5 fördelar med att sluta bära högklackade skor
Högklackade skor är populära hos många kvinnor. Deras former, färger och olika storlekar framhäver din figur, och de speglar också en viktig del av din personlighet. Men efter att ha använt dem under många timmar i sträck, eller efter kontinuerlig användning, ger de hälsoproblem. Du bör värdera denna aspekt högre än den estetiska.
Det skadar inte att bära dem någon gång ibland, men alltför frekvent användning gör att du riskerar att utveckla problem med ryggen, benen och andra delar av kroppen. Men som vi alla vet fortsätter en hel del kvinnor trots detta att bära högklackat dagligen. Idag ska vi dela med oss av fem bra saker som händer när du slutar bära högklackade skor.
1. Undvik högklackade skor och du undviker ryggont
Användning av högklackade skor lutar bäckenet, vilket framhäver din rumpa. Men problemet med detta är det ökar trycket på den nedre delen av ryggraden, tillsammans med dess muskler. I vissa fall leder detta till att individen drabbas av ett tillstånd som kallas spondylolistes, vilket är när en ryggkota glider över en annan. Detta skadar nerver och orsakar intensiv smärta.
När du slutar bära högklackade skor återgår ryggraden till utgångsläget, och smärtan och spänningen försvinner nästan omedelbart. Ju mer sällan du bär dem, desto mindre risk löper du att drabbas av ryggont.
2. Mindre risk för akilleshäl
När hälen höjs i högklackat så ökar trycket på den, vilket leder till ett tillstånd som kallas akilleshäl. Personer som har plantarfasciit lider av inflammation i bindväven som förbinder hälen med tårna, vilket gör existerande smärta ännu värre. Genom att ersätta högklackade skor med något mer bekvämt kommer din sena sluta besvära dig inom några veckor, och den kommer att återfå sin normala längd. Alla smärtor i de nedre extremiteterna kommer att försvinna eftersom du äntligen befriar dina muskler från överdrivna spänningar.
3. Du slipper löparknä
Löparknä är en term som många läkare använder för att hänvisa till förhållanden som påverkar denna del av kroppen. Det är en typ av skada som orsakas av överanvändning av knäna hos löpare, men den kan också bero på andra aktiviteter som kräver konstant böjning av knäet.
Användning av högklackade skor förflyttar din tyngdpunkt framåt, vilket ökar spänningen på senor och ligament i knäet. Detta skapar inte bara intensiv smärta; det orsakar också inflammation och försämrad rörlighet. Även om det finns flera saker som kan orsaka detta problem så bör du komma ihåg att höga klackar utgör en av dessa.
4. Bättre balans utan högklackade skor
Oavsett hur mycket erfarenhet du har av att bära högklackat så löper du alltid en större risk att falla och skada dig. Hög belastning på musklerna runt knäet skapar instabilitet, vilket försämrar balansen. Genom att bära platta skor förbättrar du hälsan hos denna muskelgrupp, och hjälper den att fungera korrekt. Detta bidrar till att främja stabilitet och minskar risken för smärta och fall.
5. Undvik åderbråck
Även om det inte finns några vetenskapliga belägg som visar på sambandet mellan användning av högklackade skor och åderbråck så är vissa experter överens om att de ger upphov till problem med blodcirkulationen. Genom att använda denna typ av sko, särskilt stiletter, ökar man trycket på benen och gör det svårt för blodet att cirkulera ordentligt. Eftersom blodet inte kommer att transporteras på rätt sätt kommer på lång sikt små ådernät och åderbråck börja visa sig, vilka i allmänhet representerar någon form av problem.
Genom att bära platta, bekväma skor och inte högklackat kommer blodcirkulationen återgå till det normala, och därigenom minskar denna risk.
Sammanfattningsvis vill vi belysa att högklackade skor är eleganta och passande för vissa tillfällen, men det är bäst att minska användningen av dem så mycket som möjligt för att undvika onödiga risker. Vi är säkra på att du kan hitta hälsosammare alternativ för att se vacker ut varje dag. Tänk på din hälsa!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- López López, D., García Mira, R., Alonso Tajes, F., & López López, L. (2012). Análisis de la Prevención Podológica. Un estudio a través de Internet. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. https://doi.org/10.5209/rev_RICP.2012.v6.n2.39315
- López López, D., García Mira, R., Alonso Tajes, F., & López López, L. (2010). Análisis del Perfil y Estilo de Vida de las personas con Patologías en los Pies. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. https://doi.org/10.1007/s00412-004-0296-2
- Arias Rivera, S. (2005). Relajación sistemática para aliviar el dolor. Enfermeria Clinica. https://doi.org/10.1016/S1130-8621(05)71079-2