4 tips som hjälper dig att förebygga njursvikt

Även om det inte alltid är relaterat så löper de med högt blodtryck och diabetes större risk att utveckla njursten.
4 tips som hjälper dig att förebygga njursvikt
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Njursvikt kan påverka vem som helst. Eftersom dina njurar ansvarar för att eliminera de gifter som kommer in i kroppen genom det du konsumerar, är det viktigt att ha ett bra näringsintag för att förebygga njursvikt.

Vilka åtgärder kan du vidta för att förebygga njursvikt? Avgiftar du njurarna ofta? Håller du en balanserad kost eller äter du bara vad du vill?

Njurproblem är ofta komplexa eftersom de förblir dolda tills de nått ett allvarligare skede, då de blir svårare att behandla. Du känner vanligtvis bara smärta när det har gått så långt att du har fått njursten.

Vad är njursvikt?

Njursvikt (även känt som nefropati) är en komplikation som minskar dina njurars förmåga att fungera ordentligt.

Problemet förvärras sakta men säkert, tills en eller båda njurar inte kan genomföra sitt jobb. Som tur är kan man efter att ha upptäckt det återfå viss eller all funktion som gått förlorad.

Din läkare ger dig en lista med rekommendationer som du måste följa till punkt och pricka. Utöver det kan du prova följande:

1. Håll koll på vad du äter och du kan förebygga njursvikt

Du har förmodligen läst om att det är viktigt att ha en varierad kost. Det är inte bara för att du ska kunna komma fram till nyttigare och godare matalternativ, utan för att hjälpa kroppen få i sig de många näringsämnen den behöver. Det kan även motverka njursvikt.

Du bör äta:

Blåbär

Blåbär är bra vid njursvikt

Blåbär är ett utmärkt alternativ för att förebygga njursvikt eller hantera tillståndet om du redan har drabbats. Utöver sin fräscha och goda smak innehåller de även mycket antioxidanter.

Du behöver bara 25 bär för att få i dig 800-1,000 mg fosfor. Blåbär är även fria från kalium – ett ämne du bör undvika om du är i riskzonen för att drabbas av njursvikt.

Selleri

En gång i tiden trodde man att man skulle undvika selleri om man drabbats av njursvikt. Men tvärtom så har den faktiskt stora fördelar.

Näringsämnena i selleri hjälper till att jämna ut stresshormoner och förbättrar ditt immunförsvar. Dessa två påverkas vanligtvis när njursvikt slår till.

Utöver det är det enklare att gå ner i vikt när du äter selleri. Detta eftersom varje selleristjälk bara innehåller tio kalorier och din kropp bränner mer än så för att absorbera den.

Äggplanta

Äggplanta rekommenderas vid njursvikt

Patienter som redan lever med njursvikt har ofta en väldigt restriktiv kost. Ett av livsmedlen som dock varmt rekommenderas är äggplanta.

Denna grönsak innehåller mycket kostfibrer som hjälper till att förbättra ditt matsmältningssystem. Den tillhandahåller även vitamin B och C såväl som folsyra – viktiga näringsämnen för din kropp.

Undvik att äta för mycket protein

Du behöver givetvis få i dig protein, men det bör bara utgöra 10-35% av ditt totala intag för att förebygga njursten. Det är också bättre att välja vegetabiliska proteinkällor snarare än kött och djurprodukter.

2. Begränsa ditt saltintag

Vi är så vana vid att äta salt i gigantiska mängder att vi kanske inte ens är medvetna om det. Salt finns i nästan alla typer av bearbetade livsmedel och om du inte är försiktig kan det leda till njursvikt.

En bra start är att börja minska mängden salt du använder för att krydda maten. Du kan till exempel äta sallader utan tillsatt salt, även om receptet säger att du ska ha i en nypa.

De flesta salladsdressingar är rika på salt och andra konserveringsmedel.

De flesta salladsdressingar innnehåller mycket salt

När du lagar mat bör du välja havssalt som ett substitut. Andra saltsubstitut bör undvikas. De är vanligtvis framtagna med kemikalier som kan påverka dina njurar negativt.

Anledningen till att du bör undvika bordssalt är att det kan höja ditt blodtryck, vilket skapar komplikationer och kan leda till andra åkommor.

3. Håll koll på blodsocker- och blodtrycksnivåer

Visste du att personer med högt blodtryck och diabetes är mer benägna att få njursvikt? Detta eftersom båda dessa åkommor påverkar njurfunktionen.

När ditt blodtryck höjs över det normala kan dina njurar få det svårt att filtrera ut gifterna från blodomloppet och eliminera dem genom urinen. Om du inte bevakar och kontrollerar detta tillstånd kan dina njurar förr eller senare drabbas av oåterkallelig skada.

När det kommer till diabetes kan höga blodsockernivåer orsaka proteinförlust genom urinen. Om du lider av detta tillstånd måste du försäkra dig om att du har din blodsockerhalt under kontroll.

Vidare bör din läkare kolla din njurfunktion minst två gånger per år.

4. Få regelbunden träning

Träna för att förebygga njursvikt

Fysisk inaktivitet är en av njurarnas största fiender. När du spenderar för mycket tid sittandes eller orörlig saktar dina njurar ner och har svårt att utföra sina sysslor.

Du kan förebygga njursvikt genom att få lite träning varje dag. Åtminstone 30 minuter fysisk aktivitet tre gånger per vecka.

Njursvikt kan negativt påverka ditt liv. Det är därför det är så viktigt att ta alla de rätta stegen så att du inte drabbas. Om du redan har drabbats kan du fortfarande motverka det genom att göra dessa små justeringar i din livsstil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Andreu Periz Dolores, Hidalgo Blanco Miguel Ángel, Moreno Arroyo Mª Carmen. Diagnóstico y prevención de la Enfermedad Renal Crónica. Enferm Nefrol  [Internet]. 2013  Sep [citado  2018  Nov  05] ;  16( 3 ): 193-195. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2254-28842013000300008&lng=es.
  • Cupisti A, D’Alessandro C, Fumagalli G, Vigo V, Meola M, Cianchi C, Egidi M, F: Nutrition and Physical Activity in CKD patients. Kidney Blood Press Res 2014;39:107-113. doi: 10.1159/000355784 Disponible en: https://www.karger.com/Article/FullText/355784
  • Estrada Rodríguez Janice, Amargós Ramírez Jaqueline, Despaigne Yant Madeline, Chaos Correa Tamara, Perera Salcedo Elsie. Prevención de la enfermedad renal crónica en la comunidad. AMC  [Internet]. 2012  Dic [citado  2018  Nov  05] ;  16( 6 ): 1704-1717. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552012000600007&lng=es.
  • Moreno Arroyo Mª Carmen, Hidalgo Blanco Miguel Ángel. El ejercicio físico y el paciente renal crónico. Enferm Nefrol  [Internet]. 2012  Dic [citado  2018  Nov  05] ;  15( 4 ): 296-299. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2254-28842012000400009&lng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.