4 hemligheter om flaskvatten de inte vill att du ska veta

För att undvika de olika problemen vi kan utsättas för när vi dricker vatten från plastflaskor är det bästa alternativet att välja glasflaskor.
4 hemligheter om flaskvatten de inte vill att du ska veta
Leidy Mora Molina

Reviewed and approved by sjuksköterska Leidy Mora Molina.

Written by Equipo Editorial

Last update: 29 december, 2022

För tillfället är köp av flaskvatten synonymt med att få en plastbehållare. Bakom detta finns dock en serie hemligheter kopplade till detta material som alla inte är medvetna om eller som ännu inte kommit fram i ljuset.

Var uppmärksam och håll din kropp frisk. Nedan listar vi de fyra hemligheter som kommer låta dig göra det.

1. Återanvänd inte plastflaskor för flaskvatten

Återanvänd inte plastflaskor

Du bör inte återanvända dessa plastflaskor eftersom de kan avge farliga kemikalier. Det är därför det är så viktigt att vara uppmärksam på symbolerna i botten av flaskan.

Om du till exempel hittar trianglar med siffror inuti, refererar dessa till typen av plast som flaskan tillverkats av. Flaskor märkta med “1” (PET eller PETE) är endast säkra för engångsbruk.

Detta eftersom de kommer börja släppa ut giftiga substanser om de utsätts för värme eller solstrålar i syrerika miljöer. Du bör även undvika behållare märkta med “3” och “7” (PVC och PC) eftersom de avger giftiga substanser som kan tränga in i mat och drycker.

Om du utsätter din kropp för dessa behållare under lång tid kan du drabbas av farliga sjukdomar. Om du vill återfylla dina flaskor ska du komma ihåg att använda flaskor märkta med “2” och “4”, vilket är polyetylen.

Vidare kan vi även rekommendera flaskor av polypropylen, som är märkta med “5” eller bokstäverna “PP”. Dessa behållare är relativt säkra om du använder dem för att förvara kallt vatten och alltid desinfekterar dem.

2. Var försiktig med bakterierna

Akta dig för bakterier

En plastflaska kan vara ett riktigt näste av bakterier. Nivåerna av mikroorganismer i dessa flaskor överskrider faktiskt ofta kvantiteterna som är säkra för vår hälsa. Skapa inte de perfekta omständigheterna genom att hantera flaskor med smutsiga händer, tvätta dem dåligt eller förvara vatten vid rumstemperatur.

Lösningen för att hålla plastflaskor i gott skick är att tvätta dem i varmt tvålvatten, vinäger eller antibakteriellt munvatten. Generellt är den största hälsorisken vid återanvändning av plastflaskor mikrobiell. Detta på grund av den dagliga nedbrytningen av flaskorna.

Det kan röra sig om en liten spricka i materialet, som blir en perfekt plats för bakterier att växa på. Att tvätta flaskan väl är dessutom ingen garanti. Vi kan trots allt fortfarande få i oss gifter och till och med drabbas av hepatit A.

Enligt olika utredningar finns de största koncentrationen av bakterier vid flaskans öppning. Det är inte alltid möjligt att försäkra tillräcklig hygien på denna plats. Därför är det mest effektiva och säkra sättet att använda ett sugrör.

3. Var uppmärksam på varifrån vattnet kommer

Vad är vattnets ursprung?

Många företag nämner på sina flaskor att vattnet kommer från någon ljuvlig bergskälla. Sanningen är dock att flaskvatten vi köper ofta är identiskt med det vi får från kranen hemma.

Det är viktigt att komma ihåg att företagen är förpliktade att uppge varifrån vattnet de säljer kommer.

4. Var försiktig med drycker med vatten som grund

Återfyll inte PET-flaskor

Företag som säljer flaskvatten säljer ofta även produkter som grundar sig på deras vatten, men även innehåller någon form av smak. Deras mål är att attrahera unga personer och sportande individer.

Det är därför de säljer vatten med olika smaker tillsatta. De hävdar ofta att de är “nyttigare än sötade drycker”. Det är dock viktigt att vara försiktig med detta. Ibland kan detta vatten nämligen innehålla lika mycket socker som läsk.

För att undvika att luras av marknadsföringen bör du alltid verifiera informationen på etiketten och se hur mycket socker drycken verkligen innehåller.

It might interest you...
Bra anledningar till att inte använda plastflaskor
Steg för Hälsa
Read it in Steg för Hälsa
Bra anledningar till att inte använda plastflaskor

Beroende på materialet som använts kan det vara skadligt för hälsan att använda plastflaskor mer än en gång. Vi berättar vad du borde hålla utkik e...
Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.