6 drycker som är nyttigare än vatten

Att bibehålla vätskebalansen är vitalt. Visste du att det finns drycker där ute som är ännu nyttigare än vatten, eftersom de vätskesätter kroppen till max och erbjuder många andra fördelar?
6 drycker som är nyttigare än vatten

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla vet vi hur bra vatten är för oss. Jorden består av vatten, våra kroppar består av vatten… av naturliga skäl är det oersättligt för vår hälsa att dricka det. Vatten är också viktigt för utseendet. Fast, strålande, ungdomlig hud är tack vare vatten. Men allt eftersom konventionell medicin rör sig mer mot traditionella kurer och forskning i naturopati har lett till upptäckten av drycker som är ännu nyttigare än vatten.

Det är goda nyheter för dem som inte gillar att dricka vanligt vatten, men som gör det för sin hälsa. Samtliga drycker är naturliga och obearbetade. Som du vet kan bearbetade livsmedel innehålla substanser för att förbättra smaken, för att konservera och för att sänka kostnaderna. Alla dessa är skadliga för din hälsa.

Kom alltid ihåg att naturliga drycker är bättre än bearbetade.

Sju drycker som är nyttigare än vatten

1. Rödbetsjuice

För många år sedan var det svårt att hitta rödbetor som inte var på burk. Nu kan du dock hitta dem i nästan alla matbutiker i grönsaksavdelningen. Dra nytta av det och prova denna otroligt nyttiga juice. Utöver att vara väldigt smakrik får du i dig vitamin A, B och C, antioxidanter, kalcium, aminosyror, kalium, magnesium, socker och vatten.

Oroa dig inte över att bereda den. Det fungerar precis som med andra juicer. Även om rödbetorna gör din mixer intensivt röd är den fortfarande lätt att diska.

2. Kokosvatten

Kokosvatten i glas

Vår yngsta läsare kanske redan har hört talas om kokosvatten från överlevnadsprogram på TV. Deltagare överlever ibland på endast kokosvatten, vilket inte kommer som någon överraskning, eftersom det faktiskt är ett komplett livsmedel tack vare sina höga halter av kalium. Detta mineral gör det mycket effektivt för att återställa vätskebalansen.

Du kan hitta vattnet i många matbutiker, och om du inte gör det så rekommenderar vi att du tar en titt i hälsokostbutiker, speciella naturopatibutiker eller örtbutiker. Det du hittar där är nästan identiskt med vad du får om du knäcker en kokosnöt.

3. Aloe vera-vatten

Om det finns en återupptäckt av ett livsmedel under 2000-talet värd att tala om så är det aloe vera. Varje dag upptäcks nya förmågor: från motbildning av ärr till minskning av triglycerid- och kolesterolnivåerna i blodet.

Tack vare dess antioxidativa och renande egenskaper extraheras nu aloe vera-juice för att rensa tarmfloran och förebygga cellåldring i förtid. Om du har problem med förstoppning, högt kolesterol eller cirkulationsbesvär så är denna dryck för dig.

4. Fruktdrycker som är nyttigare än vatten

Gurkvatten med citron

Vi pratar inte om juice, utan om att tillsätta frukt i vatten. De bästa frukterna är jordgubbar, vattenmelon, basilika, gurka och blåbär. Det bästa du kan göra är att tänka på vad du vill uppnå och sedan välja den frukt som bäst lämpar sig för ditt mål. Det gör det även roligare att dricka vatten.

5. Te

Det må vara en av de mest konsumerade dryckerna i världen, men ändå finns det de som inte känner till fördelarna.

Varje smak erbjuder sina egna egenskaper, men alla:

 • Förebygger tandproblem
 • Förbättrar cirkulationen
 • Är antiinflammatoriska
 • Stoppar bakterietillväxt i kroppen

De utgör även en del i viktnedgångsdieter – framförallt grönt te eftersom det är en utmärkt avgiftare. Det hjälper till att eliminera fett och gifter enklare.

6. Guayusa

Guayusa-växten

Denna dryck är inte särskilt välkänd, men den är inte mindre nyttig för det. Vi talar om en växt från Ecuadors djungel som är rik på koffein och teobromin – ytterligare en stimulant. Dess energigivande egenskaper liknar de hos mate. Klorogensyrorna i guayusa är väldigt bra för ditt hjärta.

Guayusas energigivande potential gör den till ett intressant sätt att starta dagen på – än mer så än kaffe. Denna stimulant hjälper dig att bränna kalorier genom att öka din ämnesomsättning.  Det är ett av de smartaste och nyttigaste sätten att gå ned i vikt: att bränna fett genom konsumtionen av livsmedel och drycker som hjälper din matsmältning och ämnesomsättning.

Att bibehålla vätskebalansen kommer aldrig igen bara vara en förpliktelse. Du kan nu några nya, roliga och smakrika sätt att hålla dig vätskesatt med drycker som är ännu nyttigare än vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
 • WHO, W. H. O. (2011). Guidelines for drinking-water quality. WHO. https://doi.org/10.1016/S1462-0758(00)00006-6
 • Organization, W. H. (2012). Pharmaceuticals in Drinking-water. WHO Library Cataloguing-in-Publication Data. https://doi.org/10.1331/JAPhA.2010.09186
 • Cermak, N. M., Gibala, M. J., & Van Loon, L. J. C. (2012). Nitrate supplementation’s improvement of 10-km time-trial performance in trained cyclists. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. https://doi.org/10.1123/ijsnem.22.1.64
 • Santos, J. L. A., Bispo, V. S., Filho, A. B. C., Pinto, I. F. D., Dantas, L. S., Vasconcelos, D. F., … Matos, H. R. (2013). Evaluation of chemical constituents and antioxidant activity of coconut water (Cocus nucifera L.) and caffeic acid in cell culture. Anais Da Academia Brasileira de Ciencias. https://doi.org/10.1590/0001-37652013105312
 • Oikeh EI, Omoregie ES, Oviasogie FE, Oriakhi K. Phytochemical, antimicrobial, and antioxidant activities of different citrus juice concentrates. Food Sci Nutr. 2015;4(1):103–109. Published 2015 Jul 30. doi:10.1002/fsn3.268
 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2008). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
 • Rahmani AH, Aldebasi YH, Srikar S, Khan AA, Aly SM. Aloe vera: Potential candidate in health management via modulation of biological activities. Pharmacogn Rev. 2015;9(18):120–126. doi:10.4103/0973-7847.162118

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.