6 huskurer för att effektivt ta bort öronvax

6 huskurer för att effektivt ta bort öronvax
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Öronvax produceras naturligt för att skydda öronen från bakterier och andra agenter som kan medföra skador. Det verkar även som smörjmedel för öronen.

För stora mängder kan dock orsaka besvär i örat, som exempelvis irritation, yrsel, klåda och även viss hörselförlust. På grund av det bör vi regelbundet rensa öronen och ta bort överflödigt öronvax. 

Varför händer det?

Tops

Innan du tar till en huskur för att ta bort överflödigt öronvax är det viktigt att du tänker på vad orsaken kan vara. Ofta bildas en ackumulering för att man regelbundet använder bomullstops, som istället för att rena leder till besvär.

Överflödigt vax kan faktiskt orsakas av vilket spetsigt föremål som helst, som pennor. Denna typ av föremål trycker in öronvaxet längre i öronen vilket täpper till kanalen.

Personer som använder hörlurar löper också större risk för att lida av problemet.

Vilka är symtomen?

Öronvax

När du har ett överflöd av öronvax kan du lida av följande symtom:

Huskurer för att ta bort överflödigt öronvax

För att du inte ska behöva lida av öronvax är det viktigt att du regelbundet rengör öronen och försöker undvika att det ackumuleras. Därför vill vi här dela med oss av våra bästa huskurer för att ta bort öronvax.

Saltlösning

Denna saltlösning är ett fantastiskt alternativ för att ta bort öronvax. Du behöver bara blanda 1 tsk salt med 1 dl vatten tills det har lösts upp.

Ta därefter en bit bomull och droppa ett par droppar av denna blandning i öronen, medan du lutar örat uppåt. Bibehåll denna position i några minuter för att vätskan ska gå in i örat, och luta sedan örat nedåt igen för att dränera lösningen.

Paraffinolja

En av de säkraste metoderna för att ta bort vaxet är att använda paraffinolja, som säljs på apotek.

Det enda du behöver göra är att värma upp 2-3 msk paraffinolja över ett ljus. Lägg några droppar av denna olja i örat och låt verka i fem minuter, utan att röra dig. Detta bör upprepas två dagar i rad för att det ska lösas upp ordentligt.

Slutligen sköljer du örat med ljummet vatten för att ta bort resterna.

Väteperoxid

Blanda lika stora delar väteperoxid och vatten. Väteperoxiden bör inte vara mer än 3%. Häll några droppar av blandningen i örat. Låt verka i några minuter och dränera sedan örat.

Glycerin

Kur

Glycerin är en naturlig ingrediens som hjälper till att göra vaxet mjukare för att det ska vara lättare att ta bort. Du kan köpa produkten på apoteken och applicera 4 droppar tre gånger per dag för att få bra resultat.

Alkohollösning med vinäger

Blanda lika stora delar vit vinäger och alkohol i en behållare. Blötlägg lite bomull i blandningen och applicera sedan några droppar i örat.

Olivolja

Olivolja är en annan bra ingrediens för att göra vaxet mjukare och lättare att ta bort. Häll 2-3 droppar i örat och lägg dig sedan ner för att låta det verka. Upprepa behandlingen 3-4 dagar i rad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cerumen impaction. (2015)
    my.clevelandclinic.org/services/head-neck/diseases-conditions/hic-cerumen-impaction-earwax-buildup-and-blockage
  • Ear care tips. (2015)
    my.clevelandclinic.org/services/head-neck/treatments-services/hic_Ear_Care_Tips
  • Mayo Clinic Staff. (2015). Earwax blockage: Definition
    mayoclinic.org/diseases-conditions/earwax-blockage/basics/definition/con-20018904

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.