, som orsakas av ett virus, bakterier eller svamp. De symtom du bör vara medveten om är rodnad i brösten, smärta och i synnerhet feber.

Cystor i brösten

Bröstcystor är en typ av säckar fyllda med vätska som bildas inuti brösten. Dessa bildas när normala mjölkkörtlar ökar i storlek och de kan vara en eller flera till antalet. Dessa cystor brukar vara godartade och kännetecknas av att de orsakar smärta i brösten. När de är stora kan du känna dem genom att trycka på dem, men för vissa krävs det ett mammogram eller ett sonogram för att de ska upptäckas.

Bölder i brösten

Bröstbölder är ansamlingar av var i bröstvävnaden. I grunden är det en infektion. Detta problem kan generera bröstsmärtor och kan kännas som mjuka utbuktningar. De är i allmänhet orsakade av bakterier som kommer in i brösten genom sprickor i bröstvårtorna eller vid amning. Oberoende av orsaken till dem är det bäst att konsultera sjukvården så att en läkare kan utföra nödvändiga undersökningar och erbjuda rätt behandling.

Bröstcancer

Undersök brösten regelbundet

Som vi nämnde i början brukar många kvinnor relatera bröstsmärtor till bröstcancer, men i allmänhet är detta inte fallet. Bröstsmärtor är ett av de symtom som tar längst tid att visa sig när du lider av bröstcancer. En kvinna som upptäcker eventuella avvikelser i sina bröst och behandlar dessa i tid kommer i bästa fall inte behöva lida av någon smärta i brösten om det visar sig vara cancer.

Rekommendationer för att förebygga och behandla bröstsmärtor

I allmänhet är det inte nödvändigt att ta medicin för att lindra smärta i brösten. Vad du kan tänka på är att det finns vissa livsstilsförändringar du kan göra för att behandla och förebygga detta problem.

  • Undvik att bära för små bh:ar.
  • Ät en hälsosam kost med låg fetthalt och som är rik på frukt, grönsaker och spannmål.
  • Upprätthåll en balanserad vikt eftersom det kommer bidra till att stabilisera hormonnivåerna.
  • Öka ditt intag av vitamin B6 (pyridoxin), vitamin B1 (tiamin) och vitamin E.
  • Du kan använda huskurer vid smärta, så som kompresser med vatten, citronsaft, vinäger eller kaffe.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.