4 metoder för att komma över otrohet

Vid otrohet är det viktigt att man tänker på vad man förväntar sig från relationen, om man verkligen kan gå vidare. Om inte är det bättre att lämna förhållandet bakom sig.
4 metoder för att komma över otrohet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Otrohet är något av det mest komplicerade ett par kan uppleva. Det förtroende du gett din partner har plötsligt och oväntat gått förlorat.

Många är otrogna för att de inte kan vara ärliga med sin partner att de vill ha ett öppet förhållande. Oavsett anledningen är det den som varit trogen och som nu har svikits som lider mest.

Än värre är att sedan försöka hantera och komma över otrohet på bästa möjliga sätt. Vi ska försöka ge några förhoppningsvis hjälpsamma tips.

Otrohet kan skapa en smärta som aldrig tar slut

Otrohet kan skapa en smärta som aldrig tar slut

När otrohet uppstår i en relation är det viktigt att man pratar om det, och det är ett krav att den som varit otrogen är ärlig. Sanningen har redan lyst med sin frånvaro så det är nu kritiskt att det inte förekommer fler lögner.

Även om du kommer att vara sårad och vilja ha svar kommer de förmodligen inte att hjälpa.

Gör bara inte det som många gör: ignorera smärtan. Det går inte att låtsas, inte att ignorera och ni kan inte gå vidare som om inget hade hänt.

Din smärta kommer att komma tillbaka en dag när du minst anar det, oavsett hur mycket du begraver den. Du skjuter bara upp det oundvikliga. Det är dags att ta beslut, även om det är smärtsamt.

Du måste vara ärlig om din relation

Du måste vara ärlig om din relation

Vissa lyckas komma över otrohet, men alla är inte likadana.

När någon har brutit förtroendets band måste du ställa dig själv några frågor: Kommer du att kunna förlåta något sådant? Kommer du att kunna fortsätta sova bredvid denna människa?

Var ärlig med dig själv – många svarar “ja” på dessa frågor, men de dagliga grälen kommer inte att ta slut.

Kanske en temporär separation kan hjälpa dig att klargöra allt och se allt från ett bättre perspektiv? Om otroheten var ett “engångsligg” kanske det inte betyder så mycket, men om det var en relation så måste något göras.

En av möjligheterna är parterapi. Det är bara ett alternativ om det inte finns något hat mellan er. Ni måste gå in i det med kärlek och en önskan att vilja återförenas.

Det finns ett liv efter din partner

Det finns ett liv efter din partner

Otrohet kan bryta sönder dig inombords. Det känns som om du aldrig kommer att komma över denna stora besvikelse, men vet du vad? Du har fel.

Du kommer att kunna gå vidare från det starkare om du bemöter det på rätt sätt.

Kärlek kommer att vara det som får dig att vilja lösa situationen och vara tillsammans igen.

Men känner du att det inte finns någon lösning eller om du inte ens vill hitta en, så finns det ett ljus i slutet på tunneln. Livet tar inte slut bara för att relationen gör det. Det finns många stigar att gå i livet, många människor att lära känna och många erfarenheter att genomleva.

Betala aldrig tillbaka med samma mynt

Betala aldrig tillbaka med samma mynt

Vissa tror att de kommer känna sig bättre om de får partnern att gå igenom samma sak.

Inser du vad du gör genom att bete dig på det sättet? Det kommer inte få dig att känna dig bättre och det kanske inte ens påverkar din partner.

Det kommer bara göra dig ännu olyckligare och göra smärtan du känner ännu värre.

Gråt ut, prata med någon, träffa vänner och var med de som älskar dig, men gör inte saker du kommer att ångra.

All otrohet går att komma över. Håll inte fast vid din smärta. Blicka framåt och var glad.

Otrohet är en upplevelse du kan lära dig från, oavsett hur det slutar med din partner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Camacho, J. “Fidelidad e infidelidad en las relaciones de pareja.” Buenos Aires (2004).
  • Muñiz, Sánchez, and Mónica Parada. Recursos utilizados en la relación de pareja que ayudan a superar la crisis producida por infidelidad. BS thesis. Universidad de la Sabana, 2012.
  • Ontaneda Puente, María Carolina. Factores que facilitan que una pareja pueda superar una infidelidad. BS thesis. Quito: USFQ, 2016, 2016.
  • Varela, M. (2014). Estudio sobre infidelidad en la pareja: Análisis de contenido de la literatura. Alternativas en Psicología, 30, 36–49.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.