4 sätt att bli av med grubblande tankar
En grubblande tanke kan bokstavligt talat göra livet bittert.
Att tänka på vad som skulle kunna ha varit, vad som inte fungerade och vad som inte har skett ännu kan leda till ångest. Det är resultatet av att noggrant analysera något som hänt och som det inte finns någon lösning för.
Men det är lätt att bli av med dem om man vet hur man iscensätter en motattack.
Även om det kan vara extremt svårt att bryta dina tankemönster kommer här fyra tips som kan fungera för dig. Även om alla inte funkar kommer åtminstone ett eller ett par göra det.
Är du redo att prova?
1. Grubblande tankar behöver tid
Vad menar vi med det? Vi menar att det enklaste sättet att bli besatt av något är genom att inte sätta några tidsgränser eller inte arrangera en tid och plats för tänkande.
Att öronmärka lite tid på kvällen eller natten för att enbart fokusera på den där tanken kommer hjälpa dig att sluta tänka på den om och om igen.
I den stunden ska du tvinga dig själv att tänka och återtänka på idén ifråga. När du gör det kommer du nästan alltid komma till slutsatsen att det du gör är värdelöst. Det kommer vara en väldigt viktig vändpunkt.
Det är svårt och kräver mycket övning, men det är så du förebygger att grubblande tankar dyker upp när du minst anar det (till exempel vid en stor konferens eller på ett jobbmöte).
2. Borde du utöva medveten närvaro?
Vi nämner alltid medveten närvaro, mindfulness, som något som hjälper folk att lösa många problem i vardagen. Detta eftersom konsekvenserna är väldigt läkande.
Medveten närvaro hjälper oss att fokusera på nuet, det som sker här och nu. Vad händer om du fokuserar på vad du känner och vad som händer här och nu? Du slutar tänka dina grubblande tankar.
Med övning blir du mer medveten om den nuvarande stunden. Därför lägger du mindre vikt på alla de tankar om det förflutna och framtiden som är så värdelösa i nuet.
Du skulle känna dig mycket lyckligare om du var sammankopplad med nuet. Det är bara en fråga om att kontinuerligt utöva “mindfulness”.
3. Sök tillflykt i dina hobbyer
När grubblande tankar hetsar dig kan de stanna i dagar eller veckor i huvudet och de kan påverka dig på sätt som du inte gillar.
Du kan börja bli mer apatisk, låsa in dig i hemmet och till slut inte längre njuta av livet.
Det är därför viktigt att pusha dig själv till att göra vad du gillar och förbättra färdigheter och göra hobbyer när du behöver det som mest.
När du gör något du har passion för kommer du helt glömma bort de destruktiva och skadliga tankar som sårar dig så mycket.
4. Besök nya platser
Det är en rekommendation vi ofta hör. Om jobbet stressar dig, ta en promenad. Om du behöver koppla bort är en promenad i naturen precis vad du behöver.
När du har grubblande tankar som gör dig bitter är det viktigt att inte stanna hemma.
För att släppa dessa tankar måste du röra på dig. Sök lugn på en avlägsen plats och bara var.
Ta en promenad i naturen. Naturen har stora läkande krafter. Det är där du kommer finna tystnad och där dina grubblande tankar slutar trakassera dig.
Du är inte ensam
Har du någonsin haft att göra med grubblande tankar? Alla har vi någon gång stött på denna blockad, som hindrar oss från att glömma situationer eller leva i nuet utan att oroa oss för mycket över framtiden.
Besatta idéer är ganska vanliga, men om en varar för länge kan den bli ett problem.
I vissa fall kan det leda till ett välkänt och fasat mentalt problem som kallas för depression.
Därför är det viktigt att lära sig att släppa taget, att inte fästa sig vid de negativa tankar som ibland får allt som oroar dig att bli till fysiska symptom i kroppen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Probing the depression-rumination cycle. (2005). Retrieved 6 November 2020, from https://www.apa.org/monitor/nov05/cycle
-
Kuster, F., Orth, U., & Meier, L. L. (2012). Rumination mediates the prospective effect of low self-esteem on depression: A five-wave longitudinal study. Personality and Social Psychology Bulletin, 38(6), 747-759.
-
Law, B. M. (2005). Probing the depression-rumination cycle. APA Monitor, 36 (10), 38-39.