6 misstag som orsakar viktökning under dieter

Diet är viktigt när du vill ha en hälsosam vikt. Men i din iver efter resultat kan du ibland göra misstag som får dig att gå upp i vikt istället. I den här artikeln tar vi upp 6 misstag som orsakar viktökning när du går på olika dieter.
6 misstag som orsakar viktökning under dieter
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Är du säker på att du har bra matvanor? Eller begår du misstag som orsakar viktökning?

På grund av de populära “mirakel”-dieterna och falska övertygelser som omger våra dieter, tappar många människor målet att gå ner i vikt om och om igen. Därför, om du planerar att gå ner i vikt är det bra att veta vad du borde undvika.

Medan vissa dieter verkar “ofarliga” och “effektiva” i praktiken, visar de med tiden att de har sina pris och kan leda till misslyckande. Dessutom sätter många sin hälsa på spel eftersom det innebär att man ger upp vissa näringsämnen och vanor som är nödvändiga för kroppen.

Misstag som orsakar viktökning när du går på olika dieter

Det bästa sättet att upprätthålla en hälsosam och balanserad vikt är att ha en balanserad kost. Även om du kanske inte får resultat så snabbt som med “superdieterna”, är resultaten säkrare och mer permanenta.

Tallrik med sund mat

Problemet är att många inte alltid vet hur man följer en bra diet. Således gör de omedvetet misstag som gör att de går upp i vikt.

Varför kan du inte gå ner i vikt när du går på en diet?

Ta reda på varför!

1. Att välja en olämplig diet är ett misstag som lätt orsakar viktökning

Ett av de största misstagen vi gör när vi går på en diet är att välja en plan som en vän eller släkting följer.

Även om den personen kan få resultat betyder det inte att du kommer att uppleva samma. Alla kroppar är olika, och de har sina egna behov.

Därför, om du inte ser resultatet du förväntade dig, är den dieten inte för dig. Det bästa är att du besöker en nutritionist så att han / hon kan utforma en plan anpassad för din vikt, ditt hälsotillstånd och dina dagliga vanor.

2. Att följa en extrem diet

Var väldigt försiktig! Att följa en extrem diet är inte bara ett av de misstag som får dig att gå upp i vikt, det är också en faktor som riskerar din övergripande hälsa. Dessa planer för viktminskning är mycket restriktiva, ohälsosamma och orsakar ofta den oönskade “jojo”-effekten.

Det innebär att även om de i början verkar vara effektiva, kommer du över tiden att gå upp i vikt snarare än ner i vikt. Dessutom orsakar de näringsbrist och kan leda till utveckling av metaboliska störningar.

3. Att inte variera den mat du äter

I varje hälsosam diet är det lämpligt att undvika sockerarter, mjöl och bearbetade livsmedel. Men det betyder inte att du inte kan göra variationer av dina måltider med hälsosam mat.

Visste du att det är ett misstag att begränsa dina måltider?

Frukt

Även om det verkar rätt att undvika kolhydrater eller all mat med fett, har det i verkligheten en kontraproduktiv effekt. En hälsosam kost bör innehålla “måttligt” för att möta kroppens behov utan att rätter upplevs som “tråkiga”.

4. Att inte äta tillräckligt är ett mycket vanligt misstag som orsakar viktökning

Du kanske tror att gå hungrig är ett effektivt sätt att “spara kalorier”. Men det är ett annat misstag som gör att du går upp i vikt när du går på en diet. Medan det är viktigt att undvika överflödiga kalorier för att framgångsrikt gå ner i vikt så är det inte rätt att du lider för att se resultat.

Denna situation leder endast till en stark känsla av ångest som senare gör att du överäter. Faktum är att det kan orsaka trötthet och svaghet eftersom det gör att hjärnan känner att den inte har någon energi.

Istället är det bäst att du lär dig att välja hälsosam mat för att stilla hungern utan att förstöra din diet.

5. Att inte dricka tillräckligt med vatten

Vattenintag är viktigt för varje dietplan, speciellt när målet är att gå ner i vikt. Om du inte dricker tillräckligt med vatten avtar din ämnesomsättning och andra viktiga processer, och du har svårare att bli av med gifter och bränna fett.

Därför är det lämpligt att du kompletterar din kost genom att dricka tillräckligt med vatten och hälsosamma drycker under hela dagen.

Men det handlar inte om att gå till överdrift med mer än tre liter eller 12 glas per dag. Att dricka för mycket vatten kan överbelasta njurarna och påverka din hälsa.

6. Att välja sallader som inte är hälsosamma

Det är normalt att associera ordet “sallad” med en hälsosam, lätt maträtt med låga nivåer av kalorier.

Det är dock viktigt att du är medveten om att detta inte alltid är fallet. Även om det finns många recept på sallader som hjälper dig att gå ner i vikt, är vissa ohälsosamma och innehåller för många kalorier.

Därför, när du förbereder en sallad, bör du undvika att använda kommersiella dressingar, korv eller feta ostar. Dessa, och andra ohälsosamma ingredienser, gör sallader till fiender till en hälsosam diet.

Tror du att du äter hälsosamt, men går ändå upp i vikt? Kolla om du begår ett av dessa 6 misstag som orsakar viktökning under dieter.

Om du begår något av dem, försök att rätta till det så snart som möjligt så att du inte känner att du misslyckas. Slutligen, kom ihåg att om du vill gå ner i vikt så är det bästa att komplettera allt detta med regelbunden motion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.