Yoga stärker musklerna - lär dig hur

Många tänker på yoga som en "lätt" motionsform. Det är däremot en helkropps träningsform som hjälper att tona och förstärka musklerna.
Yoga stärker musklerna - lär dig hur

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Även om det kanske inte ser ut som att yoga stärker musklerna så är sanningen att det är mycket tyngre än vad det ser ut. Idag ska vi lära dig hur yoga tränar dina muskler och få dig att glömma all tvekan du hade om att yoga bara är en slapp sport.

Denna aktivitet hjälper att harmonisera kroppen och hjärnan medan vi dessutom tränar på balansen. Men det underbara är att man faktiskt får väldigt god fokuserad träning på musklerna.

Yoga stärker musklerna

En av orsakerna till varför yoga stärker musklerna är för att övningarna kräver styrka. Däremot är alla former av yoga inte sådana. Vissa former av yoga stärker musklerna bättre eftersom de är mer “fitness orienterade” eller “atletiska” än andra stilar av yoga.

Till exempel ashtanga, vinyasa och power yoga betraktas som de bästa formerna av yoga för att öva upp styrkan. Frågan är; på vilket sätt ger dessa yogaformer styrka?

  • Ashtanga: Innefattar en rad olika ställningar som flyter från den ena till den andra i en kontinuerlig, flytande och jämn serie. Rörelserna går framåt i en snabb takt och man vilar inte mellan rörelserna.
  • Vinyasa: Vinyasa kallas också för flow yoga, och stilen går ut på asanas (ställningar) som bildar en specifik serie som man följer med ett jämnt flöde.
  • Power yoga: Innefattar fitness rörelser och pilates. Musiken kan variera från jazz till soul eller hiphop. Det är en innovativ stil av yoga.
Yoga

Ställningarna är krävande

Det finns en del ställningar i yoga som är krävande. Till exempel kråkan (Bakasana) är inte passande för nybörjare. I denna ställning är balans väldigt viktigt, så väl som armstyrka.

Varje asana ska hållas i en specifik tid. Vissa görs också med hjälp av vår kroppsvikt. Detta gör att musklerna spänner sig och måste jobba.

Låt oss se på några andra ställningar:

  • Omvänd planka (Purvottanasana): Perfekt för viktminskning och för att tona armarna.
  • Stolpositionen (Utkatasana): Övar på balans samtidigt som den hjälper att förstärka och tona både stora sätesmusklerna och benen.
  • Fyrsidig stavposition (Chaturanga Dandasana) : Tonar armarna, benen och sätesmusklerna.

Det är viktigt att inte tvinga kroppen in i dessa ställningar eftersom om du inte är tillräckligt vig och precis har börjat utöva yoga kan du skada dig själv. Även om en ställning inte verkar som att den innebär några risker bör man vara försiktig så att man inte skadar kroppen.

Man tränar hela kroppen

Då du utövar yoga tonar du kroppen som en helhet eftersom de inte arbetar separat. Man använder många muskler samtidigt för att klara av rörelserna och ställningarna.

Till exempel om du gör sidovinkel positionen i avancerad yoga arbetar man bröstmusklerna, armarna (både biceps och triceps), axlarna, benen, magmusklerna och yttre sneda bukmuskeln mm. Man tränar alltså inte endast en muskelgrupp som man gör då man lyfter vikter, utan det är många muskelgrupper som får arbeta samtidigt.

Yoga stärker musklerna

Detta krävs eftersom man i vissa ställningar och rörelser behöver stödet av flera olika muskelgrupper för att kunna utföra dem. Om kroppens olika delar inte fungerar som en enhet kommer man inte kunna gå framåt i att lyckas med ställningarna.

Med yoga blir musklerna tränade gradvis

Det är sant att träning med vikter bygger våra muskler fortare. Däremot är fördelarna med att utöva yoga mycket bättre än om man endast tränar på maskiner. 

Att utöva yoga bygger muskler gradvis och progressivt medan det också förbättrar balansen och hjälper oss att uppnå en bättre sinnesro.

Yoga kan bli ett bra komplement till viktträning. Om ditt mål däremot är att tona kroppen och bygga styrka så är denna träningsform tillräcklig för att uppnå målet.

Nyckeln är ihärdighet och att fortsätta gå framåt till allt svårare ställningar. Flera av dem kommer först att vara väldigt frustrerande då man inte lyckas direkt. Men att göra en yogaposition tar tid och det är viktigt att man ger det tid för att sen göra det korrekt. 

Håller du på med yoga regelbundet? Har du sett förändringar i din kropp efter att ha hållit på med det i några månader? Vi rekommenderar att testa denna träningsform eftersom den har väldigt mycket att erbjuda.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ni, M., Mooney, K., Harriell, K., Balachandran, A., & Signorile, J. (2014). Core muscle function during specific yoga poses. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2014.01.007
  • Hart, C. E. F., & Tracy, B. L. (2008). Yoga as steadiness training: Effects on motor variability in young adults. Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e31818200dd
  • Balasubramanian, B., & Pansare, M. S. (1991). Effect of yoga on aerobic and anaerobic power of muscles. Indian Journal of Physiology and Pharmacology.
  • Smith, E. N., & Boser, A. (2013). Yoga, vertebral fractures, and osteoporosis: research and recommendations. International Journal of Yoga Therapy. https://doi.org/B46687Q87M790745 [pii]
  • Woodyard C. (2011). Exploring the therapeutic effects of yoga and its ability to increase quality of life. International journal of yoga4(2), 49–54. https://doi.org/10.4103/0973-6131.85485

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.