10 märkliga saker som händer när du sover
När du stänger ögonen vill du i grund och botten få en tyst och fridfull natts sömn. Men i verkligheten upplever din kropp fascinerande fenomen medan du sover. Redo att bli överraskad?
1. Plötsliga ryck, hopp och vändningar
Det har säkert drabbat dig någon gång. Du har precis somnat men upplever ett plötsligt ryck. Det är vanligt förekommande men inte alls allvarligt. Det är ett fenomen som endast inträffar medan du sover. Detta på grund av de förberedelser som kroppen då genomgår. Våra funktioner saktas ner och ibland upplever hjärnan denna förändring som ett fall. Därav reaktionen.
2. Sömnförlamning
Det är något som många upplever. Det inträffar bara under den djupaste fasen av sömn, som kallas REM (Rapid Eye Movement). Det är tillfällen när vi plötsligt inser att vi sover; vi vet till exempel att en hemsk mardröm inte är sann, men hur mycket vi än försöker reagera och röra oss händer inget. Våra armar och ben är paralyserade. Det kan vara ganska läskigt eftersom vi inte kan reagera trots att vi vet att vi drömmer. Det är då mardrömmarna känns verkligare.
3. Tandgnissling
Det är även känt som bruxism. Våra tänder gnisslar på grund av stress eller en förskjutning av käken. Det kan få oss att vakna med en käke som gör ont eller ge andra tandproblem.
4. Tala i sömnen
Har det någonsin hänt dig eller någon som sov bredvid? Det är väldigt vanligt och kan ibland orsaka problem mellan par. Vi kan ropa ut ett ord eller fraser, och till och med föra små konversationer. Vi kommer senare inte ihåg det, oavsett hur mycket andra kan försöka få oss att minnas “vad vi sade”, och vi tror sällan på det.
5. Sexuell upphetsning
Det kommer förmodligen inte som någon överraskning eftersom du troligen upplevt det. Män upplever till exempel ofta nattliga erektioner, vilket i grund och botten är en naturlig och hälsosam konsekvens av cirkulationen och syresättningen av blodet, vilket eventuellt kan leda till en plötslig erektion.
Denna effekt är dock inte begränsad till män. Kvinnor kan också uppleva upphetsning på grund av vågade drömmar. Denna upphetsning sker eftersom det är just under natten som vissa hormon som kan orsaka detta märkliga stadium utsöndras.
6. Rapid eye movement
Trots att ögonlocken är stängda slutar våra ögon inte att röra på sig, speciellt under REM-sömnen. Sanningen är att vetenskapsmän ännu inte är överens om varför det händer. Många har dock relaterat det till ökad neurologisk stimulans; en intensiv hjärnaktivitet som tillåter oss att organisera minnen, klassificera information och optimera minnet. Därav det vitala, biologiska behovet av fridfull sömn.
7. Vi är lite längre på natten
Överraskad? Säkert, men vi är faktiskt bara lite längre. Detta eftersom ryggraden blir mer hydrerad och separerar lite på natten, vilket gör att diskutrymmena mellan kotorna blir lite större och gör oss lite längre. När morgonen anländer krymper dock diskarna tillbaka till sin originalposition. Intressant, eller hur?
8. Hjärnan avgiftas på natten
Som du kan se är sömn viktigt för vår hälsa och speciellt hjärnan, som är mycket aktiv under dessa nattimmar. Utöver att organisera och klassificera information hjälper den till att rena gifter och andra skadliga substanser under dessa perioder, med hjälp av lymfsystemet. På så sätt kan proteiner som skyddar vår hjärna optimeras och därigenom förhindra att vi drabbas av sjukdomar som Alzheimers.
9. Tillväxthormon utsöndras hos barn
Barn behöver sömn för att växa eftersom det är nödvändigt för att det mänskliga tillväxthormonet ska utsöndras och möjliggöra för muskler och ben att växa. Tänk även på att det stimulerar vävnaden hos vuxna att regenerera sig. Därför är svaret ja, du måste sova gott!
10. Tappa vikt genom att sova
Vi vet att sömn är en aktivitet som inte håller oss aktiva, men notera att det inte betyder att vi inte använder energi, för det gör vi. Medan du sover genomför din kropp många grundläggande funktioner, som avgiftning och eliminering av skadliga ämnen, vilket är ett måste för återhämtning.
Om vi inte avgiftar oss behåller vi vätskor, svullnar upp och får njurar som inte fungerar bra. Om vi inte sover eller om vi sover dåligt dyker dessutom “hungerhormonet” ghrelin upp. Tänk på det!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Takahashi, Y., Kipnis, D. M., & Daughaday, W. H. (1968). Growth hormone secretion during sleep. The Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1172/JCI105893
Van Cauter, E., Spiegel, K., Tasali, E., & Leproult, R. (2008). Metabolic consequences of sleep and sleep loss. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(08)70013-3
Pelayo, R. (2014). Sleep Paralysis. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00573-X
Khatwa, U., & Kothare, S. V. (2013). Sleep bruxism. In Parasomnias: Clinical Characteristics and Treatment. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-7627-6_19
Cuellar, N. G., Whisenant, D., & Stanton, M. P. (2015). Hypnic Jerks A Scoping Literature Review. Sleep Medicine Clinics. https://doi.org/10.1016/j.jsmc.2015.05.010