4 middagstips för att naturligt behandla förstoppning
Förstoppning är ett hälsoproblem som i det långa loppet kan orsaka sjukdomar om det inte behandlas ordentligt, men laxeringsmedel kan irritera tarmarna och skada den interna bakteriefloran. Denna artikel tar upp mer naturliga lösningar för att naturligt behandla förstoppning.
Nedan hittar du väldigt hälsosamma och lättsmälta middagstips. Varför inte prova?
Varför dessa recept?
Just dessa middagar är speciellt bra på att motverka stress och förstoppning, och de är lätta att prova.
Levern och tarmarna påverkar varandra, och middagen har i sin tur en stor påverkan på levern, ett organ som regenererar sig under nattens första timmar. Om vi därför äter en bra och tidig middag har vi bra förutsättningar för att naturligt behandla förstoppning. Om vi vidare väljer hälsosamma livsmedel för levern och tarmarna märker vi utan tvekan att vi mår bättre.
Ugnsbakade äggplantor med tomat och mozzarella
Äggplantor är väldigt goda, men utöver det är de även rika på cellulosa, en komponent som förbättrar matsmältningen. Tack vare sitt höga innehåll av vatten är äggplantan väldigt mättande och fördelaktig för att behandla hypertoni och kolesterol.
Det är hälsosamt och enkelt att ugnsbaka äggplantor, men vi föreslår att du först låter dem ligga i vatten och salt i minst en timme. För detta recept rekommenderar vi även att du blandar dem med krossade tomater och lite mozzarella. Du behöver bara lägga på ett fint lager ost för att rätten ska bli riktigt mumsig!
Vi föreslår sedan att du kryddar mer oregano och basilika.
Pumpakräm med frön för att naturligt behandla förstoppning
Pumpa är mycket rik på fibrer och hjälper dessutom kroppen att bli av med överskottsvätska. Därför är den perfekt för när du känner dig svullen, både vid förstoppning och vätskeretention. För detta klassiska recept med pumpa tillreder du en kräm som inte tar speciellt lång tid. Du kan lägga till lite olivolja samt lite havsvatten, då båda förbättrar leverns och tarmarnas funktion.
Du kan även lägga till några pumpafrön till krämen, eftersom de är väldigt näringsrika och även en bra kur för att motverka tarmparasiter, som också kan orsaka förstoppning.
Avokadokräm med linfrön
Det finns dagar när vi inte orkar lagga middag, men det innebär inte att vi måste äta ohälsosam mat. Ett snabbt sätt att tillaga något gott är genom att göra en avokadokräm, en typ av guacamole men med en lättare smak som passar bättre till kvällen.
Avokado är rik på protein, vitaminer, essentiella fettsyror och lösliga och olösliga fibrer, näringsämnen som förbättrar tarmarnas funktioner.
För att tillreda denna enkla kräm behöver du bara mosa avokadon med en sked och lägga till krossad vitlök, olivolja, äppelcidervinäger och lite salt. Du kan även lägga i lite linfrön, som är en antik kur för att motverka förstoppning.
Till detta kan du ha exempelvis fullkornsbröd eller fullkornsris.
Ugnsbakad zucchini och fullkornsris
Zucchini är rik på en typ av fiber med mjukgörande egenskaper som hjälper till att motverka inflammation i slemhinnorna, vilket kan orsakas av en dålig kosthållning. Den har även laxerande egenskaper, vilket gör den perfekt för att behandla förstoppning och även för de som har problem med matsmältningen.
För det här receptet föreslår vi att du använder runda zucchinins, men du kan även använda de som är mer avlånga och skära dem på mitten. Du kan baka dessa i ugnen, samtidigt som du fyller dem med fullkornsris, ett spannmål med mycket näring samt mineraler och fibrer.
Kommer du prova dessa middagstips för att naturligt behandla förstoppning?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bautista-Casasnovas, A. L. (2011). Estreñimiento. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(11)70030-0
- Pastor, M. A., & Berenguer, J. (2001). Tratamiento del estreñimiento crónico. Revista Clinica Espanola. https://doi.org/10.1016/S0014-2565(01)70856-9
- Remes-Troche, J. M. (2005). Estreñimiento: evaluación inicial y abordaje diagnóstico. Revista de Gastroenterología de México.
- Revista de Gastroenterología del Perú. (2004). Estudios preclínicos de cucurbita máxima (semilla de zapallo) un antiparasitario intestinal tradicional en zonas urbano rurales. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292004000400004
- NCBI. (2018). A randomized trial of the effects of flaxseed to manage constipation, weight, glycemia, and lipids in constipated patients with type 2 diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5944250/
WebMD. Flaxseed. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-991/flaxseed