6 saker du måste veta om Hashimotos sjukdom
1912 upptäckte den japanska läkaren Hakaru Hashimoto en ny immunförsvarssjukdom. Enligt hans forskning uppstår sjukdomen när immunförsvaret attackerar sköldkörtlarna. Lär dig mer om Hashimotos sjukdom, även kallad lymfocytär tyreoidit eller autoimmun tyreoidit, här nedan.
1. Vad är Hashimotos sjukdom?
När Hashimoto utförde sin forskning upptäckte han att immunförsvaret ibland attackerar kroppsvävnader istället för att skydda dem. Hashimotos sjukdom är när kroppen attackerar sköldkörtlarna. Därför blir det omedelbara resultatet en avsevärd minskning i produktionen av hormoner du behöver för många kroppsliga funktioner.
Kolla även in: 5 saker du borde veta om autoimmuna sjukdomar
2. Orsakerna till Hashimotos sjukdom
Orsakerna till sjukdomen är inte helt förstådda, men om du har de fyra riskfaktorerna nedan borde du träffa en specialist för att fastslå om du har sjukdomen eller vilken risk du löper.
Dina gener
Först och främst inträffar sjukdomen ofta i familjer med existerande fall av Hashimotos sjukdom eller liknande åkommor. Det är viktigt att tala med dina närstående och ta tester för att utesluta allvarliga problem.
För mycket jod
Vidare visade doktor Hashimotos studier att för mycket jod i kroppen kan utlösa sjukdomen. Även om du alltid ska undvika att få i dig för mycket jod ska du vara speciellt uppmärksam om du har familjehistorik med sjukdomen.
Oförklarliga hormonförändringar
Eftersom Hashimotos sjukdom drabbar sköldkörtlarna kan dina hormonnivåer förändras.
Generellt diagnostiseras de flesta kvinnor efter att ha fött barn, även om det kan dyka upp innan graviditeten också.
Utsättning för strålning
Sjukdomen är en av de vanligaste konsekvenserna av utsättning för strålning. Studier som utfördes efter explosionerna vid Hiroshima, Nagasaki och Chernobyl demonstrerade detta. Patienter som exponerats för strålning på grund av leukemi och andra typer av cancer kan också utveckla sjukdomen.
3. Symptom på Hashimotos sjukdom
Symptomen dyker upp långsamt, vilket gör dem svåra att upptäcka.
Förändringar du ska hålla utkik efter är:
- Extrem trötthet eller daglig, konstant utmattning
- Känslighet för kyla
- Kronisk, plötslig förstoppning
- Svullet ansikte
- Konstanta snarkningar
- Blek, torr hud
- Stela höft- och axelmuskler
- Svaga lägre extremiteter
- Viktuppgång på grund av vätskeretention
- Stela hand-, fot- och knäleder
- Konstant depression
- Stora menstruationsblödningar
Forskare från Lunds Universitet har även pekat ut oförklarliga krampanfall som ett möjligt symptom.
4. Att upptäcka Hashimotos sjukdom
Hashimotos sjukdom kan diagnostiseras med följande tester:
- T3-test: ett test som visar problem med hypofysen och hormonet trijodotyronin.
- Test med sköldkörtelstimulerande hormon (TSH): TSH är ett hormon som stimulerar sköldkörteln att producera och släppa ut andra hormon i blodomloppet. Detta test kollar om dina nivåer inte onormala.
- Fritt T4-test: det är väldigt viktigt att balansera hormonet tyroxin (T4). Det är vanligt att det är förhöjt på grund av läkemedel såsom preventivmedel, medan barbiturater sänker det. Bortsett från dessa faktorer borde det vara på rätt nivå.
5. Vad gör sjukdomen?
Problemet med Hashimotos sjukdom ligger av förklarliga skäl i att det är en autoimmun sjukdom. Som sagt är det ett tillstånd där kroppen vänds mot sin egen vävnad och sina egna organ. Det betyder på det stora hela att den drabbade vävnaden börjar förlora sin förmåga att göra jobbet den ska göra.
Över tid kan andra sjukdomar utvecklas som ett resultat av detta:
- Typ 1-diabetes
- Systemisk lupus erythematosus (SLE)
- Äggstocksproblem
- Hjärtproblem
- Ledgångsreumatism
- Myxödem
- Struma
- Addisons sjukdom
Vi rekommenderar att läsa: 8 naturliga kurer mot äggstockscancer
6. Att förebygga Hashimotos sjukdom
Dessvärre finns det egentligen inget sätt att förebygga Hashimotos sjukdom. Men vad du kan göra är att ha riskfaktorerna i åtanke och hålla utkik efter symptomen. Om du har en familjehistorik eller om din läkare säger att du har en riskfaktor borde du genomgå tester varje år för att se till att allt är okej.
Om du vill förebygga eller sänka riskerna generellt sett ska du följa en bra kost, träna och vila ordentligt.
Kom ihåg att sjukdomen har symptom som är ganska tydliga för specialister, så det är relativt lätt att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede. Testerna är väldigt precisa och tidig diagnos kan hjälpa dig att hantera sjukdomen samt undvika komplikationer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Agate, L.; Mariotti, S.; Elisei, R.; Mossa, P., et al. (2008). “Thyroid autoantibodies and thyroid function in subjects exposed to Chernobyl fallout during childhood: evidence for a transient radiation-induced elevation of serum thyroid antibodies without an increase in thyroid autoimmune disease”, J Clin Endocrinol Metab, 93 (7): 2729-36.
- Candel Gonzalez, F. J.; Matesanz David, M., y Candel Monserrate, I. (2001). “Insuficiencia corticosuprarrenal primaria: Enfermedad de Addison”, An. Med. Interna, 18 (9): 48-54.
- Sawin, C. T. (2002). “The heritage of Dr. Hakaru Hashimoto (1881-1934)”, Endocr J., 49 (4): 399-403.
- Vilanova, S. (1988). Chernóbil: el fin del mito nuclear. El impacto informativo y biológico del mayor accidente de la industria electro-nuclear. Madrid: Anthropos.