7 tidiga tecken på en relation med misshandel

Lär dig att känna igen de tidiga tecknen på en relation med misshandel. Det kan hjälpa dig att förhindra verbal eller psykologisk misshandel från att eskalera till en ännu allvarligare situation.
7 tidiga tecken på en relation med misshandel

Senaste uppdateringen: 25 november, 2018

Som du antagligen redan vet är misshandel något som påverkar många människor idag och som tar många liv runtom i världen. Det är därför viktigt att man känner till de tidiga tecknen på en relation med misshandel.

Är det lätt att känna igen de tidiga tecknen på en relation med misshandel?

Det finns en lång lista över typer av misshandel. Det är normalt att man grälar och har olika åsikter, men du ska inte konstant behöva leva i en krigszon. Att uttrycka sin åsikt eller ha en annan åsikt än sin partner är normalt. Det är väldigt viktigt för båda parter att veta och respektera vad den andra tycker.

Tidiga tecken på relationer med misshandel kan vara svåra att se, eftersom det är lätt att kamouflera. Titta noga på följande tidiga tecknen.

Relationen går väldigt snabbt fram

Kramande par

Om det känns som att saker rusas och din partner redan pratar om att bo tillsammans och även giftermål ska du vara försiktig. Det är såklart bra att känna att du är med en person som inte är rädd för att binda sig och som vill dela resten av sitt liv med dig.

Men ibland är det bäst att du litar på dina instinkter. Om du känner att saker går snabbare än normalt kan det vara bra att tänka om. Relationer med misshandel börjar ofta som en romantisk saga, men de slutar aldrig på det sättet.

Din partner är helt besatt av dig

Vem vill inte känna sig älskad? Relationer med misshandel tar dock saker för långt och har ofta en person som är överdrivet generös. Denne ger dig presenter och är väldig älskvärd för att vinna över dig. Personen ser sig själv som perfekt matchande med dig. Men var försiktig, för det kan vara en strategi. När du är helt uppslukad är det lättare för dig att förlåta personen.

De ger löften om en framtid tillsammans

Diskuterande personer

Det är väldigt smickrande att känna sig älskad och behövd av ens partner, men om han eller hon inte ger dig tid för dina vänner och din familj kan det vara ett klassiskt varningstecken på en relation med misshandel.

Folk som begår misshandel isolerar ofta sina offer. Det ger dem större kontroll. Svartsjuka kan enkelt maskeras som “omtanke” eller “lust”. Det är viktigt att du fortsätter att vara dig själv och inte håller dig borta från dina vänner och din familj för att din partner vill det.

Din partner tillrättavisar dig konstant

Det är normalt för en sådan person att vilja kontrollera allt. Han kan påpeka vissa beteenden som han inte tycker om eller som han anser vara opassande. Han kan vilja förändra ditt beteende för att det ska passa in mer i hans tycke.

Dessa korrigeringar är små till en början, men de tar till slut större och större kontroll över det du gör. Du måste vara uppmärksam.

Du känner dig obekväm när ni har sex

Kvinna med ångest

Sex ska vara roligt och njutbart. Det är inte okej att ha obekväma känslor när du älskar med din partner. Om du känner att personen beter sig för bryskt med dig måste du lita på dina instinkter.

Det är en sak att ha en lekfull sexuell relation, och det är en annan att bli behandlad som ett objekt för njutning. När din partner inte tänker på vad du vill ha och dina behov är du helt klart i en relation med misshandel.

Beteendet kan i slutändan sätta ditt liv i fara. Om du har någon tvekan, prata med dina vänner eller din familj för att se situationen ur ett annat perspektiv.

Du är rädd för din partner

Det är ett väldigt vanligt tecken på en relation med misshandel. Om du inte kan göra något utan att först behöva tänka på hur din partner kommer att reagera måste du öppna dina ögon. Kom ihåg att misshandel inte bara är något fysiskt. Din partner kanske inte ger dig blåmärken, men kan istället få dig att känna dig värre med ord.

Även subtila handlingar som attackerar dig psykologiskt är ett problem. Om du känner att din partner misshandlar dig på något sätt är det dags att söka professionell hjälp.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.