Rensa dina artärer naturligt med dessa 5 livsmedel

Visste du att livsmedel som är rika på omega-3 är fantastiska för att rensa dina artärer och balansera ditt kolesterol och dina triglycerider? Och bland dessa är fet fisk det som rekommenderas mest.
Rensa dina artärer naturligt med dessa 5 livsmedel

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Känner du till de potentiella konsekvenserna av att ha igentäppta artärer? Om du gör det skulle du säkert vilja tänka lite mer på ditt matintag för att naturligt rensa dina artärer innan konsekvenserna drabbar dig.

Stroke och hjärtinfarkt är bara några av de möjliga komplikationer som kan uppstå. Du behöver dock inte vara rädd! Tursamt nog är det mycket lättare än du tror att naturligt rensa dina artärer. Hemligheten ligger i att förbättra din livsstil på två sätt: träna mer och förändra din kost.

De huvudsubstanser som ger upphov till problemet är kolesterol och triglycerider.

Kolesterol är ett lipoprotein som används för att reglera ingången och utgången av olika ämnen till och från cellerna. När vi får för mycket av det fastnar det på artärväggarna, vilket innebär att blodet inte cirkulerar som det borde. Som ett resultat når inte blodet din kropps vitala organ i de mängder som behövs.

Triglycerider är fetter som har samma effekt. Du kan dock få hjälp av livsmedel som innehåller mycket fibrer, antioxidanter och hälsosamma fetter för att naturligt rensa dina artärer.

5 livsmedel för att naturligt rensa dina artärer

Sjögräs

Sjögräs är hälsosamt

Sjögräs är bland de mest hälsosamma livsmedlen som finns. Titta bara på näringsvärdet: det innehåller mineraler, protein, karotenoider och antioxidanter. Det är i princip allt din kropp behöver för att hålla sig frisk. Det har även förmågan att rensa dina artärer och sänka högt blodtryck.

Det är därför sjögräs borde vara en viktig del av kosten!

Fet fisk: tonfisk och lax

Ända tills för några år sedan hade fet fisk ett väldigt dåligt rykte. Man trodde faktiskt att de kunde vara skadliga för hälsan på grund av fettinnehållet. Men fettet i tonfisk och lax bidrar faktiskt med kraftiga aminosyror; det är känt som omega-3, vilket är fantastiskt för att balansera mängden kolesterol och triglycerider.

Det är därför livsmedel som innehåller mycket omega-3, som tonfisk och lax, är så bra på att rensa artärerna. Om du lägger till fet fisk i kosten kommer du även kunna se en förbättring i blodtrycket. En kost rik på omega-3 är ett toppensätt att förbättra ditt allmänna fysiska välmående.

Havre

Om du vill byta ut vete mot ett annat spannmål rekommenderar vi havre, eftersom det innehåller färre kolhydrater och de som finns tar lång tid att absorberas, vilket gör dem hälsosammare.

Havre ger oss energin att smälta mat och hålla oss alerta, men det omvandlas inte lika mycket till fett som andra spannmål. Havre är vidare rikt på fibrer, vilket reducerar kolesterolens förmåga att fastna på artärväggarna.

Var bara försiktig! Man kan enkelt hitta en lång rad med produkter gjorda på havre nuförtiden, men det är inte alla som är hälsosamma eftersom många innehåller mycket transfetter.

Soja

Sojakakor och grönsaker

Alla baljväxter förbättrar artärernas hälsa, men soja är den absolut bästa. Isoflavonerna minskar mängden kolesterol och triglycerider i kroppen. Du kan hitta soja i princip varje affär som dryck, konserverat samt som mer bearbetade livsmedel, som tofu. Om du inte har provat det senare rekommenderar vi att du gör det.

Till en början kanske du tycker att det inte smakar så mycket, men det är faktiskt bra. Tofu är perfekt att använda som ingrediens i olika rätter, och man kan kombinera det med nästan vilken smak som helst.

Tomater

Tomater är rika på lykopen, en väldigt kraftig antioxidant. Men varför är det viktigt med antioxidanter i kosten när du vill rensa dina artärer? Eftersom artärerna ibland blir igentäppta på grund av oxideringen av komponenter i blodet.

Att äta tomater är ett fantastiskt sätt att naturligt rensa dina artärer. De kan användas i kosten på många olika sätt: i sallader, såser, kalla soppor, juicer… listan kan göras lång.

Vi har valt dessa livsmedel dels för att de är bra för att naturligt rensa dina artärer, men även för att de är lätta att hitta och mångsidiga. Det är alltid bra att leta nya nyttigheter att använda, men vi prioriterar livsmedel som är lätta att hitta och använda i kosten.

Se till att du börjar äta mer av dem och att du gör dem till en del av din kost för att naturligt rensa dina artärer!

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.