Symptom på hypotyreos – 10 du måste känna till
Hypotyreos är en åkomma som påverkar sköldkörteln. Den uppstår vid en låg hormonproduktion, vilket utlöser problem i olika delar av kroppen. Men vilka symptom på hypotyreos kan skvallra om att du är drabbad?
Det är ett vanligt problem för kvinnor över 60. Det kan inträffa vid lägre åldrar, då främst på grund av utsättning för faktorer som stör sköldkörtelfunktionen. I det inledande skedet kan åkomman vara omärkbar, men när den utvecklas kan flera tillstånd dyka upp som påverkar din livskvalitet.
Det är väldigt viktigt att känna till dessa symptom på hypotyreos för att få en diagnos och behandling. Därför vill vi idag gå över några av orsakerna till hypotyreos och berätta om tio symptom.
Vad är orsakerna till hypotyreos?
Din sköldkörtel är en liten fjärilsformad körtel i den lägre delen av halsen. Dess huvudsakliga uppgift är att utsöndra hormoner, såsom trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4), som är involverade i många kroppsliga funktioner.
De reglerar huvudsakligen din metaboliska hälsa för att bibehålla en rytm som låter kroppen bearbeta fetter och kolhydrater. De kontrollerar även kroppstemperaturen, hjärtrytmen och proteinproduktionen.
Hypotyreos inträffar när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner eller helt förlorar denna förmåga. Det kan bero på följande:
- Autoimmuna sjukdomar, såsom Hashimotos sjukdom
- Kirurgi i sköldkörteln
- Behandlingar för hypertyreos
- Strålbehandling för huvud- eller halscancer
- Intag av vissa psykotiska läkemedel
- Brist på jod
- En åkomma i hypofysen
- Graviditet eller efter graviditet
- Familjehistorik av sköldkörtelsjukdomar
Symptom på hypotyreos
För många patienter är hypotyreos svårt att känna igen eftersom symptomen utvecklas långsamt i det inledande skedet. Trots det finns det symptom på hypotyreos som är användbara, även om de också kan indikera andra tillstånd.
1. Plötslig viktuppgång
En ändring i ämnesomsättningen på grund av låg produktion av sköldkörtelhormon kan utlösa en plötslig ökning i vikten, även om du äter nyttigt.
2. Trötthet
Hypotyreos påverkar din cirkulation och minskar kroppens förmåga att leverera syre till celler och vävnader. Som ett resultat är det vanligt att bli trött.
3. Höga kolesterolnivåer
Det finns många saker som kan influera dina kolesterolnivåer, men ignorera inte att det kan vara en indikator på sköldkörtelproblem.
4. Irritabilitet eller dåligt humör
Hormonförändringarna kan ge upphov till plötsliga humörsvängningar som leder till stress, depression och irritabilitet.
5. Koncentrationssvårigheter
Hypotyreos påverkar hjärnan och nervsystemsaktiviteten. Det är därför vanligt för patienter att ha svårigheter med att koncentrera sig.
6. Torr hud, hår och naglar
Hypotyreos påverkar även ditt utseende. Förändringarna som händer i kroppen reflekteras nämligen i hår, hud och naglar genom att göra dem torra.
Vi rekommenderar att du läser: 5 naturliga ögonkrämer för frisk hy
7. Långsam matsmältning
Långsam matsmältning eller förstoppning kan inträffa när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner eftersom de reglerar aktiviteten hos mag-tarmkanalen, som är nyckeln till att bli av med fast avfall.
8. Muskelsmärta
Det kan vara svårt att känna igen muskelsmärtor som ett tecken på sköldkörtelproblem. Trots det är det viktigt att komma ihåg att det är ett resultat av försvagade muskler på grund av låg produktion av sköldkörtelhormon.
9. Oregelbunden menstruation
En ändring i hormonproduktionen i sköldkörteln kan påverka din menstruation. Du kan få väldigt långa eller väldigt rikliga menstruationer.
10. Känslighet för kyla
Patienter med hypotyreos har cirkulationsproblem som kan höja deras känslighet för kyla. Deras lemmar känns kalla och stela.
Känner du igen dessa symptom på hypotyreos? Om du tror att du kanske är drabbad ska du tala med din läkare och efterfråga relevanta tester.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gilbert, J. (2017, August 1). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009
- Gaitonde, D. Y., Rowley, K. D., & Sweeney, L. B. (2012). Hypothyroidism: an update. American Family Physician, 86(3), 244–51. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22962987
- Franklyn, J. A. (2013). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2013.06.003