5 hjälpsamma råd när du besöker ett sjukhus

Ska du besöka en vän eller närstående på sjukhuset? I denna artikel ska vi tillhandahålla dig med några hjälpsamma råd.
5 hjälpsamma råd när du besöker ett sjukhus

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

“Sänk rösten”, “vänta utanför”, “besökstiden slutar vid 18”. Sjukhuset kan vara en av de inrättningar som har striktast regler. Därför vill vi idag tillhandahålla dig med några råd för när du besöker ett sjukhus.

Medicinska center etablerar normer på ett sätt som fungerar för läkare, sköterskor, patienter och familjer. Slutmålet är att upprätthålla ordning i stressiga situationer. Vad många glömmer är att vissa regler som gäller när man besöker en patient är till för den fysiska och psykologiska vården av patienterna och besökarna.

Följande råd kan vara hjälpsamma när du besöker ett sjukhus för att träffa en närstående eller vän.

Råd när du besöker ett sjukhus

1. Prata tyst när du träffar en patient

Höj inte rösten

Det låter enkelt, men tystnad på sjukhuset är grundläggande för patienternas återhämtning och den medicinska personalens arbete. Ett enda skrik kan förstöra en kirurgs snitt. Som ett resultat kan patienten skadas allvarligt.

Man måste även komma ihåg att vissa patienter är inlagda på grund av hjärtproblem. Förändringar i omgivningen kan därför vara dödliga för dem… Detta är en regel för alla medicinska inrättningar. Oavsett var du är är det bäst att gå in med en förtänksam och samarbetsvillig attityd.

Samtidigt är det fundamentalt att följa de specifika reglerna hos sjukhuset eller kliniken ifråga.

2. Maximera hygienen

Arbetande sköterskor

Kliniker och sjukhus är slutna utrymmen med stora mängder människor som är sjuka med virus, bakterier av alla typer och infektioner. Renlighet är sjukhusets ledord, men de tenderar att vara hem till sjukdomar och smittor. Det är klokt att vidta vissa hygienmässiga åtgärder när man besöker ett sjukhus.

  • Först är det vitalt att desinfektera dina händer med alkohol och flytande tvål innan du vidrör en patient.
  • Undvik därefter att sätta händerna på någon del av ansiktet, munnen eller näsan innan du tvättar dig igen.
  • Vidare är det inte en dålig idé att desinfektera telefonen när du anländer och efter att du gått.

Målet med alla dessa åtgärder är att förebygga överföring av smittsamma infektioner.

3. Undvik konfrontationer

Väntrum är fyllda med konversationer och ångest. Det är nödvändigt att bibehålla en vänlig ton och undvika ämnen som orsakar spänningar. En gyllene regel är att besöka en patient och undvika politiska ämnen, religiösa teman och liknande saker. Dessa kan starta debatter och motstridiga reaktioner i omgivningen.

Familjekontroverser kan också ge upphov till gräl, vilket givetvis inte är acceptabelt i denna omgivning. Att oroa sig över en närståendes hälsa kan orsaka ilska, rädsla, frustration och nervositet. I dessa fall är det rekommenderat att ägna sig åt enkelt småprat och aktivt lyssnande.

4. Sjukhus är inte bra platser för barn

Väntrum på sjukhus

Sjukhus är kalla, tråkiga och tysta. Generellt gillar barn inte sådana platser, och därför kan det bli komplicerat när barn måste härda ut de strikta regler man måste följa när man besöker ett sjukhus. Såvida barnet inte är väldigt tålmodigt är det bäst att lämna det hemma hos en barnvakt eller familjemedlem. Risken är även stor att barnet är mer mottagligt för virus än vuxna.

Vidare är risken hög att barnet kommer bli uttråkat. Detta kommer få dess beteende att försämras, vilket inte fungerar i ett väntrum eller – ännu värre – i ett rum med en sjuk person.

5. Var tålmodig när du besöker en patient

Det är en sak att vara oroad och en helt annan att bete sig störande. Att kolla var 20:e minut för att se hur din närstående mår kommer inte snabba på återhämtningen.

Istället kommer det göra den medicinska personalen nervös. Vad du verkligen behöver är att de är lugna och kan fokusera. En enda läkare kan ha hand om 8-10 patienter på en kväll. Det är anledningen till att de konstant flänger hit och dit.

Ett annat olämpligt beteende är att sätta press på olika sjuksköterskor för att snabba på behandlingen eller ett specifikt steg som måste utföras. En klinik behöver besökare som är tålmodiga, så att harmonin som existerar i arbetet inte störs.

Om vi följer dessa steg kommer det låta oss bidra till ordningen som behövs för att vårda patienterna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.