4 rekommenderade tips för att lindra IBS
Vill du lindra IBS? IBS, även kallat irritabel eller känslig tarm, är väldigt vanligt i den moderna världen. Smärtan kan vara så kraftig att offret ibland måste åka till sjukhuset. Om du är drabbad kan det kanske vara dags att sluta med snabbmat.
Om du använder dig av följande råd är vi säkra på att du kommer kunna lindra IBS.
Ät mer lösliga fibrer
Lösliga fibrer hjälper tarmarna eftersom de stärker slemhinnan. De hjälper även till att ta bort komponenter som kan vara skadliga samt reglerar tarmrörelserna, vilket behövs för att kontrollera förstoppning. Det är därför viktigt med lösliga fibrer för att lindra IBS.
Om du gör dåliga val och äter fibrer som är fettlösliga eller olösliga kan det istället förvärra tillståndet genom att ge dig diarré och magsmärtor.
Livsmedel som innehåller lösliga fibrer är:
- Havregryn
- Frön
- Baljväxter
- Frukter (apelsin, ananas, banan)
- Gröna bladgrönsaker
Om du inte är van vid att äta dessa kan du gradvis integrera dem i kosten.
Tänk på dina portioner
Många äter tills de är helt mätta, utan att tänka på att de äter för mycket. Du måste förstå att syftet med att äta mat är att ge kroppen rätt mängd näring för att den ska kunna fungera ordentligt. Det innebär inte att du genom att äta mer kommer hjälpa din kropp mer.
Sanningen är att när vi äter tills vi blir fullproppade tvingar vi matsmältningssystemet att jobba hårdare. Det innebär extra arbete för tjocktarmen, vilket gör den utmattad och kan orsaka IBS. Om du därför vill få lindring bör du minska dina portioner om du tror att du äter för mycket. Du kan börja med att minska storleken på portionerna med 10%.
Det kommer hjälpa dig att vänja dig att bara äta när du behöver. Om du har problem med att begränsa ditt intag eller om du känner dig svag och utan energi bör du konsultera en nutritionist.
Drick naturliga avkok
Myntate är bra för att lindra IBS. Mynta är känt för sina matsmältningsegenskaper och lindrar även muskelsmärtor och magkramper. Som om det inte vore nog tar det även bort gaser och hjälper matsmältningen.
Det är bra att dricka myntate efter dina måltider.
Tips som kan hjälpa dig att lindra IBS
Det kan verka vara svårt att lindra IBS. Kanske känner du dig överväldigad av alla råd, för det är inte alltid så lätt med alla restriktioner. Men hemligheten ligger i detaljerna.
Det kanske låter som att du måste ändra din livsstil. Därför vill vi tipsa om hur du kan hjälpa din tjocktarm på traven:
- Tugga din mat ordentligt och ge din kropp tid att smälta maten.
- Gå inte och lägg dig direkt efter att du ätit eftersom det saktar ner matsmältningen.
- Minska ditt intag av kryddor och fet mat, prova naturliga kryddor och ånga eller ugnsbaka din mat med lite olja.
- Drick inte mer än en kopp kaffe per dag. Om du behöver energi kan du dricka grönt te och dra nytta av antioxidanterna.
- Ät flera små måltider istället för flera stora.
- Försök äta tre balanserade måltider (frukost, lunch och middag) och två mindre mellanmål som ger dig energi men inte så många extra kalorier.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Clínica Universidad de Navarra. Consejos para el paciente con colon irritable. Recuperado el 7 de octubre de 2020. cun.es/enfermedades-tratamientos/cuidados-casa/consejos-colon-irritable
- Irritable bowel syndrome. (2016).
ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072600/ - Irritable bowel syndrome. (2015).
niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome - International Foundation for Gastrointestinal Disorders. Relaxation Techniques to Manage IBS Symptoms. (2018). Recuperado el 7 de octubre de 2020. https://aboutibs.org/psychological-treatments/relaxation-techniques-for-ibs.html
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Alimentación, dieta y nutrición para el síndrome de intestino irritable. (2017). Recuperado el 7 de octubre de 2020. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/sindrome-intestino-irritable/alimentos-dietas-nutricion