Morgonvanor som gör att du går upp i vikt
Trodde du inte att dina morgonvanor skulle ha någon inverkan på din vikt? Faktum är att hur du börjar din dag har en tydlig effekt på både kropp och sinnesstämning.
Det är inte någon hemlighet att en balanserad kost och regelbunden träning är de mest effektiva sätten att hålla sig i form.
Men vissa får aldrig resultaten de förväntar sig. Med tiden blir de besvikna eftersom de tror att de har gjort allt hårt arbete för intet.
Utöver en bra kost och träning är det faktiskt viktigt att du ändrar några av dina morgonvanor. De kan verka harmlösa, men de kan faktiskt stå i vägen för din viktminskning genom att påverka din metaboliska aktivitet och hindra dig från att bränna energi under dagen.
Vi vet att alla inte är medvetna om vilka dessa vanor är, så vi ska förklara dem mer i detalj.
Morgonvanor som gör att du går upp i vikt
Att sova för mycket
Att sova mindre än sju timmar per natt har kopplats till viktuppgång. Men att sova för mycket är heller inte bra.
Forskning från 2014 visade att de som sover mer än 10 timmar i rad ökade sitt BMI.
Det verkar som att man även höjer sina kortisolnivåer genom att sova för mycket. Det är ett hormon som, utöver att orsaka stress, även gör att man äter för mycket.
Att sova 7 till 8 timmar per natt utan avbrott är det bästa. Så är en av dina morgonvanor att trycka på snooze-knappen, sluta upp med det så att du inte får för mycket sömn.
Att inte få tillräckligt med solljus
Det kanske inte verkar som att det har något att göra med viktökning, men det finns indikatorer som visar på att solljus hjälper till att aktivera metabolismen tidigt under dagen. Därför är en annan av de goda morgonvanor du bör ta till dig att försöka få i dig solens strålar så tidigt som möjligt.
Att äta för lite till frukost
En av de morgonvanor som kan påverka vikten mest är att man äter en frukost med få näringsämnen.
Frukosten är den viktigaste måltiden på dagen. Vissa väljer att hoppa över den, men det är ingen bra idé. Det är viktigt att man ger kroppen den energi den behöver.
Din frukost bör innehålla mellan 500 till 600 kalorier som sprids över följande källor:
- Kolhydrater
- Protein
- Antioxidanter
- Hälsosamma fetter
- Vitaminer
- Mineraler
Att vänta för länge med att äta frukost
Att vänta för länge med att äta frukost efter att du har vaknat kan också påverka vikten.
Din kropp behöver energi för att aktivera sina funktioner. Den har ofta reserver från natten, men på morgonen är det mesta av det slut.
Din mage känner sig dessutom tom och det ökar risken för magsyra, vilket kan orsaka inflammation och gastrit.
Det är därför bäst att man äter inom den första timmen efter att man gått upp. Om möjligt, drick en hälsosam dryck som te eller ljummet vatten med citronjuice.
Att göra för mycket och vara stressad
Att ha många saker att göra från sekunden du vaknar kan få dig att känna att din tid är begränsad. Det leder sedan till att du känner en stress med allt.
Detta leder i sin tur att det förhindrar att du får saker gjort i tid, vilket leder till ångest, som i sin tur påverkar kroppsvikten.
För att stoppa denna stresskedja innan den sätter igång, är det bra att ta som morgonvana att stiga upp 20 till 30 minuter tidigare. Låt även bli jobbtelefonen eller mailen under denna tid, och låt dig hinna vakna innan du tar itu med dagen.
Att äta halvfabrikat och dåliga snacks
Att äta snacks är ett bra sätt att lugna hungerkänslorna, men alldeles för många väljer bearbetade produkter.
De kan vara väldigt goda, men de fyller dig med kalorier och andra onaturliga ämnen. Istället för att mätta din hunger döljer de den. Det gör att du vill äta ännu mer.
Efter att ha ätit dessa snacks känner du dig mätt i några minuter, men på grund av sockret och fettet kommer du snart att vilja äta igen.
Därför är det bäst att välja hälsosamma alternativ som:
- En handfull nötter
- En portion frukt
- En kopp te eller en smoothie
- En skål naturell yoghurt
Som du kan se finns det vissa dagliga vanor som kan påverka din kroppsvikt. Försök att ersätta dem med mer hälsosamma alternativ både för din kropps och för din generella hälsas skull.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.
- Zittermann A, Pilz S. Vitamin D and Cardiovascular Disease: An Update. Anticancer Res. 2019 Sep;39(9):4627-4635.
- Icken D, Feller S, Engeli S, Mayr A, Müller A, Hilbert A, de Zwaan M. Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance. Eur J Clin Nutr. 2016 Apr;70(4):532-4.