4 knep för att få bort vatten ur örat

Även om det inte känns irriterande till en början, är det väldigt viktigt att man får bort vatten som har hamnat i örat för att undvika infektioner och problem med hörseln.
4 knep för att få bort vatten ur örat

Senaste uppdateringen: 19 november, 2018

Någon gång har vi alla badat i en pool eller i havet och av någon orsak fått vatten i örat. Lär dig hur du enkelt får bort vatten ur örat med dessa 4 knep.

Känslan av att ha vatten i örat är en av de obehagligaste som man kan uppleva eftersom det gör att vi inte hör lika bra. Dessutom kan vi höra ett konstant överväldigande ringande ljud.

Det som gör situationen värre är att det dessutom är svårt att få bort vatten ifrån örat. Situationen kan leda till en dans med piruetter, hopp och akrobatiska knep i ett försök att få bort vattnet från örat.

Du kanske inte tror det, men det finns flera olika knep och hemgjorda botemedel som är väldigt effektiva, och de kan hjälpa dig med ditt problem.

Det sägs ofta att om man slår eller knäpper på örat, eller om man sover på den sidan så att örat med vatten i är nedåt så kan man få bort det, men dessa knep fungerar inte alltid.

Därför vill vi presentera de 4 mest effektiva knepen för att få bort vatten ur örat.

Knep för att få bort vatten ur örat

Vatten i örat är ett väldigt vanligt problem, speciellt på sommaren. Därför har det skapats tusentals knep och strategier för hur man enkelt kan få ut vatten ur örat.

Det finns speciella örondroppar i butik vars sammansättning är väldigt lik alkohol och fungerar för att frigöra vattnet.

Det är också viktigt att veta att om vattnet inte kommer ut enkelt och ger upphov till andra symtom, bör du besöka en läkare och se vad det är som händer.

Dessa symtom kan till exempel vara:

 • Huvudvärk
 • Illamående
 • Yrsel

1. Vakuumeffekten

Smärta i örat

Det är vanligt att man blir rädd när man har vatten i örat och då börjar många klappa på motsatt sida av huvudet.

Även om denna teknik ibland kan fungera, är ett mer praktiskt alternativ att placera din handflata över örat som är drabbat och trycka ner för att bilda tryck i öratDetta skapar ett vakuum som hjälper vattnet att komma ut ur hörselgången.

Det är viktigt att ditt huvud är lutat åt sidan och att du inte bildar alltför mycket tryck i örat eftersom det kan leda till att vattnet går djupare in.

2. Luta huvudet åt sidan

Det finns många alternativ för detta knep:

 • Du kan luta ditt huvud åt sidan och klappa dig på nacken eller på ditt andra öra med handen så att vattnet skakas till och kommer ut.
 • Eller om vattnet ligger ganska djupt in, kan du försöka hoppa samtidigt som du lutar ditt huvud åt sidan. Att hoppa kan hjälpa genom att sätta tillräckligt mycket tryck på området och frigöra vattnet.
 • Då du gör någon av dessa kan du även dra ner örsnibben för att öppna hörselgången. Det kan hjälpa för att frigöra vattnet.

3. Sov på den drabbade sidan

Sov med örat nedåt

Detta knep är relativt enkelt och effektivt. Det kräver bara att man sover med det drabbade örat nedåt och låter gravitationen göra resten av jobbet. 

Du kan låta huvudet vara parallellt med sängen, det vill säga så rakt som möjligt. Då är hörselgången rak och det kan hjälpa vattnet att komma ut.

4. Hårtork

Att använda en hårtork är idealt för att få vattnet att försvinna från örat.

Det rekommenderas att man sätter hårtorken på lägsta effekt och håller den en ordentlig bit från örat för att undvika att man bränner sig själv. Låt blåsa på det drabbade örat i några minuter.

Detta kommer att få vattnet att komma ut på grund av vinden från hårtorken. Eller så kan fönen torka ur vattnet och få det att avdunsta från örat på grund av dess värme.

Hemgjorda botemedel för att få bort vatten ur örat

Borsalkohol

Alkohol för att få bort vatten ur örat

Denna alkohol är väldigt effektiv för att absorbera vatten och är väldigt bra i situationer som då man har vatten i örat.

 • Allt du behöver göra är att hälla ett par droppar av alkoholen i örat och låta det vara kvar i fem minuter. Därefter kan du vända ditt huvud åt sidan och låta vätskan falla ut.

Om du inte har denna typ av alkohol till hands, kan du såklart använda en annan typ av alkohol från apoteket utan problem. Kom ihåg att om man lämnar vatten kvar i örat kan det leda till infektioner.

Vinäger och alkohol

Detta knep är extremt effektivt för att få bort vatten ur örat. Blanda alkohol och vinäger och häll några droppar i örat. Låt det vara kvar i fem minuter och vänd sedan huvudet åt sidan så att allt vatten har möjlighet att komma ut.

Blandningen kommer att underlätta att vattnet kommer ut ur örat och det kommer även att få alla rester inuti örat att försvinna.

Detta trick är också bra om man vill få bort vax från öronen.

Väteperoxid

Pipett, öroninflammation

Precis som alkohol kan några droppar väteperoxid i det drabbade örat räcka. Låt det vara kvar i örat i fem minuter.

Vänd sedan huvudet åt sidan och få bort vattnet från örat, en gång för alla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Swimmer’s Ear (Otitis Externa). (2018). American Academy of Otolaryngology–Head and Neck Surgery Foundation. Last reviewed August 2018.
 • Ear infections. Paediatr Child Health. 2009;14(7):465–468. doi:10.1093/pch/14.7.465
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Middle ear infection: Overview. 2009 Jun 29 [Updated 2019 May 9]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279381/
 • Qureishi A, Lee Y, Belfield K, Birchall JP, Daniel M. Update on otitis media – prevention and treatment. Infect Drug Resist. 2014;7:15–24. Published 2014 Jan 10. doi:10.2147/IDR.S39637

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.