Fem vanliga orsaker till hög urinsyra
Hög urinsyra i blodet kallas för hyperurikemi. För att hålla normala nivåer måste du minska ditt intag av vissa livsmedel som är rika på puriner. Överflödet elimineras genom urinen eller passerar genom tarmarna. Annars kan det ansamlas i lederna och bilda kristaller.
Normala nivåer av urinsyra är : 2,4-6 mg/dl för kvinnor och 3,4-7 mg/dl för män. Hög urinsyra kan vara dåligt för din hälsa. Det är viktigt att hålla urinsyran på rätt nivå eller minska den om den är för hög.
Orsaker till hög urinsyra
En tredjedel av urinsyran i kroppen kommer från mat och dryck med mycket puriner. De andra två tredjedelarna produceras naturligt av kroppen. Därför är det viktigt att känna till orsakerna för hög urinsyra.
1. Dålig kost leder till hög urinsyra
Det brukar inte vara den enda orsaken, men det är en väldigt viktig faktor för att kontrollera sjukdomen. Att äta livsmedel som är rika på puriner, såsom kött, inälvor, fisk, korv eller burgare, producerar höga nivåer av urinsyra. Att äta mycket salt hjälper heller inte.
2. Raffinerat socker
Att äta mycket mat som är rik på socker, såsom godis, raffinerat socker, bakverk, söta drycker, processade fruktjuicer eller choklad, kan också leda till hög urinsyra. Livsmedel med mycket sackaros och fruktos kan öka dina urinsyranivåer. Det bästa är att undvika dem. Försök att hålla dig till en kost som baseras på frukt och grönsaker.
3. Alkoholkonsumtion
Att dricka alkoholhaltiga drycker kan leda till problem med den hepatiska ämnesomsättningen av urinsyra. Det får alkohol att ansamlas i kroppen och öka urinsyranivåerna. Det kan negativt påverka tarmfloran och de hälsosamma bakterierna.
4. Vätskedrivande läkemedel kan orsaka hög urinsyra
Dessa ökar produktionen av urin för att hjälpa till att kontrollera högt blodtryck. Njurarna eliminerar mer vatten, vilket ökar risken för hög urinsyra på grund av njurarnas oförmåga att bearbeta den.
5. Fetma eller övervikt
Vikt påverkar risken för att utveckla gikt, vilket är en sjukdom som inträffar när urinsyra ansamlas och bildar kristaller i lederna. Fetma, hypertoni och diabetes ökar produktionen av urinsyra i kroppen och gör att den elimineras långsammare.
Kostrekommendationer för att minska urinsyran
Om dina urinsyranivåer bara är lite för höga kan det enkelt behandlas med förändringar i kosten. Livsmedel som innehåller gott om fibrer kan minska urinsyran i blodet och främja bättre tarmabsorption.
Livsmedel som innehåller mycket fibrer
- Havre
- Spenat
- Broccoli
- Livsmedel med mycket antioxidanter: bär, tomater, vindruvor, mangold
- Fullkorn
Det är rekommenderat att du äter mer fullkorn och undviker raffinerade kolhydrater, såsom vitt bröd och sötsaker. Dessa har lågt näringsvärde.
Undvik livsmedel som:
- Transfetter
- Socker
- Alkohol
- Fetter ökar triglyceriderna, som ansamlas i artärerna och kan orsaka en hjärtinfarkt.
- Bakverk innehåller också höga mängder mättat fett och rekommenderas inte.
- Alkohol påverkar elimineringen av urinsyra från kroppen. Minska även din konsumtion av kött, kyckling och fisk, eftersom animaliska protein ökar mängden urinsyra i kroppen.
Andra råd
Bibehåll vätskebalansen: det är viktigt att öka mängden vätska du får i dig. Högre vattenkonsumtion hjälper till att eliminera urinsyran genom urinen. Vi rekommenderar att du dricker 2-3 liter vatten om dagen.
- Undvik för mycket salt för att undvika vätskeretention.
- Håll dig till en kost som är baserad på frukt och grönsaker.
- Minska ditt intag av rött kött och korv.
- Undvik alkohol.
- Träna regelbunden för att åtnjuta flera hälsosamma fördelar och undvika ledproblem.
- Försök att hålla en hälsosam vikt.
- Öka ditt intag av vitamin C. Den rekommenderade mängden är 500 mg om man vill minska hög urinsyra.
- Drick teer eller växtavkok, såsom åkerfräken eller grön nässla, vilka rekommenderas för att minska urinsyranivåerna och förbättra njurfunktionen.
- Det är alltid viktigt att hålla koll på din kost och träna för att må bra!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Harris, M. D., Siegel, L. B., & Alloway, J. A. (1999). Gout and hyperuricemia. American Family Physician. http://doi.org/10.1177/089719009901200406
- Villegas, R., Xiang, Y. B., Elasy, T., Xu, W. H., Cai, H., Cai, Q., … Shu, X. O. (2012). Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: The Shanghai Men’s Health Study. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. http://doi.org/10.1016/j.numecd.2010.07.012
- Bomback, A. S., Derebail, V. K., Shoham, D. A., Anderson, C. A., Steffen, L. M., Rosamond, W. D., & Kshirsagar, A. V. (2010). Sugar-sweetened soda consumption, hyperuricemia, and kidney disease. Kidney International. http://doi.org/10.1038/ki.2009.500