50-års åldern, en bra ålder för kvinnor

Istället för att traumatiseras över att åren rullar på ska 50-års åldern vara den tid då du kan njuta av din mognad och sällskapet av de omkring dig.
50-års åldern, en bra ålder för kvinnor

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Vårt samhälle pratar ofta om medelålderskrisen och klimakteriet. 50-års åldern är när du måste konfrontera och tänka om många aspekter av ditt liv.

Något vi vill klargöra från början är att varje ålder kan vara otrolig så länge din inställning är positiv och entusiastisk.

50-års åldern är en bra ålder när mycket händer.

Det är därför, även om det görs med lite ironi, som många kvinnor ser det som “medelålderns tonår”. Du befinner dig på en berg-och-dalbana av hormonella och personliga förändringar som måste upplevas med ett hjärta fullt av drömmar.

50-år är inte det nya 25. Bär dina 50 år med stolthet!

“40 är det nya 20 och 50 är det nya 25.” Det är en av de fraser du kan komma att höra rätt ofta, men…

 • 50-års åldern är inte, och kommer aldrig vara, som 20 för dig. Efter dina 50 år mår du bra av allt du har gått igenom och lärt dig. Det finns ingen anledning att vilja vara i 20-års åldern längre, för nu är du utrustad med erfarenhet.
 • Vid 50 är du tuff och vacker, och du känner dig till frids med den du är.
 • När du når 50 kommer sann lycka med acceptans.
 • Du tar hand om dig själv, klär dig väl och är fortfarande väldigt attraktiv – det finns ingen anledning för en kvinna i 50-års åldern att låtsas vara 20.

Att vilja eller söka efter det är bara en källa till lidande.

2-oriental-kvinna

50-års åldern och “huset av hormonella fasor”

Karen Glaser, en sociolog vid University of King’s College London (Storbritannien), förklarar i sin studie att ett allt vanligare fenomen äger rum.

 • Kvinnor föder barn senare och senare i livet. Därför, när en mor når 50-års åldern, är hennes barn bara ungdomar.
 • Processen som inträffar i och med klimakteriet med alla dess förändringar, inklusive obehag, värmevallningar, sömnlöshet och humörsvängningar, förvärras genom att interagera med en tonåring som är på samma hormonella berg-och-dalbana.

Att få dessa två verkligheter i harmoni innebär ofta upplevelser som är värda att ingå i en bok. Även om varje kvinna kommer att gå igenom denna fas vid något tillfälle innebär 50-års åldern inte alltid en dans på rosor.

Det är då du upplever en stor nedgång av östrogen. Huden börjar ge efter och förlorar sin elasticitet, du kan uppleva håravfall, trötthet… Det är en hård kamp att ta sig igenom och möta varje dag.

50 är alltså inte det nya 25. Mödrar måste kämpa med sina barn, tillgodose deras behov och sedan sina egna.

Med 50-års åldern försvinner tvivel och du blir istället vis

Många kvinnor når 50-års åldern och går då igenom en komplex och kritisk personliga resa: skilsmässa.

3-a%cc%88ldre-kvinna
 • De påbörjar ett nytt skede i ensamhet eller i sällskap av sina barn, och det blir allt vanligare. Det är en komplex verklighet eftersom de kanske inte har tillräckliga ekonomiska resurser.
 • Vid 50 finns det ingen tvekan, bara tydlig visshet om vem du är, vad du vill och vad du förtjänar. Rustningen av erfarenhet som vi pratade om i början är vad som slutligen främjar känslan av säkerhet.
 • Det är dags att lita på din intuition. Att inleda nya personliga projekt som kan eller kanske inte lyckas. Men du ska alltid göra dem med övertygelsen om att du kommer lyckas.

Vid 50 lever du efter, och omvärderar, dina egna prioriteringar

För några decennier sedan kom din partner och dina barn först, men nu när du är i 50-års åldern börjar ett viktigt utrymme för dig själv att öppnas upp.

Ditt sinne får balans och din självkänsla  blommar äntligen ut med alla drömmar du fortfarande vill uppnå.

Oavsett din ålder, glöm aldrig att den bästa tiden för allt alltid är “nu.”

Tveka därför inte att ta hand om dig själv, att stödja dig själv, att kämpa för dina drömmar och behov samtidigt som du sprider lycka till de omkring dig, och att du också tar emot lycka från andra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Valentín E. (2014). Menopausia. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1311-9.50137-3
 • Dulcey-Ruiz, E., & Valdivieso, C. U. (2002). Psicología del ciclo vital: Hacia una visión comprehensiva de la vida humana. Revista Latinoamericana de Psicologia.
 • Gifre, M., Monreal, P., & Esteban, M. (2011). El desarrollo de la identidad a lo largo del ciclo vital. Un estudio cualitativo y transversal. Estudios de Psicologia. https://doi.org/10.1174/021093911795978180
 • Gallego, I. D., Delgado, A. O., & Sánchez-Queija, I. (2011). Apego a los iguales durante la adolescencia y la adultez emergente. Anales de Psicologia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.