10 livsmedel som lugnar ångest naturligt

Utöver att lugna ångest kan regelbunden konsumtion av dessa livsmedel även förebygga det och ge dig ett lugnare sinne.
10 livsmedel som lugnar ångest naturligt

Senaste uppdateringen: 10 januari, 2019

Visste du att det finns livsmedel som lugnar ångest? De som lider av ångest känner vanligtvis stort obehag och allvarlig ensamhet. Dessvärre finns det ingen medicinsk behandling som inte kommer med bieffekter eller risk för beroende.

Om ångesten inte är allvarlig får du kanske dessutom inte någon medicinering utskriven, trots att det skapar stora problem för dig.

I den här artikeln vill vi dela med oss av tio livsmedel som lugnar ångest naturligt och agerar positivt på ditt nervsystem. De balanserar det och bekämpar den ångest som är så vanlig idag.

Kan ångest förebyggas?

Beroende på situationens allvar kan ångest ge upphov till följande symptom:

 • Takykardi
 • Svettningar
 • Skakningar
 • Tryck över bröstet
 • Andningsproblem
 • Matsmältningsproblem
 • Muskelspänningar

Dessa symptom kan bli allt värre om du inte kan kontrollera din ångest. Om du inte följer en specifik behandlingsplan är det bästa alternativet att behandla ångesten via kosten genom att välja mat vars egenskaper reglerar nervsystemet.

Livsmedel som lugnar ångest

1. Kakao

Kakao innehåller tryptofan

Ren kakao (inte att blandas ihop med choklad) är rik på tryptofan – en aminosyra som hjälper till med produktionen av serotonin. Denna neurotransmittor har förmågan att göra dig glad.

Du kan äta 30-60 gram choklad om dagen eller blanda i kakaopulver i en dryck eller ett bakverk. Du får dock inte glömma att det är en kraftfull stimulant.

2. Havre

Havre är ett väldigt nyttigt superlivsmedel med den dubbla förmågan att lugna nervsystemet såväl som nerv- och ångestsyndrom samtidigt som den ger dig energi och vitalitet.

Tack vare det är havre ett väldigt fördelaktigt spannmål som borde inkluderas i kosten varje dag. Det kan vara i form av müsli, en dryck, mjöl, etc.

3. Öljäst

Öljäst som tillskott

Öljäst är ett tillskott rikt på vitaminer, mineraler och aminosyror som stabiliserar nervösa obalanser och förbättrar hud, hår och naglar.

Du kan ta det då och då, speciellt när årstiderna skiftar eller när du upplever en ångestladdad kris.

4. Sallad

Sallad är inte riktigt känd för sina medicinska egenskaper, men är perfekt för att förebygga och behandla ångest såväl som relaterade problem, inklusive sömnlöshet.

 • Du kan äta sallad regelbundet eller som te.
 • Vi rekommenderar att du alltid äter ekologisk sallad eftersom det annars ofta innehåller mycket bekämpningsmedel.

5. Avokado

B-vitamin gagnar sinnesståndet

De stora mängderna B-vitaminer i avokado hjälper dig att förbättra ditt sinnesstånd tack vare det faktum att det släpper ut serotonin och dopamin. Avokado är dessutom ett superlivsmedel som har gott om fördelar för din hälsa, så försök inkludera den i din kost varje dag.

 • Du bör alltid äta avokado rå, antingen i sallader, soppor, såser och smoothies.

6. Lök

Lök är ett livsmedel som lugnar ångest tack vare sina fenolföreningar. Tack vare det borde du lägga till lök i dina sallader och såser, såväl som din soppor och grytor.

7. Valnötter

Valnötter påverkar nervsystemet

Valnötter är goda och innehåller magnesium samt omega-3-fettsyror. Dessa agerar direkt på det centrala nervsystemet.

 • För att dra nytta av deras beståndsdelar måste du aktivera valnötterna genom att blötlägga dem i åtta timmar innan du äter dem. Att göra det gör dem lättare att smälta och ger dem mer läkande egenskaper.
 • När de har aktiverats kan du äta dem som de är, lägga till dem i sallader, smörgåsar, shakes eller soppor.

8. Mandlar

Mandlar hjälper till att bekämpa ångest. De innehåller magnesium och fettsyror, precis som valnötter, men det bör påpekas att de innehåller zink – ett mineral som spelar en avgörande roll när det kommer till ditt sinnesstånd.

9. Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker innehåller många vitaminer, inklusive folsyra – ett väldigt fördelaktigt näringsämne för att behandla ångest, depression och andra åkommor.

Du kan dricka gröna smoothies för att stärka kroppen, ge den energi och förbättra ditt sinnesstånd under dagen.

10. Bananer

Bananer är goda och näringsrika frukter. De innehåller gott om kalium ett mineral som hjälper till att bekämpa nervositet och stress, och dessutom gagnar musklerna.

En banan om dagen är ett perfekt komplement för naturligt förebyggande och behandling av ångest.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sunni AA., Latif R., Effects of chocolate intake on perceived stress; a controlled clinical study. Int J Health Sci, 2014. 8 (4): 393-401.
 • Dreher ML., Davenport AJ., Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (7): 738-750.
 • Larrieu T., Laye S., Food for mood: relevance of nutritional omega 3 fatty acids for depression and anxiety. Front Physiol, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.