5 livsmedel som återställer din tarmflora
I allmänhet ägnar vi inte särskilt mycket uppmärksamhet åt våra tarmar och vår tarmflora. Men när de inte fungerar på ett balanserat sätt blir de en källa för gifter för kroppen och hindrar dig även från att assimilera näringen från maten du äter på rätt sätt.
I den här artikeln kommer vi att förklara hur du kan reglera tarmfunktionen och återställa din tarmflora naturligt med några viktiga probiotiska livsmedel.
Probiotika
Probiotika är levande bakterier som finns i de livsmedel vi kommer att gå igenom i den här artikeln; livsmedel som har gått igenom en naturlig jäsningsprocess. Dessa mikroorganismer bidrar till att stärka immunförsvaret och återställa din tarmflora. Att äta dem varje dag hjälper dig att lindra:
- Förstoppning
- Tarmgaser
- Uppblåsthet efter måltider
- Crohns sjukdom
- Irritabel tarm (IBS)
Yoghurt kan främja din tarmflora
Yoghurt kan vara mycket hälsosamt om du är laktosintolerant och inte kombinerar det med många andra livsmedel. Det är också mycket naturligt om du bereder det själv hemma. Som ett resultat undviker du färgämnen, smakämnen och socker som de tillsätter i yoghurt som säljs i butiker.
Att göra yoghurt hemma är mycket lättare än vad du kanske tror. Det finns speciella yoghurtmaskiner i vitvaruhandeln, men i praktiken behöver du inte en sådan för att göra det.
Kefir
Kefir är ännu hälsosammare och mer matsmältningsfrämjande än yoghurt, eftersom den är rik på levande jäst och innehåller mindre laktos. Den har en lätt syrlig smak, men du kan söta med lite honung eller agavesirap.
Kefir är en levande svamp som du ska lägga i en behållare med mjölk (från ko, get, får, mm.). Efter 24 till 48 timmar silar du och dricker eller förvarar den i kylskåpet, och lägger tillbaka svampen med mjölken så att det jäser.
Det är viktigt att notera att det finns människor som inte tål laktos speciellt bra, men som kan smälta jästa laktosprodukter.
Surkål
Surkål är typiskt för vissa europeiska länder, såsom Tyskland och Polen, där den används som topping på kött och fisk för att underlätta matsmältningen. Den framställs genom jäsning av kålblad med vatten och salt.
Den typ av surkål som verkligen förbättrar din tarmflora är den som görs naturligt jäst med salt, inte den som säljs i de flesta butiker och innehåller ättika eller alkohol. Det är därför vi rekommenderar att du gör den själv. Du kan prova med olika typer av kål och andra grönsaker. Forskningsvärlden har gång på gång påtalat vikten av denna typ av bakterier.
Fermenterad ananas
Det här goda receptet är populärt i Central- och Sydamerika. Du kan dricka det varje dag på fastande mage.
Det är en jäst dryck med skal från ananas, vilket gör den både billig och enkel att göra.
Gör på följande sätt:
- Du kommer att behöva en stor ananas (eller två medelstora) som är mogen och har ett friskt skal.
- Skölj och skala.
- Skär skalet i små bitar och lägg dem i en stor glas- eller keramikbehållare som du kan försluta hermetiskt.
- Tillsätt två liter vatten och 500 droppar brunt socker i behållaren.
- Förslut den väl och förvara på en varm plats i 48 timmar.
- När de två dagarna har passerat silar du väl så att inga rester blir kvar, tillsätter ytterligare en liter vatten och låter stå i ytterligare 12 timmar.
- När denna tid har passerat tillsätter du 750 ml vatten och drycken är klar.
- Innan servering rekommenderar vi en stunds kylning i frysen.
- Förvara kallt.
Under jäsningsprocessen kommer denna dryck till en början att producera probiotiska mikroorganismer, och om du låter den stå länge omvandlas den till en alkoholhaltig dryck och sedan till ättika.
Foton av mfcorwin, Ibán och litlnemo.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
- Guarner, F., & Malagelada, J. R. (2003). Gut flora in health and disease. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(03)12489-0
- Fanaro, S., Chierici, R., Guerrini, P., & Vigi, V. (2010). Intestinal microflora in early infancy: composition and development. Acta Paediatrica. https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.2003.tb00646.x