5 intressanta sätt att läka och ta bort blåsor

Varje del på kroppen där huden utsätts för regelbunden friktion kan utveckla blåsor.
5 intressanta sätt att läka och ta bort blåsor
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vet du hur du kan ta bort blåsor? Blåsor är små obekväma sår som är ett resultat av konstant friktion. De uppstår oftast runt hälarna och anklarna, men de uppkommer även på andra delar av kroppen.

Att äta livsmedel som är för varma eller för kalla kan också ge upphov till blåsor i tandköttet eller på andra platser i munnen. Någonting så litet som ett insektsbett kan resultera i blåsor om du kliar på det för ofta eller inte tar hand om såret. Man kan även få blåsor genom att bränna sig.

Idag kommer vi dela med oss av fem sätt att ta bort blåsor, och även hur du kan läka dem snabbare.

Hur du kan ta bort blåsor

Låt dem andas

Blåsa på häl

Om du inte vill att dina blåsor blir värre (och vi antar att du inte vill det!) måste du låta dem andas. Det ger garanterat direkt lindring, och det hjälper också de obehagliga såren att gradvis läka. Ju längre blåsorna utsätts för luft, desto snabbare läker de.

Om du behöver, använd bandage för att ta dig runt, men se i så fall till att det sitter löst. Låt mitten på bandaget vara något upphöjt så att luft kan komma in.

Applicera en utvärtes salva

Ja, du läste rätt. Det kan verka uppenbart, men en salva kan göra stor skillnad och förebygga att skadan sprider sig. Utvärtes krämer gör att blåsan inte varar lika länge och inte får lika många negativa konsekvenser – om du såklart väljer rätt behandling.

Efter att du tagit bort smuts från blåsan kommer du antagligen vilja applicera en antibakteriell salva. En gel kan vara ett bra alternativ eftersom den även känns uppfriskande.

Torka alltid blåsan

Skydd mot blåsor

Det enda sättet att behandla en smärtsam blåsa som trycker (dvs. den är fylld med vätska) är att pricka den. För att undvika infektioner måste du:

 • Rengöra blåsan med vatten och antiseptisk tvål.
 • Försiktigt pricka blåsan vid kanterna med en steriliserad synål och dränera vätskan.
 • Du får inte ta bort det översta lagret av huden eftersom det kan skydda mot infektioner.
 • Kom ihåg att alltid hålla det drabbade området torrt.

Aloe för att läka blåsor

Aloe vera kan användas för att behandla många åkommor. Blåsor kan verkligen bli besvärliga, speciellt för atleter och de som ofta använder vissa typer av skor eller viss utrustning.

Här är lösningen:

 • Skär itu bladet på en aloe vera-växt, från båda hållen.
 • Applicera gelen på det drabbade området och du kommer märka en förbättring.

Majsmjöl

Majsmjöl i kastrull

Majsmjöl är en ovanlig men effektiv lösning för att ta bort blåsor.

Ingredienser

 • 1 matsked majsmjöl
 • 1 matsked honung

Tillredning

 • Blanda majsmjöl och honung tills du får en massa.
 • Applicera det på dina blåsor. Det kommer hjälpa dig att undvika infektioner.

Om du fortsätter uppleva obehag är det bäst att söka upp en läkare som kan utvärdera skadan och skriva ut något som hjälper läkningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.
 • Santos Heredero, F. X., Rodríguez Arias, C. A., Barberán López, J., Martín Antona, E., Pérez del Caz, M. D., Torres García, A., … Viadé Juliá, J. (2014). Heridas y Cicatrización. Revista de La Sociedad Española de Heridas.
 • Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1007/s00299-010-0857-1.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.