14 otroliga matlagningstips för att inte slösa

Det finns massor av sätt att undvika slöseri vid matlagning. Du kan till exempel använda det allra sista i nutellaburken tillsammans med lite varm mjölk för att skapa en fantastisk chokladdryck.
14 otroliga matlagningstips för att inte slösa

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi är alldeles för slösaktiga med vår mat. Inte bara för att mängden bortslösad mat i överlag uppskattas vara nästan en tredjedel av all mat som produceras, utan också för att det faktiskt finns folk därute som svälter. De senaste åren har organisationer som Food and Agricultural Organization (FAO) kämpat hårt för att få jordens befolkning att sluta slösa mat.

Utöver den verksamheten har de även främjat diverse olika strategier för att minska förluster i odlingsindustrin och i produktionen av mat i allmänhet.

Den största utmaningen ligger i att samtidigt som vi minskar mängden avfall även se till så att en större del av maten som produceras går till de som behöver det mest.

Därför är det viktigt att alla drar sitt strå till stacken från sina egna hem, genom att slösa mindre i vardagen.

I dagens artikel vill vi visa 14 sätt att förlänga hållbarhetstiden på livsmedel, även om bäst före-datumet har gått ut.

1. Hur du får ägg att hålla längre

2-eggs

Innan du lägger äggen i kylskåpet, smörj in skalen med olivolja så håller de i hela tre till fyra veckor.

2. Hur du räddar en översaltad soppa

3-potatoes

Om du någonsin märker att du saltat en soppa eller gryta alldeles för mycket – släng den inte! Skala istället en potatis och låt koka tillsammans med maten. Efter 20 minuter kommer potatisen att ha absorberat en stor mängd av sältan och räddar på så sätt maten.

3. Hur du utnyttjar de sista dropparna av majonnäsen

4-mayo

För att verkligen inte slösa på majonnäsen kan du  tillsätta några matskedar vinäger eller pressad citron för att göra en salladsdressing.

4. Hur du håller bären färska

5-blueberries

Bär blir dåliga väldigt snabbt om du inte äter dem snart efter att du köpt dem. För att förhindra det kan du skölja dem i en skål med vatten och äppelcidervinäger.

Om du inte tänker äta bären direkt kan du lägga dem i en lufttät behållare och sedan ställa dem i frysen.

5. Hur du bevarar vitlök, gul lök och rödlök

6-onions

Papperspåsar med små hål i är det allra bästa sättet att förvara lökar på. Det gör att de bevarar sin smak och färskhet.

6. Hur du bevarar redan skurna avokadoklyftor

7-avocado

Ibland vill man bara äta hälften av avokadon, även om man vet att den andra halvan då blir dålig och går oanvänd. För att inte slösa på mat, bevara avokadon i en liten behållare tillsammans med en lök.

7. Hur du utnyttjar den sista nutellan i burken

8-nutella

Nutella är hur gott som helst, och det är synd att så mycket är kvar i burken när vi slänger den. Istället för att slänga den, häll i lite varm mjölk och blanda en stund så får du till slut en otrolig chokladdryck.

8. Hur du bevarar selleri

9-celery

Packa din selleri i aluminiumfolie så håller den sig utmärkt i flera veckor. Kom självklart också ihåg att bevara dina grönsaker i de lägre hyllorna av kylskåpet.

9. Hur du får bananer att hålla längre

10-banana

Om du virar in spetsen på dina bananer i plast ska du se att de håller åtminstone tre eller fyra dagar längre.

10. Hur du slutar slösa på mjölk

11-milk

Även om din mjölk har gått ut kan du använda den som ingrediens till kärnmjölk, keso och andra hemlagade livsmedel.

11. Hur du bevarar färska kryddor

slösa

Färska kryddor kan tappa smaken och lystern väldigt snabbt, men du kan bevara dem så länge som sex månader med denna enkla metod:

Lägg kryddorna i din isbitsform och fyll den med olivolja. Lägg formen i frysen så kan du sedan använda dessa kuber till alla möjliga recept.

Vill du veta mer? Läs även: Hälsofördelar med mandelmjölk

12. Hur du bevarar potatis och äpplen

För att hålla äpplen fräscha, lägg dem i samma låda som potatisen i kylskåpet.

13. Hur du tar vara på allt fruktkött från mangon

Om du är en sådan som inte riktigt kan ta vara på allt fruktkött från mangon, försök istället att först skära upp mangon i klyftor och sedan ta vara på fruktköttet med hjälp av ett glas.

Du kan använda samma metod till kiwis, avokados och andra liknande frukter.

14. Hur du återanvänder kaffesump

slösa

Kaffesump innehåller fantastiska näringsämnen som du kan utnyttja på alla möjliga vis. Till att börja med kan du använda kaffesump som gödningsmedel för grödor som behöver syrlig jord.

Kaffesump är även helt ypperligt för huden, så du kan använda det för att göra en exfolierande hudkräm.

Även om alla dessa tips kan verka fruktansvärt enkla och inte speciellt märkvärdiga är de ett lätt och bra sätt att minska mängden mat du slösar varje dag. Bäst av allt är att om du göra det sparar du även en hel del pengar!

Imorgon önskar du att du hade börjat idag, så slösa inte tid.

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.