5 reaktioner från väldigt känsliga personer

Är du en väldigt känslig person, eller känner du någon som är det? För att förstå väldigt känsliga personer måste du försöka sätta dig in i deras situation. Döm dem inte om du inte kan se världen från deras synsätt.
5 reaktioner från väldigt känsliga personer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Väldigt känsliga människor, eller högkänsliga personer, kan ibland skapa missförstånd hos andra. Många gånger tycker folk att de “överdriver”. De svarar på vardagssituationer med automatiska reaktioner. Det är normalt för dem.

Men att döma dem innan du vet vad som pågår kan leda till missförstånd. Idag vill vi ge dig en guide till att förstå några vanliga reaktioner du kan se från väldigt känsliga personer.

De har svårt att hantera press

Ballonger i flod

För väldigt känsliga personer kan det bli för mycket att göra flera saker på en gång. De föredrar att koncentrera sig på en sak och ge allt. Faktum är att de oftast är väldigt kreativa. De arbetar bättre ensamma och i en tyst atmosfär. När de inte kan det blir de lätt stressade och kan inte vara lika effektiva och produktiva.

När det finns ljud runt omkring dem eller när någon ber dem att tänka på flera saker samtidigt kan de börja känna sig mentalt blockerade. När det händer blir de ofta irriterade och svårhanterliga.

De undviker kaotiska miljöer

kvinna med fiol

Det är många som gillar kaos och letar efter miljöer med bullrig musik för att fly tystnaden. Men väldigt känsliga personer undviker sådant. Att bli stimulerad av för många saker på en gång driver dem till vansinne. Lukterna, ljuden, avbrotten… allt sådant förstör den balans de haft fram tills det ögonblicket.

Ibland blir de till och med irriterade av ljudet av att man tuggar. De irriterar ofta andra runtom dem med sina “överdrivna” reaktioner, och folk förstår inte att de egentligen bara är obekväma.

Känsliga personer tar saker personligt

En person som är väldigt känslig tar sina erfarenheter väldigt personligt. Det är för att de är empatiska. De reagerar starkt på sociala orättvisor. De reagerar också starkt när någon blir utnyttjad av en annan person.

Det kommer från faktumet att de fokuserar på detaljer. De är experter på att analysera icke-verbal kommunikation som säger mer än vad ord gör. De kan därför alltid se om du är en person man kan lita på eller om du döljer något.

Vissa tror att de drivs av en överaktiv fantasi. Andra säger att de inte ska ta saker så personligt. Inget av det fungerar.

De behöver tid för sig själva som fiskar behöver vatten

kvinna på balkong

Det kan vara en stor överraskning för resten av världen. Folk undviker för det mesta att vara ensamma. Men folk som är väldigt känsliga letar efter ensamhet. De letar efter tillfällen av frid och lugn där inget från utsidan kan påverka dem. Det är normalt för dem att säga nej till fester, stänga av sin telefon för en dag eller inte vilja svara på meddelanden.

Det kan tyvärr göra deras vänner upprörda, och ger ibland problem med deras partner.  Det innebär inte att de inte vill ägna tid med sina vänner. Det innebär bara att de behöver mer tid för sig själva än vad andra gör.

Kopplingen mellan kropp och sinne är starkare

Man bland moln

Väldigt känsliga människors inre balans är inte bara känslig för vad som händer i huvudet, utan också vad som händer i deras kroppar. Det är för att de är väldigt nära länkade till sina kroppar. Huvudvärk, magont, hunger eller något annat obehag kan vara outhärdligt. Det leder till direkta förändringar i deras beteende som får andra runt omkring dem att undra.

Det är ibland svårt att hantera känsliga personer och det kan vara svårt att sätta sig i deras situation. Men att inte döma, att ställa frågor och att öppna upp sinnet för att försöka förstå deras värld är otroligt hjälpsamt för båda parter.

Är du en väldigt känslig person? Står du nära en som är det?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Benham, G. (2006). The Highly Sensitive Person: Stress and physical symptom reports. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2005.11.021
  • Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: An fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and Behavior. https://doi.org/10.1002/brb3.242
  • Smith, A. (2006). Cognitive empathy and emotional empathy in human behavior and evolution. Psychological Record. https://doi.org/10.1007/BF03395534

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.